Više

  Bandić izlazi na slobodu uz 15 milijuna kuna

   

  ZDENKO POSAVEC, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu, pustio je Milana Bandića da se brani sa slobode. Prema neslužbenim informacijama, Bandiću je prihvaćena jamčevina od 15 milijuna kuna.

  Bandić je za jamčevinu nudio više od 20 milijuna kuna, ali sud je zaključio da je 15 milijuna dovoljno.

  Uvjerljivo je to najveća jamčevina ikad prihvaćena pred hrvatskim sudovima. Dosadašnji rekorder bio je Ivo Sanader, čiji su prijatelji založili svoje nekretnine kako bi se skupilo 12,5 milijuna kuna jamčevine.

  I Bandić će jamčevinu položiti u nekretninama. Ranije je Bandić ponudio jamčevinu u iznosu od 5,8 milijuna kuna, također u nekretninskoj protuvrijednosti; svoju kuću trebao je založiti Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik. Zasad nije poznato u čijem su vlasništvu nekretnine koje Bandić želi položiti kao jamčevinu.

  Bandiću je sud izrekao i mjeru opreza kojom mu je zabranjeno obavljanje djelatnosti. To znači da se Bandić neće vratiti na posao, odnosno da gradonačelničke dužnosti ne može obavljati sve dok postoje optužbe protiv njega. Uskok ima pravo žalbe na ovu odluku, tako da će Bandić ostati u Remetincu dok odluka o puštanju iz pritvora ne postane pravomoćna.

  Uskok ima tri dana za žalbu, o kojoj zatim opet odlučuje Županijski sud. Za očekivati je da će Bandić i suoptuženici na slobodu izaći idućeg tjedna.

  Uskokova tužiteljica Ksenija Krizman kazala je nakon ročišta da je sudac istrage Zdenko Posavec prihvatio Uskokov prijedlog da se osumnjičenicima odredi istražni zatvor, ali je ostavio mogućnost da se svi brane sa slobode uz položene jamčevine koje su veće nego ranije.

  Jamčevina za Slobodana Ljubičića tako je povišena s 2,4 na pet milijuna kuna. Branko Mihaljević će, umjesto 4,5 milijuna kuna koje je nudio, morati položiti sedam milijuna kuna jamčevine. Ivan Tolić će umjesto 500.000 kuna morati platiti 700.000 kuna jamčevine. Također, Tolić je prema neslužbenim informacijama podnio i ostavku na mjesto direktora ZET-a.

  “Također zabranio im je i kontakt sa svjedocima, ali i obavljanje profesionalne djelatnosti”, kazala je tužiteljica, pojašnjavajući da u Bandićevu slučaju to znači da, ukoliko izađe iz Remetinca, neće moći obavljati dužnost gradonačelnika.

  Županijski sud dvaput poništavao odluku o pritvoru za Bandića

  Podsjećamo, Bandić i osam njegovi suoptuženika opet su izvedeni pred suca istrage nakon što je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u srijedu ukinulo prošlotjednu odluku suca istrage da prihvati jamčevine za sve osumnjičene u aferi Agram, kojima ranije nije omogućeno da se tijekom istrage brane sa slobode, osim za gradonačelnika Bandića, kojemu je ponovno određen istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecao na svjedoke i ponoviti nedjela za koja ga tereti Uskok.

  Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu tako je dvaput ukinulo odluku kojom se Milanu Bandiću i njegovim suradnicima određuje pritvor te vratilo predmet na novo, treće po redu odlučivanje.

  Županijski sud je zaključilo da sudac istrage nije dovoljno dobro obrazložio okolnosti zbog kojih su osumnjičenici pritvoreni: mogućnost utjecaja na svjedoke i ponavljanje kaznenog djela. Također, u Bandićevom slučaju se sud pozvao na odluku Ustavnog suda u slučaju Marine Lovrić Merzel, koja kaže da bi Bandiću bilo moguće izreći alternativnu mjeru opreza, kojom bi mu bilo zabranjeno da obavlja gradonačelničke dužnosti.

  “Vijeće smatra da je sudac istrage opet počinio neke bitne povrede kaznenog postupka, a one se sastoje u tome što nije konkretno ni precizno odredio okolnosti koje bi se odnosile na svjedoke, a u odnosu na koje bi postojala opasnost od eventualnog utjecaja i ometanja istrage”, kazao je pojašnjavajući odluku izvanraspravnog vijeća glasnogovornik suda Krešimir Devčić. Dodao je i da “vijeće smatra da u odnosu na osumnjičenike koji i dalje imaju status odgovornih i službenih osoba, sama činjenica da taj status i dalje zadržavaju, predstavlja okolnost koja bi dovela u opasnost vođenje postupka odnosno mogućnost da bi isti upravo u tom svojstvu mogli počiniti nova kaznena djela”.

  Županijski sud “sugerirao” sucu istrage da Bandića pusti na slobodu

  Devčić je kazao i da je drugostupanjsko vijeće suca istrage uputilo na ljetošnju odluku Ustavnog suda, koji je u slučaju bivše SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel zaključio da se produljenje istražnog zatvora dužnosnicima ne može uvjetovati davanjem ostavke, iako Lovrić Merzel, u konačnici, iz Remetinca ipak nije izašla prije ostavke. “U tom pravcu je išla sugestija prema sucu istrage da se razmotri mogućnost primjene mjere opreza u odnosu na Bandića”, kazao je Devčić.

  Od osumnjičenih u aferi Agram iz Remetinca su prvi izašli pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco, suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz i direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus. Osim Bandića iza rešetaka su ostali šef Holdinga u ostavci Slobodan Ljubičić, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, vlasnik tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

  IZVOR/FOTO: index.hr

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Počinje 22. Šibenska regata krstaša, atrakcija u šibenskom...

  Prijavama posada danas počinje 22. Šibenska regata krstaša u organizaciji Jedriličarskog kluba 'Val'. Regata će se održavati u akvatoriju šibenske luke zbog čega je...

  Najstariji sačuvani zemljovid na kojem je prikazan antički...

  Najstariji sačuvani kartografski izvor na kojem je prikazan antički Burnum, Quinta Europe tabula (Peta karta Europe), datira iz 2. stoljeća, a nalazi se u 5....

  Zbog radova u ponedjeljak, 5. prosinca i utorak,...

  Zbog radova na cjevovodu u ponedjeljak, 5. prosinca, od 10 do 15 sati, vode neće imati potrošači u Istarskoj ulici u Šibeniku. Također zbog radova,...

  Dio potrošača u Zadarskoj ulici u Šibeniku bez...

  Zbog radova na cjevovodu u petak, 2. prosinca od 10 do 14 sati vode neće imati potrošači u Zadarskoj ulici u Šibeniku na kućnom...

  NAJNOVIJE

  Počinje 22. Šibenska regata krstaša, atrakcija u šibenskom zaljevu

  Prijavama posada danas počinje 22. Šibenska regata krstaša u organizaciji Jedriličarskog kluba 'Val'. Regata će se održavati u akvatoriju šibenske luke zbog čega je...

  Najstariji sačuvani zemljovid na kojem je prikazan antički Burnum datira iz 2. stoljeća

  Najstariji sačuvani kartografski izvor na kojem je prikazan antički Burnum, Quinta Europe tabula (Peta karta Europe), datira iz 2. stoljeća, a nalazi se u 5....

  Zbog radova u ponedjeljak, 5. prosinca i utorak, 6. prosinca bez vode dio šibenskog Varoša

  Zbog radova na cjevovodu u ponedjeljak, 5. prosinca, od 10 do 15 sati, vode neće imati potrošači u Istarskoj ulici u Šibeniku. Također zbog radova,...

  Dio potrošača u Zadarskoj ulici u Šibeniku bez vode u petak, 2. prosinca

  Zbog radova na cjevovodu u petak, 2. prosinca od 10 do 14 sati vode neće imati potrošači u Zadarskoj ulici u Šibeniku na kućnom...