Više

  Proglašene poduzetnice i menađerica godine u Hrvatskoj

  Brankica Borović iz Radučića poduzetnica je godine u Hrvatskoj

   

  Brankica Borović, vlasnica OPG-u iz Radučića pokraj Knina i kozmetičkog brenda „Viktorija prirodna kozmetika” je poduzetnica 2022. godine u Hrvatskoj, menadžerica godine je Manuela Kraljević, članica Uprave hotelske grupacije Arena Hospitality iz Pule, najuspješnija socijalna poduzetnica je Morena Ravnić, ravnateljica i osnivačica pulskog dječjeg vrtića “Maslačak“. Priznanja su im uručena na 5. konferenciji žena poduzetnica i svečanosti obilježavanja Svjetskog dana poduzetnica koji su održani jučer u Velikoj vijećnici Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu, u organizaciji Udruge poslovnih žena Krug i suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore. Poduzetnice godine izabrane su na natječaju koje je raspisala Udruga poslovnih žena Krug.

  Brankica Borović, vlasnica je i  osnivačica obiteljskog gospodarstva u Radučiću kod Knina te vlasnica brenda Viktorija prirodna kozmetika. Njezin je životni put i njezina karijera su vrlo inspirativni i zanimljivi. Nakon završetka studija jezika bila je na usavršavanju u SAD -u, potom u Italiji gdje je radila kao projekt menadžerica da bi se ona i njezin suprug Paolo, rođeni Talijan iz centra Rima upustili u poduzetnički pothvat u jednoj potpuno nerazvijenoj I nenaseljenoj sredini, u selu Radučić, u Općini Ervenik odakle potječe Brankina obitelj i uspjeli su. Na tržištu su se potvrdili s linijom kozmetičkih proizvoda od magarećeg mlijeka i smilja, a rade i na novim linijama.

  Manuela Kraljević je karijeru u turističkoj industriji započela prije vise od 30 godina ,a Arena Hospitality Group-i  se pridružila 2009. godine, nakon što je šest godina obnašala dužnost direktora prodaje i marketinga za Hrvatsku za renomirani hotelski lanac Sol Melia. Trenutno je poziciji članice Uprave I direktorice prodaje i marketinga Arena Hospitality Group-e. Na temelju svog dugogodišnjeg poslovnog  iskustva u hotelskoj industriji pridonijela je razvoju kreativnih rješenja za izazove s kojima su susreću  u poslovanju turističke industrije.

  Morena Ravnić – Dječji vrtić Maslačak, Pula, je odgajateljica, a u privatne vode upustila se prije 32 godine. Tada je osnovala obrt jednom jasličkom skupinom. Kada su se ostvarile zakonske osnove registrirala je Ustanovu Dječji vrtić Maslačak čija je i ravnateljica. Danas vrtić ima 70-oro djece polaznika i sedam zaposlenih djelatnika. Provode niz zanimljivih projekata.

  Skup su pozdravili Zorana Ivić, predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena KRUG, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova , Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike , Mario Šiljeg, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i izaslanik predsjednika Vlade Marijo Šiljeg te Martina Ciglević, izaslanica predsjednika RH, inače  pomoćnica njegovog savjetnika za ekonomiju.

  Svi oni istaknuli su kako su žene još uvijek, unatoč nekim pomacima i poboljšanjima u neravnopravnom položaju prema muškarcima i u poslovnom svijetu jer su im manje dostupni izvori financiranja i vlasništvo nad nekretninama, slabije su plaćene za iste poslove, sporije napreduju je ih većina obiteljske  obveze pretpostavlja poslovnima, a i dalje su slabo zastupljene u upravljačkim strukturama, pa, kako je kazala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić,  itekako ima smisla posebno isticati i poticati žensko poduzetništvo i osnaživati žene.

  U sklopu 5. konferencije o ženskom poduzetništvu održan je i okrugli stop o dvije teme i to o nedostatku radne snage s kojim su suočene gotovo sve djelatnosti te o neravnopravnosti žena u poslovanju.

  Marina Rožić, glavna tajnica HGK i predsjednica Eurochambersove mreže žena  u uvodnom dijelu je predstavila je rezultate EWN-a istraživanja u kojem je sudjelovalo više od 800 poduzetnica iz 24 države i to one koje su i Europskoj uniji, ali i one izvan nje.

  Teme koje su obuhvaćene istraživanjem odnosile su se na motivaciju za pokretanjem poduzetništva, udjela žena na rukovodećim pozicijama, ravnotežu između poslovnog i privatnog vremena (work-life balance), pristupa financiranju, prepreka u poslovanju, prijelaza na održivo poslovanje i digitalizaciju.

  -Prema tim rezultatima poduzetnica u velikom dijelu poslovanja pridaju pozornost digitalizaciji i održivosti, tako 72 posto ispitanica ulaže u digitalizaciju, a 68 posto u održivost. Istodobno, podaci pokazuju da je nedostatak pristupa financiranju značajna prepreka još većem angažmanu žena poduzetnica u dvostrukoj tranziciji – istaknula je Rožić, navodeći kako se Inicijative za potporu poduzetnicama moraju pojednostaviti, ciljati i promovirati, posebice na nacionalnim razinama.

  Na panelu su sudjelovale Dorotea Effenberger, predsjednica  Uprave  i suvlasnica tvrtke Tahograf d.o.o., Magda Lakoš-Mioč, direktorica je hotela Bellevue tvrtke Riva sunca Šibenik, a odnedavno je i  predsjednica Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Šibenik, Nikica  Stražičić, voditeljice zapošljavanja i edukacija u Jadranskim luksuznim hotelima u Dubrovniku te Višnja Ljubičić i Margareta Mađerić.

  Kada je riječ o nedostatku radne snage, to je, kako su kazale problem s kojim su suočene i druge države i Europi i teško da se tome moglo doskočiti. No sve poduzetnice koje su sudjelovale na panelu kazale su kako se mora mijenjati poslovna politika prema zaposlenicima, više uvažavati njihove potrebe i omogućiti im posebne beneficije i uvjete rada, ali potrebno je i uskladiti obrazovni sustav s potrebama tržišta rada. ‘Mladi ljudi danas imaju drukčiji odnos prema poslu i karijeri i privlačnije im je samozapošljavanje nego rad u velikim sustavi’, jedna je od poruka tog okruglog stola.

  Na njemu je potvrđeno, što je posebno istaknula pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, da je u svim europskim državama, negdje manje negdje više, žene zarađuju za iste poslove i pozicije manje od muškaraca. Na razini EU ta razlika iznosi 13 posto, a u Hrvatskoj je 16 posto, te da taj problem treba u javnosti osvještavati i raditi na smanjenju te razlike. One se između žena i muškaraca  povećavaju s godinama radnog staža,   usporedno s razvojem karijere i porastom obiteljskih obaveza, dok je prilično niska kada žena uđe na tržište rada.

  Krug je udruga poslovnih žena Hrvatske koja radi na poboljšanju položaja poslovnih žena u društvu, poticanju ženskog poduzetništva kroz edukacije umrežavanje, promociju postignuća poslovnih žena, djelovanje prema javnim organizacijama i institucijama, te povezivanje sa srodnim udrugama u zemlji i inozemstvu.

   

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Fantastičan uspjeh Dišpetovca: Roko Zorić juniorski viceprvak države...

  Sjajne vijesti stigle su s Prvenstva Hrvatske u muškoj i ženskoj sportskoj gimnastici, koje je proteklog vikenda održano u Osijeku. Naime, Roko Zorić, član...

  U srijedu, 30 godina bez Dražena

  Prigodnim programom uz polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod Draženovog spomenika na Baldekinu, 7. lipnja s početkom u 10.30 sati košarkaškog Mozarta prisjetit će...

  Šibenske lionsice uvjerile se kako funkcionira Pametnica koju...

  Članicama Lions kluba 'Luca' Šibenik učenici iz Osnovne škole Jurja Šižgorića pokazali kako, uz pomoć interaktivnog ekrana Pametnica koju su im lionsice darovale, na...

  NAJNOVIJE

  Fantastičan uspjeh Dišpetovca: Roko Zorić juniorski viceprvak države u gimnastici!

  Sjajne vijesti stigle su s Prvenstva Hrvatske u muškoj i ženskoj sportskoj gimnastici, koje je proteklog vikenda održano u Osijeku. Naime, Roko Zorić, član...

  U srijedu, 30 godina bez Dražena

  Prigodnim programom uz polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod Draženovog spomenika na Baldekinu, 7. lipnja s početkom u 10.30 sati košarkaškog Mozarta prisjetit će...

  Šibenske lionsice uvjerile se kako funkcionira Pametnica koju su poklonile učenicima OŠ Jurja Šižgorića

  Članicama Lions kluba 'Luca' Šibenik učenici iz Osnovne škole Jurja Šižgorića pokazali kako, uz pomoć interaktivnog ekrana Pametnica koju su im lionsice darovale, na...