SVJETLO JE ŽIVOT: Na šibenskoj rivi postavljat će se podvodna rasvjeta i morski vodoskok!

Grad Šibenik sprema zanimljiv projekt, a već krajem tekuće godine prva faza ideje o osvjetljenom moru uz šibensku rivu pod nazivom ‘Light is life’, odnosno ‘Svjetlo je život’, mogla bi biti realizirana.

Radi se, naime, o postavljanju podvodne rasvjete i morskog vodoskoka na šibenskoj rivi, a da se stvar bliži realizaciji potvrdio je i gradonačelnik Željko Burić koji nam se javio  s puta prema Zagrebu gdje ga očekuje sastanak upravo po ovom pitanju.

– Cilj nam je da barem prva faza radova bude realizirana ove godine, međutim treba zatvoriti cijelu financijsku konstrukciju. Čitav projekt, dakle rasvjeta i fontana košta do milijun kuna, a dosta je i  zainteresiranih sponzora – kazao je gradonačelnik. Podsjeća kako bi se ovim projektom povezala snaga vode i struje.

– Ono što se dogodilo prije 120 godina na Krki – zadovoljan je gradonačelnik, a najavljuje ispomenik Anti Šupuku na novouređenoj Poljani.

– Ne bi to trebao biti tipičan kip, nego nešto novo i zanimljivo, a ima ljudi koji će to znati osmisliti – najavljuje Burić.

Projekt Light is Life šibenskog samostalnog umjetnika i ratnog snimateljia Zorana Lucića Luce predviđa postavljanje podvodne rasvjete od Mula Krke do katedrale svetog Jakova u dužini od 360 metara. Rasvjeta će se postaviti na 1.2 metra dubine od dna u razmaku od deset metara, a more će osvijetliti 36 reflektora dometa do 20 metara od obale. Predviđeno je i  postavljanje podvodnih kamera.

Paljenje reflektora predviđeno je u ljetnim mjesecima na dva do tri sata dnevno, a morski vodoskok također bi se palio u večernjim satima nakon zalaska sunca.

Upravni odjel za zaštitu okoliša i komunalne poslove utvrdio je da se područje na kojem je planirano postavljanje rasvjetnih tijela nalazi unutar lokaliteta ekološke mreže Ušće Krke te je stoga o prihvatljivosti zahvata zatražio mišljenje Hrvatske agencije za okoliš i prirodu.

Ocijenjeno je da je zahvat prihvatljiv budući da se radi o  području koje je kao gradska luka već pod utjecajem čovjeka te se može isključiti mogućnost negativnog utjecaja na okoliš. U skladu s tim Upravni odjel za zaštitu okoliša i komunalne poslove donio je rješenje da  nije potrebno izvoditi glavnu ocjenu prihvatljivosti zahvata.

Pročelnica Odjela kaže kako je ovo tek jedno od ishodovanih rješenja, a slijedi još, među ostalim, dobivanje zelenog svjetla od Lučke uprave te dozvola za sigurnost prolaza.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.