SUTRA UJUTRO: Dan otvorenih vrata u Centru Šubićevac

Pratite nas i na društvenim mrežama:

„Sigurni, jaki i slobodni“ naziv je Dana otvorenih vrata koji će se održati sutra,  11. ožujka 2016. od 8.30 do 12.00 sati u Centru za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“.

– Za ovu smo se temu odlučili jer su u veljači s našim osnovnoškolcima i srednjoškolcima provedene radionice Special Needs Child Assault Prevention – sprečavanje napada na djecu s teškoćama u razvoju. Riječ je o programu ICAP-a (International Center for Assault Prevention) – Međunarodnog centra za prevenciju napada sa sjedištem u New Jerseyu u SAD-u. Udruga roditelja „Korak po korak“ iz Zagreba uspostavila je suradnju s ICAP-om i počela s primjenom programa u Hrvatskoj. Program je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a naši su zaposlenici pohađali edukaciju u okviru stručnog usavršavanja Agencije za odgoj i obrazovanje i tako postali jedini CAP tim u Šibensko-kninskoj županiji ovlašten za provođenje SN CAP programa. Program je uvršten u Kurikul Centra „Šubićevac“ te se u siječnju 2016. počelo s provođenjem na tri razine: obučavanje zaposlenika Centra, obučavanje roditelja i obučavanje učenika. Cilj je programa primarna prevencija verbalnog, tjelesnog i spolnog zlostavljanja djece sniženih intelektualnih sposobnosti. Aktivno sudjelujući na radionicama učenici su osvijestili svoja prava: osjećati se sigurno, biti jaki tjelesno i iznutra i osjećati se slobodno radeći ono što vole. Kako bismo podijelili stečena znanja odlučili smo pozvati uvijek drage goste – obližnje dječje vrtiće i osnovne škole te prijatelje iz Udruge „Kamenčići“ s kojima ćemo uživati u kreativnim radionicama i pritom se osjećati jaki i slobodni. Osim radionica na kojima će se izrađivati ukrasi, održat će se i sportska i glazbena radionica, kao i srednjoškolske radionice: kuharska, aranžerska i radionica lemljenja. Osjećaj sigurnosti pružit će nam posebni gosti iz Državnog ureda za zaštitu i spašavanje, Područni ured Šibenik, koji će nas podučiti najvažnijim znanjima o zaštiti i spašavanju, izvesti vježbu evakuacije iz zgrade Centra i prezentirati rad i opremu službi zaštite i spašavanja: hitne pomoći, policije, vatrogasaca, HGSS-a, Crvenog križa. Na Danu otvorenih vrata učenici i učitelji Centra zajedno će izvesti i pjesmu Sigurni, jaki i slobodni koju smo osmislili upravo za ovu prigodu – pojasnili su u Centru Šubićevac.

PROGRAM:

8.30   – 10.00   Radionički program: kreativne tematske radionice

10.00  – 10.30  DUZS: Edukacija djece u području zaštite i spašavanja

10.30 – 11.00  Stanka

11.00 – 11.30  DUZS: Vježba evakuacije iz zgrade

11.30 – 12.00  DUZS: Prezentacija službi zaštite i spašavanja: hitna pomoć, policija, vatrogasci, HGSS, Crveni križ

U sklopu srednjoškolskih radionica, učenici završnih razreda osnovne škole imat će priliku upoznati se sa smjerovima srednje strukovne škole Centra „Šubićevac“. Na sva pitanja o osnovnom i srednjem obrazovanju, rehabilitacijskim programima i izvaninstitucijskim uslugama rado će odgovoriti naša stručna služba: pedagoginja, psihologinja i socijalna radnica.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: