Župan na konferenciji ‘Gradimo Europu kroz županije, gradove, općine’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Župan Goran Pauk jučer je u Zagrebu prisustvovao na tematskoj konferenciji o strukturnim fondovima za gradove, općine i županije u razdoblju 2014.-2020.

Konferencija „Gradimo Europu kroz županije, gradove i općine“ održala se u organizaciji Odbora regija EU te u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Udrugom gradova, Udrugom općina i podršku Vlade RH .

Uz brojne predstavnike lokalne samouprave i predstavnike Europske komisije, na konferenciji su prisustvovali Branko Baričević voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Tomislav Tolušić predsjednik Hrvatske zajednice županija, Željko Turk predsjednik Udruge gradova, Đuro Bukvić predsjednik Udruge općina te Vojko Obernsel voditelj hrvatske delegacije u Odboru regija.

Glavna tema konferencije bile su mogućnosti i prepreke korištenja strukturnih fondova za županije, gradove i općine u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Po prvi puta je predstavljen i operativno-razvojni programi namijenjen razvoju jedinica lokalne i regionalne samouprave kao ključnim faktorima u korištenju EU fondova, otvaranju novih radnih mjesta i oživljavanju te razvitku domaćeg gospodarstva.

Sudionici konferencije zaključili su kako je povlačenje EU sredstava i provođenje EU projekata nemoguće bez potpunog uključivanja i sudjelovanja hrvatskih županija, gradova i općina.

Konferencija se održala samo nekoliko tjedana nakon što je Europska komisija usvojila Partnerski sporazum s Hrvatskom o strukturnim i europskim investicijskim fondovima kojima se definiraju široke smjernice za programsko razdoblje 2014.-2020. te intervencije vrijedne 10,7 milijardi eura koje će Europska unija uložiti u Hrvatsku, a nastavak je decentraliziranih aktivnosti koje Odbor regija EU provodi diljem Europe pod nazivom „Dijalog građana/ Europa u mojoj regiji“. Riječ je o inicijativi koja okuplja građane, lokalne i regionalne političare, aktere iz gospodarstva i civilnog društva, kao i europske političare, kako bi se europske aktivnosti u nekom gradu ili regiji učinile vidljivijima.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.