USPJEŠAN POČETAK STUDIJA ENERGETIKE U ŠIBENIKU: Da bi osigurala djelatnike, tvrtka studentima već nudi stipendije

arhiva

Završen je prvi semester na Studiju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku. Povodom toga razgovarali smo s voditeljem Markom Delimarom i  saznali kako su prošli ‘prvi koraci’ novootvorenog studija.

studij energetike delimar 0510

 

Ako govorimo o aktivnostima i uspjehu studenata, ‘prvi koraci’ su sjajni. Ne mogu sakriti zadovoljstvo pristupom studenata studiju, ozbiljnošću u savladavanju gradiva, a i vrlo dobrom i kolegijalnom suradnjom s nastavnicima. Tridesetak studenata uspješno je savladalo sve predmete prvoga semestra. To je jako dobar uspjeh, iznad svih očekivanja! Ako pak govorimo o organizacijskim aspektima učinili smo sve da studentima studij učinimo ugodnim i kvalitetnim, ali naravno svjesni smo da stvari uvijek mogu biti bolje.

 

Koliko studenata broji Studij i jesu li se već isprofilirali najbolji studenti?

Studij su upisala 42 studenta. Jedan dio studenata već sada pokazuje jako dobre rezultate, kako po angažmanu na studiju, tako i po ocjenama. Među profesorima i studentima vlada pozitivan kolegijalan odnos u zajedničkom cilju prenošenja i usvajanja znanja. Studenti su vrlo aktivni na nastavi, postavljaju pitanja, čak i u stankama provode vrijeme u razgovorima vezanim uz teme koje usvajaju na nastavi – međusobno, ali i s nastavnicima. Mnogi nastavnici rado će vam ispričati lijepe dojmove s predavanja.

studij energetike 3 0510

Koliko je praktičan rad zatupljen u programu školovanja, a koliko klasična  predavanja? Jeste li zadovoljni laboratorijskom opremom?

Studenti su odslušali prvi semestar prve godine Studija. Dio programa prvog semestra uključuje temeljne predmete prirodoslovlja, npr. matematiku i  fiziku, koje su osnova svake inženjerske struke. No, i na predavanjima iz prirodoslovlja, prije svega iz Fizike, gradivo je popraćeno demonstracijskim vježbama. Dva predmeta prvog semestra imala su prave laboratorijske vježbe, dok su se dva predmeta pretežno izvodila u računalnom laboratoriju. Dakle, čak i u prvom semestru Studija imamo puno praktičnoga rada.
Studij trenutačno ima dva laboratorija: Univerzalni multifunkcionalni računalni laboratorij i Laboratorij za fizikalne osnove elektrotehnike i strojarstva. Grad Šibenik uložio je velika sredstva u ove vrlo moderno i funkcionalno uređene laboratorije. Cijeli niz stručnjaka s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) i Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) sudjelovao je u pripremi tih laboratorija.

Hoće li studenti energetike u Šibeniku uspjeti naći svoje mjesto na tržištu rada?

Prije nekoliko dana  nazvao me predstavnik jedne srednje velike tvrtke, nećemo ju imenovati, koja ima nekoliko lokacija u Hrvatskoj na kojima zapošljavaju stručnjake iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Jedna od tih lokacija je blizu Šibenika. Zainteresirani su ponudili stipendije za nekoliko studenata još tijekom studija, kako bi na neki način ostvarili kontakt sa Studijem i osigurali buduće djelatnike. Ovo nije izolirani slučaj.
Kao nastavak na značajno uloženi rad na podizanju i osnivanju ovog Studija  uskoro ćemo predložiti osnivanje Savjeta Studija u čijem radu će naglasak biti na poticanju partnerstva između gospodarstva i Studija s ciljem ostvarenja kvalitetnih, praktično orijentiranih nastavnih sadržaja te pomoć u stvaranju suvremene nastavne i laboratorijske infrastrukture.

studij energetike upisi 5

Gdje vidite prostor za napredak i poboljšavanje dislociranog Studija?

Moramo opremiti još dva sofisticirana laboratorija  – Laboratorij za energetske komponente i energetska postrojenja i Laboratorij za sustave obnovljivih izvora energije  te Prototipni centar. Također, razmišljamo i o opremanju mobilnog laboratorija s kojim bi studenti mogli i na terensku nastavu. Prostora za poboljšanja,  naravno,  uvijek ima.

Otežava li dislociranost rad Studija, pogotovo što se svakodnevnih studenskih pitanja i posjeta referadi tiče? Na koji je način riješen taj problem?

Iskreno,  da. Ulažemo velik trud da se ‘dislociranost’ studija što manje osjeti, ali trenutačno na lokaciji Studija u Šibeniku nemamo niti jednog djelatnika i to je donekle problematično. Taj problem rješavamo ‘u hodu’. Nadamo se da će naši parteri, prije svega Grad Šibenik u čijim se prostorima Studij odvija, uskoro zaposliti laboranta. Dugoročno gledano, ovim problemom morat ćemo se ozbiljnije pozabaviti. Čak i za običnu potvrdu, kakvu studenti često trebaju iz studentske referade, trenutačno se čeka i do nekoliko dana.

 

Hoćete li i dalje ostati voditelj Studija i do kad?

Studij Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku izuzetno je dobro osmišljen i moderan studij. Osim toga, to je prvi dislocirani studij te vrste na Sveučilištu u Zagrebu. Čast mi je i veliko zadovoljstvo što imam priliku voditi ovaj studij.  Kako će se stvari odvijati u budućnosti, to ćemo tek vidjeti. Studij ima privremeno Vijeće i privremenog voditelja, koji je imenovao Rektor Sveučilišta u Zagrebu na prijedlog dvaju dekana (FER-a i FSB-a). Smatram da privremeno Vijeće dobro radi svoj posao.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.