ŽELJKO BURIĆ: ‘Cilj je maknuti vrtiće iz prizemlja zgrada, spojenih stanova i priručnih prostora’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Grad Šibenik završio je investiciju u Dječji vrtić Smilje na Jamnjaku koji je, nakon gradnje vrtića na Vidicima, prvi namjenski predškolski objekt koji je izgrađen u Šibeniku. Šibenski gradonačelnik Željko Burić napominje kako je riječ o potpuno novom konceptu predškolskog objekta u kojem se naglasak stavlja na sportske aktivnosti i rekreaciju zbog igrališta uz objekt, a koje će, osim vrtićke djece, moći koristiti i stanovnici Šubićevca. Dječji vrtić Smilje riješio je veliki gradski problem – gradnjom novog objekta Javna ustanova Gradski vrtići konačno je podijeljena na dvije ustanove, čime su ispoštovana pravila iz predškolskih standarda po kojima u jednoj predškolskoj ustanovi ne smije biti više od 1.000 mališana.

željko burić

ČVRSTA ODLUKA

– DV Smilje označio je i čvrstu odluku gradske vlasti da napuštamo neadekvatne prostore u kojima se organizira predškolska skrb. Naš je konačni cilj maknuti sve vrtiće iz prizemlja zgrada, spojenih stanova, i svih ostalih priručnih prostora koji ne raspolažu vanjskim kapacitetima za razonodu djece. Riječ je o velikom poslu, s obzirom da, ako zanemarimo privatnike, osim DV Kućica i DV Vidici, ne postoji objekt koji je posljednjih nekoliko desetaka godina građen namjenski i po standardima. DV Smilje je to promijenio – odlučan je gradonačelnik Burić, podsječajući kako je, otvaranjem DV Smilje od ove godine zatvoren DV Varoš. Burić podsjeća kako su nedostatci u DV Varoš uočeni tijekom Hodajućeg kolegija u lipnju.

– Posjetili smo DV Varoš, uz svu pažnju osoblja, uočili smo nepostojanje osnovnih sigurnosnih elemenata. Zato smo ga odlučili zatvoriti i ubuduće raditi na zatvaranju svih predškolskih objekata koji djeluju u takvim uvjetima – kaže Burić, ističući dječje vrtiće na Šubićevcu, u mornaričkoj zgradi na Baldekinu, te u prizemlju zgrade iznad Draženovog koša kao kandidate za zatvaranje. Međutim, gradonačelnik napominje kako probleme treba rješavati jedan po jedan.

Prvi na redu je novi vrtić Crnica. Gradska uprava, priča Burić, zapela je u tom projektu zbog imovinsko-pravnih odnosa koji su ih dočekali kod limenog objekta u kojem je organizirana predškolska skrb na crničkom području. Limeni objekt je, pojašnjava gradonačelnik, postavljen na privatne terene, a kad je Grad iste, kako bi krenuo i investiciju izgradnje novog objekta, pokušao otkupiti, prodaja se zakomplicirala.

POMOĆ PRIVATNIKA

– Opet smo naišli na problem preskupih terena, pa je došlo do sudskog postupka kojim su iskristalizirane realne cijene zemljišta. Nadam se kako ćemo sad ista otkupiti i, vjerujem, vrlo brzo krenuti s realizacijom projekta – kaže Burić. Gradonačelnik Šibenika napominje kako Grad ima odličnu suradnju s privatnim vrtićima, u prvom redu s DV Žižula i obitelji Ivić koji, uz postojeće kapacitete, ovih dana počinju s radovima na izgradnji još jednog objekta, na Meterizama. Takve investicije, ističe Burić, također su od velike važnosti za grad i gradske mališane.

Kompenzacija za Jurase

Gradonačelnik Burić obećao je još na početku namdata kako će za mališane iz Jurasa izgraditi dječje igralište. Iako nije u Jurasima, igralište koje je otvoreno u sklopu DV Smilje na Jamnjaku donekle ispunjava to obećanje. No, gradonačelnik nije sasvim zadovoljan tim rješenjem.

– Jurasi su dio gradske četvrti Meterize, no od centra četvrti odijeljeni su prometnicom D-33 pa svi sadržaji namijenjeni djeci njima nisu lako dostupni. Grad, nažalost, u Jurasima nema nijednog metra četvornog u svom vlasništvu. Našli smo privatnike koji su bili voljni prodati svoje zemljište, no njihova cijena bila je nerealna, a Gradu nije dozvoljeno plaćati prekapacitirane cijene. Igralište u DV Smilje mala je koimpenzacija, no silom prilika trenutno je jedino rješenje – kazao je Burić.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: