TAJNE HRVATSKOG PODMORJA: Među najboljim mjestima za ronioce se nalaze i blaga našeg arhipelaga

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Jadransko more je bilo važno za sve povijesne pomorske trgovačke puteve. mnogi brodovi su ondje potonuli, a neke od njih na dnu tek trebamo pronaći

Više od stotinu takvih lokacija danas prate i štite podvodni arheolozi Hrvatskog restauratorskog zavoda. S ograničenim budžetom i nadljudskim naporima svakodnevno brinu, istražuju i pokušavaju očuvati neprocjenjivu podmorsku baštinu. Jedan od zadnjih projekata bio je spuštanje spomen-ploče na potopljeni brod Re d’Italia koji je prije 150 godina potopljen u Viškoj bitki. Uz pomoć Hrvatske ratne mornarice i ronilačkog kluba Dragor sub spustili su je na 120 metara dubine. Uz to, prikupili su pet komada posuđa iz brodske blagovaonice, piše 24 sata.

Restaurirat će ih i uskoro izložiti. Inače, na taj, ali i na mnoge druge očuvane brodove, smiju samo dobro obučeni ronioci i uz posebne dozvole Ministarstva kulture. Svi arheološki lokaliteti su zaštićeni zakonom i do njih se u pravilu ne može. Neke koordinate nalazišta nikad nisu točno otkrivene kako do njih ne bi došli pljačkaši crnog tržišta. Ipak, Hrvatska je omogućila turističke zarone na pojedinim lokacijama gdje su potopljene amfore. S obzirom na to da je stotine njih u muzejima, one koje nisu vadili zaštitili su metalnim mrežama i po tome smo jedinstveni u svijetu. Te lokacije postale su podmorski muzeji. Jedna takva nalazi se kraj otoka Žirje, blizu Vodica.

Više pročitajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama: