Bandić ostaje u pritvoru, jedino njemu nije prihvaćena jamčevina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić ostaje u pritvoru. Jedino njegova jamčevina nije prihvaćena, navodno jer je bila premala, a postoji i opasnost od ponavljanja kaznenog djela. Bandić, koji je odbio podnijeti ostavku na mjesto gradonačelnika, ponudio je jamčevinu od oko 5,5 milijuna kuna kao hipoteku na nekretninu.

Bandićevi odvjetnici Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković nisu bili raspoloženi za davanje izjava.

Glavni osumnjičenik Bandić, kojega Uskok tereti kao poveznicu među svim sudionicima afere Agram, ranije je govorio da ne planira podnijeti ostavku, što bi po dosadašnjoj praksi trebao biti preduvjet za obranu sa slobode, dok je njegov odvjetnik nakon uhićenja tvrdio da nisu ni razmišljali o jamčevini. U međuvremenu su ipak odlučili ponuditi jamčevinu, ali to sudu nije bilo dovoljno.

Jedino Bandić ostaje u pritvoru

Prihvaćene su jamčevine za preostalih osam Bandićevih suoptuženika pa je Bandić jedini koji ostaje iza rešetaka. Jedan od razloga za njegovo zadržavanje u pritvoru je i opasnost od ponavljanja kaznenog djela.

Slobodan Ljubičić na slobodu će biti pušten nakon što je podnio ostavku na dužnost predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga, uz jamčevinu od 2,4 milijuna kuna. Direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević je za obranu sa slobode ponudio nekretnine vrijedne 4,2 milijuna kuna.

Osim Ljubičićeve i Mihaljevićeve, sud je prihvatio i jamčevine koje su dali Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

USKOK je najavio žalbe na odluke o puštanju Bandićevih suoptuženika pa oni do odluke o žalbama privremeno ostaju u Remetincu.

Ranije su, podsjetimo, jamstva prihvaćena za vlasnika CIOS-a Petra Pripuza, pročelnika Bandićevog ureda Miru Lacu te direktora Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivana Markusa. Oni su u međuvremenu već pušteni na slobodu.

Najavili i blokadu imovine

Tužiteljstvo najavljuje blokadu imovine i ispitivanje najmanje 270 svjedoka tijekom istrage, što može potrajati mjesecima.

U svim Bandićevim nedjelima, gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. oštetio i Državni proračun. Ukupnu “štetu” tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

IZVOR: index.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.