Dalmacija ulaže u cikloturizam 1500 kilometara biciklističkih staza

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U splitskom ateljeu “Vasko Lipovac” održana je prezentacija Županijskog biciklističkog saveza i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije na temu “Biciklističke karte dalmatinske zagore”. Denis Špadina i Joško Stella su izložili projekte i pojasnili o kakvom važnom sadržaju je riječ u čemu je sudjelovao i Pazinjanin Martin Čotar, predsjednik Hrvatskog biciklističkog saveza, koji je ujedno i jedan od najboljih hrvatskih cestovnih biciklista.

Na samom predstavljanju istaknute su postojeće staze koje su napokon ucrtane i na kojima će se postaviti smjernice i obilježja koja će itekako oplemeniti već postojeću turističku ponudu, time da će ova ponuda imati utjecaja na predsezonu i postsezonu. Na svakoj oznaci biciklističke staze nacrtana je skultpura “Biciklist” likovnog umjetnika Vaska Lipovca, u čijem se splitskom ateljeu i održala prezentacija.

– Iako Zagora zna biti opasna, radimo sve sigurnosne standarde i u suradnji smo s PU SD-županije koja je isto tako dobila ove pravilnike i standarde. Upravo zbog toga što želimo da svi koji su odgovorni budu upućeni u ovaj projekt i jer želimo izbjeći da biciklističke staze budu po glavnim i prometnijim prometnicama u našoj županiji – ističe Stella.

– Na izradi Biciklističke karte Dalmatinske zagore, vrijedne vrijedna 180.000 kuna, radili su i stručnjaci iz Istre zbog njihovog dosadašnjeg iskustva – rekao je Stella.

– Danas nam nedostaju specijalizirane agencije koje su uglavnom strane, zato i radimo na tome da animiramo ljude. Ne radi se samo o agencijama već i o restoranima i hotelima koji su spremni primiti bicikliste, posebno smještajni kapaciteti jer biciklisti traže poseban tretman i obično nisu gosti koji noće sedam dana. Oni ne traže posebne uvjete ali nemojmo zaboraviti kako biciklisti troše od 50 do 100% više nego ostali gosti. To su dobri gosti, visoke platežne moći s visokim standardima i spremni su ostati u određenoj destinaciji  i uživati u onome što sama destinacija pruža – rekao je Joško Stella, direktor TZ SD županije.

Nadodao je kako je teško procijeniti koliko je zapravo označeno samih biciklističkih staza u županiji te kako su zbog toga krenuli u ovaj projekt sa partnerima kako bi postojeće standardizirali jer postoje razne karte i standardi. Kaže kako ovim žele stati u kraj svemu tome te napraviti plan koji će važiti za cijelu županiju a koji će biti prihvaćen u čitavoj EU, piše DalmacijaNews.

– Planiramo projektima pokriti sve naše klastere, splitsku rivijeru, makarsku rivijeru, dalmatinsku zagoru smo pokrili, Brač, Hvar i Vis – dodao je za kraj Stella.

– Ovakvi projekti su od iznimne važnosti za cikloturiste jer oni ne zalaze u neuređene destinacije gdje nisu uređene biciklističke staze. Cikloturisti jesu avanturisti ali ne idu na rizične destinacije. Uživaju u životu i cikloturizmu stoga dva do tri puta godišnje kreću na desetodnevne avanture u obliku cikloturizma – rekao je Denis Špadina ispred Županijskog biciklističkog saveza.

– U suradnji s TZ Splitsko-dalmatinske županije smo uredili 21 biciklističku stazu, na veliku većinu je postavljena signalizacija, a u narednih mjesec dana će biti kompletno završene i pozvati ćemo sve na promotivno otvaranje staza koje će itekako pridonijeti turizmu i rekreaciji – nadodaje Špadina.

Kaže kako postoji nekoliko tour operatora koji dovoze do četrdesetak biciklista, s brodovima ih voze od otoka do otoka, a ti gosti jedan dan prođu Brač, drugi Hvar i tako redom. Ističe kako se i takvi gosti savršenu uklapaju u samu vizuru projekta jer su nagnali kolege sa Hvara u iscrtavanje biciklističkih staza na tom otoku.

– Za mjesec dana počet će i izobrazba za Bike vodiče koji će bicikliste znati provesti po prometnicama i lokalitetima, restoranima i agroturizmu. Prijave za Bike vodiče su u tijeku, nadodao je Stella i pozvao sve koje ova aktivnost zanima da se prijave i iskoriste priliku. Županija će, kaže, financirati polovicu iznosa za izobrazbu, koja po osobi iznosi 1700 kuna, a polovicu će platiti kandidati.

Također je istaknuo kako u Istarsku županiji godišnje na sedam do deset dana samo zbog cikloturizma stigne oko 700.000 turista koji svoje bicikle većinom voze po unutrašnjosti poluotoka. Cilj projekta cikloturizma je, navodi  da se do kraja ove godine Splitsko-dalmatinskoj županiji završi 30 biciklističkih staza s ukupno 1500 kilometara, a do kraja 2016. godine bit će gotovo još 40 biciklističkih staza s više od 3000 kilometara uređenih staza.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.