Beroš: ‘Ne mogu shvatiti prosvjednike, to je negiranje svega što je znanost iznjedrila’Foto: arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Aktualni epidemiološki trenutak nije dobar. Imamo danas, u odnosu na prije tjedan dana, otprilike 10,5 posto manje novozaraženih. Je li to vrhunac? Teško je reći, naravno da bih htio da jest. Međutim, još je puno elemenata koje treba sagledavati i procijeniti nalazimo li se doista na platou 4. vala i hoće li brojke početi padati. Ukoliko i bude tako, moramo znati da broj hospitaliziranih uvijek prati s određenom vremenskom odgodom broj zaraženih, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

 

Ukoliko brojevi i počnu padati, rekao je Beroš, sljedeća dva do tri tjedna imat ćemo i dalje veliki pritisak na zdravstveni sustav. Uvjeren je da će brojevi početi padati kada dosegnemo nivo procijepljenosti koji je potreban, kada se svi budu pridržavali mjera te kada svi shvate da su COVID potvrde ključan alat u održavanju epidemiološke situacije mirnom.

Među 54 tisuće testiranih u posljednjih dan i pol, utvrđeno je više od 1200 pozitivnih. Beroš je rekao da se radi o alarmantnom podatku.

– To su sugrađani koji nemaju nikakve tegobe. Oni su mogli prenositi bolest u radnom okruženju, svojoj obitelji i u drugim okolnostima. Upravo ova činjenica naglašava važnost COVID potvrda kao učinkovitog alata u sprječavanju širenja bolesti, rekao je.

Rekao je kako ne može shvatiti prosvjede koji se posljednjih dana održavaju diljem Hrvatske.

– To je negiranje svega što je znanost iznjedrila u 21. stoljeću. Pitam te ljude hoće li odbaciti svoje mobilne telefone, automobile, televizore i vratiti se u kočije? Doista ne mogu to shvatiti. Međutim, mislim da šaljemo krivu poruku, okrenimo paradigmu – govorimo o onima koji su cijepljeni, koji svakodnevno nose maske, koji se svakodnevno testiraju. O njima moramo govoriti, oni doprinose zdravlju nacije. Na nama je da upozorimo i ove druge da to rade, rekao je Beroš.

Više pročitajte ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.