VIDOVIĆ OŠTRO PO BURIĆU: Za Šibenik i njega najbolje je da se kandidira za Sabor i želim mu svu sreću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Povodom sutrašnje sjednice gradskog vijeća na kojoj na red dolaze odluke o namirivanju proračunskih prihoda kroz narednih osam godina, predsjednik GO SDP-a Franko Vidović na današnjoj konferenciji za medije iskritizirao je gradonačelnika Burića i cjelokupnu gradsku upravu.

– Ono što nas je posebno nažuljalo je odluka o pokriću 36.2 milijuna kuna manjka od kojih je 27.1 milijun kuna posljedica rada Burićeve administracije – otpočeo je Franko Vidović.

– Proračun 2012./2013. nakon naslijeđenih 45 milijuna kuna duga bivše HDZ-ove vlasti sveden je na manjak od 9.1 milijun kuna, tu je godinu praktički bio u suficitu za oko 17 milijuna kuna. Prevedeno, administracija dr. Ante Županovića uspjela je u četiri godine sanirati nešto više od 30 milijuna kuna duga. Trend se sada preokrenuo pa se gradonačelnik Burić voli hvaliti velikim uspjesima, ali činjenica je da Šibenik bilježi stalni manjak prihoda, a rashod se ne smanjuje – nastavlja Vidović.

Dug trenutno iznosi 36.2 milijuna kuna i, kako kaže Vidović, gradonačelnik je donio ispravnu odluku o pokriću istog u narednih osam godina.

– Od samog duga više brine pitanje ‘Gdje je novac uložen?’ Nema projekata u koje se ulaže i to je čisti trošak administracije. Bez obzira na poreznu reformu provedenu 2014./15. u kojoj su veliki gradovi i općine izgubili velik dio prihoda, Šibenik je izgubio oko deset milijuna kuna. S druge strane, povećanjem komunalne naknade uprihodovao je 8.8. milijuna kuna, pa je izgubio 1.2. milijuna kuna. Kvalitetnih projekata nema, komunalni doprinos je u minusu oko šest milijuna kuna u usporedbi s proračunom iz 2012. godine. Samo u jednoj godini šest je milijuna kuna manje. Uz sve ovo, Buriću je olakšica legalizacija, bez koje bi stavka komunalnog doprinosa bila katastrofalno loša. Po ovom se vidi što gradska vlast radi, odnosno ne radi. Komunalni doprinos je stanje s terena: radovi, stanogradnja, projekti, trgovačke kuće,  marine…. u Šibeniku se ne događa ništa od toga – oštar je Vidović.

sdp franko vidovic 190716 2

Burić je radio loše i u OB Šibenik, kaže Vidović, stoga ga ovakav razvoj događaja ne čudi.

– Na kraju ostaje kredit od 20 milijuna kuna. TEF u stečaju, isplatili smo INU. Kredit dolazi na naplatu dogodine i neka nova vlast će razmišljati kako ga vratiti –

Zaustavljen je razvoj grada, nastavlja SDP-ovac.

– Grad je prazan, i bez uvrede Kninu, sad smo u istom rangu, a grad smo na obali. Nije pokrenuta  ni dovršena marina u TEF-u, a izgubljena je i kontrola nad Banjem – tvrdi  Vidović i dodaje da je za vlast koja promišlja o boljitku grada kod raspisivanja koncesije upravo program koncesionara, a ne tek ‘stanarina’ od 200 tisuća kuna koje ne čine veliku stavku na proračunu od 200 milijuna kuna.

– Sve što ova gradska vlast radi povlači Šibenik u krivom pravcu. Ne možemo joj dati prolaznu ocjenu i da su se vodili uravnoteženim, razvojnim i socijalno osjetljivim proračunom, situacija bi danas bila puno bolja. Najbolje rješenje za Šibenik i za gradonačelnika je da se kandidira za Sabor i želim mu sav uspjeh u tome – zaključio je Vidović.


Pratite nas i na društvenim mrežama: