'Svi građani bi trebali poštivati mjere HZJZ-a'

Beroš otkrio da je broj novozaraženih jutros manji: ‘Apsolutno ne uvodimo švedski model’

Ilustracija/Arhiva

Ministar zdravstva Vili Beroš u Dalmaciji je obišao pripadnike HGSS-a, a kazao je kako je u odnosu na jučerašnji dan tijekom jutra broj novooboljelih manji, pišu Vijesti.hr

– Apsolutno ne uvodimo švedski model. Sigurno je da nitko ne odlazi u samoizolaciju na vlastiti zahtjev, o tome jasno odlučuje struka. Trebamo inzistirati na tome da struka određuje te kriterije – kazao je Beroš o slučaju premijera Plenkovića koji je bio u kontaktu sa zaraženim tenisačem Novakom Đokovićem.

– Struka se o tome jučer jasno očitovala. Svi građani bi trebali poštivati mjere HZJZ-a. Ukoliko se svi pojedinačno i grupno čuvamo, održavamo razmak, spriječit ćemo širenje virusa. Sve aktivnosti, pa i kampanja, zahtijevaju pridržavanje mjera – rekao je Beroš.

Što se tiče ideje da u javnom prijevozu bude obvezno nošenje zaštitne maske, ona nije bez utemeljenja, smatra ministar Beroš, ali konačnu odluku treba ostaviti stručnjacima i epidemiolozima.

Kad je riječ o turističkoj sezoni i stanju na hrvatskim granicama, Beroš je rekao da stožer i epidemiološka služba prati situaciju iz sata u sat.

– Mi na dnevnoj bazi imamo podatke iz kojih zemalja nam ulazi koliko pozitivnih i to je jedini način na osnovu kojega ćemo donositi odluke. Ukoliko se ustanovi da iz pojedinih država gdje je epidemiološka situacija u pogoršanju dolazi preveliki broj građana, svakako ćemo uvesti mjere, kao što je potpredsjednik (Davor Božinović) to najavio – rekao je Beroš.

– Legitimno je što pojedini županijski stožeri zazivaju uvođene mjera, ali treba ostaviti na stručnjacima i epidemiolozima da donesu konačnu odluku. Vrijeme je suživota s virusom, ali moramo biti oprezni da ne dođe do većeg broja širenja virusa, da se ne dovedemo u situaciju da uvodimo rigoroznije mjere. Imamo određeno iskustvo, koje moramo prilagoditi očuvanju života – poručio je ministar.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.