Udruga gradova: Porezna reforma odrazit će se na standard života građana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Skupštine Udruge gradova koja se održala danas u Zagrebu, predstavnici gradova raspravljali su o položaju i perspektivi lokalne samouprave te regionalnom razvoju Republike Hrvatske u sklopu predložene porezne reforme.

U ime Grada Šibenika sjednici je prisustvovao zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, a na sjednici su usvojeni zaključci i zajednička stajališta koja će biti upućena prema središnjim tijelima državne vlasti, Vladi i Saboru Republike Hrvatske te prema medijima.

„Gradovi i mi kao gradonačelnici smo ti koji se definitivno zalažemo za porezno rasterećenje privrede, zalažemo se za veće plaće naših radnika, ali jasno ukazujemo na činjenicu da će ovaj program i mjere koje su predviđene za 2015.  najvećim dijelom utjecati na proračune gradova, općina i županija“, rekao je gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge Gradova Željko Turk.

„Poreznom reformom će najviše profitirati oni s najvećim plaćama dok će djeca, mladi, umirovljenici, nezaposleni i socijalno ugroženi osjetiti pad životnog standarda jer će gradovi i općine imati osjetno manje novca za osnovno školstvo, vrtiće, socijalne kategorije i infrastrukturu. Ovakve porezne preinake se ne smiju raditi preko noći jer gradovi imaju svoje dugoročne strategije razvoja temeljene na proračunskim sredstvima, a koje ovakvim izmjenama dolaze u pitanje.“, rekao je zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

 

„Ovim mjerama dolazi do daljnje fiskalne centralizacije, a ne decentralizacije. Ostajemo najviše centralizirana država u EU“, istaknuo je Turk, dodavši kako od državnih vlasti očekuje promjenu te jednoglasno u ime gradova izrazio nezadovoljstvo komunikacijom Vlade s udrugama gradova, općina i županija kada je u pitanju niz zakona koji su prije svega vezani za rad i život lokalne zajednice. Zato je zatražio sastanak Vlade RH i udruga o temama bitnim za život lokalne uprave u godini koja slijedi.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.