AKCIJA MLADIH SPLITSKIH LIKOVNJAKA: Na aukciji prikupili 7000 kuna za Rebeku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

– Divna replika zlatnoga Klimta, 400 kuna prvi put, drugi put i prodano šarmantnoj dami u prvom redu! Čestitam, ma priznajte, gdje biste još uspjeli naići na ovakvu priliku – koordinirala je u ponedjeljak navečer aukcijom umjetnina Ingrid Poljanić, omiljena knjižničarka Gradske knjižnice Marko Marulić.

Naime, baš je velika dvorana te knjižnice bila mjesto radnje najuzbudljivije aukcije, i to umjetnina koje su izradili učenici splitske Škole likovnih umjetnosti.

Riječ je o zajedničkoj akciji likovnjaka, učenika Druge jezične gimnazije i Ugostiteljsko-turističke škole.

Pripremili su mali program, zakusku, te samu aukciju. Trud se apsolutno isplatio jer su 22 slike, replike slavnoga Klimta, u nešto malo manje od pola sata rasprodane, a sakupljeni iznos, točnije sedam tisuća kuna, dobri učenici proslijedit će šesnaestogodišnjoj Rebeki Radić, teško bolesnoj djevojčici iz Primoštena koja putuje na operaciju u Ameriku.

Cijela priča započela je prije mjesec dana, postavljanjem njihove izložbe  “Inspiracija zlatnim Klimtom” nastale pod vodstvom mentorice prof. Julijane Voloder,  u knjižnici, uoči Noći knjige. Izuzetna djela splitskih srednjoškolaca toliko su zaintrigirala posjetitelje da su tjednima pitali mogu li ikako postati njihovi vlasnici. Stoga ne čudi što je aukcija izazvala veliko zanimanje javnosti.

– Odvojila sam 500 kuna, odustala od novih ljetnih cipela, jer sam se u sliku jedne mlade dame zaljubila već na prvi pogled – otkrila nam je gospođa iz publike koja se ipak nije uspjela izboriti za željenu umjetninu, no kući ipak nije otišla praznih ruku. Početna cijena svake umjetnine iznosila je 200, a neke su postigle cijenuod 700 kuna.

I dok je knjižničarka Ingrid vodila program, hostese su bile učenice Škole likovnih umjetnosti, i to odjevene u haljine i cipele s kojima je njihova kolegica Mihaela Bodrožić osvojila prvo mjesto na državnom natjecanju na temu Futuristički vintage.

– Nadam se da će ovo postati tradicija. Rado bismo pomogli školi, Rebeki ili nekom drugom kome je potrebno, a zauzvrat uživali u ovako krasnim djelima – rekla je jedna naša sugrađanka koja je kupila čak tri umjetnine.

Kupnjom više primjeraka i izdašnim donacijama iskazala se i udruga za inkluziju Lastavice, Rotary Club, Lions Club i Inner Wheel.

izvor:slobodna dalmacija


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.