Zbog štednje otkazani dočeci u Drnišu, Pirovcu, Bilicama …

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Iako je tek polovica studenog, pripreme za nadolazeće blagdane polako se zahuktavaju, a jedna od nezaobilaznih tema u ovom periodu je i doček Nove godine. Nekima se ona ne razlikuje previše od svake druge večeri, osim što je program na televiziji nešto kičastiji, a neki veliku pažnju posvećuju planiranju svojih aktivnosti u posljednjoj noći tekuće godine. Netko će je provesti putujući, netko u toplini vlastitog doma u krugu najbližih, a netko voli doživjeti gradski ‘šušur’ na ulicama i trgovima. Za ove potonje, istražili smo što za proslavu ‘najluđe noći’ pripremaju gradovi i općine u županiji.

Dakako, najveći doček u županiji sprema se u Šibeniku, a neki detalji programa dočeka već su poznati. Šibenčane i njihove goste 31. prosinca zabavljat će popularni bosansko-hercegovački bend Dubioza Kolektiv na jednoj pozornici, dok će na drugoj ‘prašiti’ šibenski cover bendovi.

ŠIBENIK I VODICE DEFINIRALI PROGRAM

Detalji oko ukupnog troška još uvijek nisu poznati jer su, kako objašnjava pročelnica Ureda gradonačelnika Ana Gojanović Rakić, dogovori oko detalja programa i suradnji još uvijek u tijeku.

– Ono što vam trenutno mogu reći jest da će trošak obje pozornice, u što spada rasvjeta, razglas, honorar izvođačima i vatromet, biti oko 300 tisuća kuna. Ukupan trošak adventskih i novogodišnjih događanja u gradu Šibeniku ovisit će o programu, kojeg, ponavljam, još uvijek dogovaramo – kaže Gojanović Rakić.

Nije tajna da Grad Šibenik bogatim novogodišnjim programom i ‘jakim’ koncertnim imenom želi privući domaće goste iz susjednih gradova, no ostala gradska središta u županiji, kako doznajemo, ne planiraju slične pothvate. Zasad jedino Vodice imaju definirani program, koji ipak za ciljanu publiku ima građane Vodica. Kako doznajemo od Tonija Mateše, zaduženog za novogodišnja događanja u Vodicama, raspisan je natječaj za organiziranje Nove godine na koji se javila samo humanitarna udruga Daj 5 od srca i koja će, u suradnji s drugim vodičkim udrugama, realizirati novogodišnji program.

– Blagdanska događanja planirana su u periodu od 20. do 31. prosinca u parku u Vodicama, a uključivat će božićni sajam, koji će biti smješten u šatoru, jaslice te glazbeni program u večernjim satima. Raspored koncerata još nije definiran, ali možemo najaviti nastupe Vodičke glazbe, pjevačkog zbora Lira, ženske klape Oršulice s četiri glazbena gosta, klapa Bunari i Godimenti, a jedan dan nastup će imati i vodičke mažoretkinje. Za Badnjak će nastupiti lokalni, vodički DJ-evi koji će okupljenima puštati glazbu – kaže Mateša. Uz to, dodaje, u planu je 20. prosinca i koncert koji za sada nosi naziv ‘Grad umirovljenicima’ na kojem će nastupiti pjevački zbor Lira, a tijekom cijelog perioda vodičke udruge pripremat će hranu od čije su prodaje prihodi namijenjeni za humanitarne svrhe.

Mateša napominje kako će izvođači nastupati besplatno te kako predviđenog budžeta, osim planiranih sredstava za božićno uređenje grada, nema.

U TRIBUNJU VESELJE JAMČI UDRUGA TRIBUNJ

U Tribunju je za doček Nove godine, kao i lani, zadužena Udruga Tribunj. Prema riječima predsjednika udruge Marka Grubelića, program će trajati pet dana, odnosno jedan dan dulje nego prošle godine, a ukupni trošak manifestacije bit će oko 10 tisuća eura. Mjesto događanja bit će šator smješten na tribunjskom velikom parkingu, ‘fešta’ počinje 27. prosinca otvaranjem 2. Tribunjskih starinskih igara, a okupljeni će imati priliku zaigrati trešetu i briškulu, ‘muru’, potezanje konopa, te odgovarati na pitanja u Kvizu o Tribunju, dok će program završiti koncertom sastava Show Legende u večernjim satima. Za sljedeći dan zakazano je finale Tribunjskih starinskih igara, te nastup nekoliko stand-up komičara. 29. prosinac rezerviran je za nastup šibenskog benda Kost i koža, dan kasnije upriličit će se Mala Nova godina za najmlađe Tribunjce, a u novu godinu mještani će ući uz zvuke Amadeus benda iz Zadra.

NEMA SE NOVCA ZA SKUPE DOČEKE

Nedostatak sredstava razlog je što organiziranog dočeka ove godine neće biti u Drnišu, doznajemo od Ivane Sučić, pročelnice upravnog odjela za gospodarstvo, financije i društvene djelatnosti Grada Drniša, a sličan smo odgovor dobili i iz Grada Skradina.

Načelnik Pirovca, Ivan Gulam, objasnio je kako Općina Pirovac do sada nije imala praksu organiziranog dočeka Nove godine.

– Ugostitelji organiziraju pojedinačne dočeke po kafićima i klubovima, dio ljudi taj dan gravitira većim gradovima, tako da smo zaključili da za tim nema potrebe – kaže Gulam.

I u Općini Bilice kažu kako se o organiziranom dočeku nije konkretnije razgovaralo, te kako vjerojatno neće biti posebnog programa, osim eventualno vatrometa u ‘najluđoj noći’. Ni Primošten, kao još jedno županijsko turističko središte, najvjerojatnije neće imati organizirani doček. Kako su objasnili, definitivna odluka još nije donesena, ali do sada nisu imali običaj organizirati dočeke nove godine, pa se pretpostavlja da će isto biti i ovog prosinca.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.