Automatske puške, optike, detonatori… Policija u opsežnoj akciji otkrila velike količine oružja i streljiva

Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ukupno 20 automatskih pušaka, 14 pušaka, 12 pištolja, 104 spremnika, 9.209 komada streljiva, četiri prigušivača, 1.045 inicialne kapisle, četiri optike, sedam tromblonskih nastavaka, 10,3 metra sporogorećeg štapina, dva detonatora, 350 grama eksploziva i kilogram baruta, zapljenjeno je tijekom opsežnog kriminalističkog istraživanja na području Policijske uprave osječko-baranjske, zadarske, brodsko-posavske, istarske, sisačko-moslavačke, virovitičko-podravske i dubrovačko-neretvanske.

Najviše je oružja i to 4.677 komada zapljenjeno na području osječko-baranjske Policijske uprave koja je ujedno i začetnik tog opsežnog krim istraživanja, izvijestili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

– 55-godišnji i 41-godišnji hrvatski državljanin s osječkog područja počinili su nekoliko kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanje, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Od lipnja do 28. studenog 55-godišnjak je putem oglasnika prodao više komada spremnika za streljivo za automatsko oružje, streljivo, pušku i tromblonski nastavak za pušku, čije je posjedovanje građanima zabranjeno – priopćeno je iz MUP-a.

muporuzje3

Zadarski policajci svojim su kriminalističkim istraživanjem obuhvatili četvoricu Hrvata sa šireg zadarskog područja u dobi od 30, 33, 46 i 70 godina.

– Izvršenim pretragama stambenih i poslovnih objekata kao i osobnih automobila pronađen je i oduzet veći broj automatskog, poluautomatskog i kratkog vatrenog oružja, ručnih bombi, sporogorećeg štapina, više tisuća komada streljiva raznih kalibara, kao i više komada hladnog oružja koje je zakonom zabranjeno posjedovati i pored zapljene s osječkog područja predstavlja drugu po veličini zapljenu ovog kriminalističkog istraživanja – piše u priopćenju.

Na području PU istarske krimovci su sumnju da je 60-godišnji Hrvat počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, a 35-godišnjak prekršaj iz Zakona o oružju.

muporuzje4

– Prilikom pretrage kod 60-godišnjaka, policijski službenici pronašli su  automatski pištolj takozvani škorpion s četiri pripadajuća spremnika i 93 komada streljiva, pušku s užljebljenom cijevi s pripadajućim spremnikom i 25 komada streljiva, revolver s 44 komada streljiva te šest komada lovačkog streljiva.  Kod 35-godišnjaka pretragom je pronađena malokalibarska puška s montiranom optikom i pripadajućim spremnikom, optički nišan i 46 komada streljiva – navodi MUP.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja ukupno je podneseno 25 kaznenih prijava protiv 14 osoba nadležnom Državnom odvjetništvu i sedam optužnih prijedloga protiv sedam osoba nadležnim Prekršajnim sudovima.

muporuzje 2


Pratite nas i na društvenim mrežama: