STUDIJ ENERGETIKE: Maturanti šibenske gimnazije pripremaju prijavu za šibenski studij

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Iako će u rujnu biti prva godina rada dislociranog šibenskog Studija energetske efikasnosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu, već sada prva šibenska visokoškolska ustanova plijeni pažnju maturanata diljem Hrvatske. Prema podacima s portala www.studij.hr, zasad je preko 40 maturanata s područja čitave Hrvatske obilježilo šibenski studij kao svoj izbor u nastavku obrazovanja, a 13 maturanata studij je prijavilo kao prvi izbor.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić ističe zadovoljstvo interesom koji je polučila ova visokoobrazovna ustanova.

– Jako sam sretan što je preko 50 maturanata odabralo Šibenik kao grad u kojem će se nastaviti školovati. Iznimno me veseli što prijavljeni maturanti dolaze iz svih krajeva Hrvatske, pa čak i Slavonije i Baranje, odakle bilježimo veliki interes – kazao je gradonačelnik Šibenika.

Iako su tehnički studiji zbog njihove specifičnosti dosad u većini bili privlačni muškarcima, šibenski studij privlači i pripadnice ljepšeg spola. Šibenčanki Josipi Rak, maturantici Gimnazija Antuna Vrančića u Šibeniku, studij energetike prvi je izbor.

-U svijetu potražnja za energijom raste, jednako kao i potražnja za stručnjacima na tom području. Ovaj je studij, stoga, privlačan svim mladim ljudima koje zanima energetika, ali i koji su stekli određene vještine iz matematike i fizike. Osim, toga, poslodavci su počeli iskazivati interes za zapošljavanje takvog kadra – kaže nam Josipa Rak, navodeći također kako sama činjenica da iza šibenskog studija stoje zagrebački FER i FSB garantira kvalitetu studijskog programa.

Njezino mišljenje dijeli i školska kolegica Josipa Orlović koja će također u lipnju prijaviti upis na studij energetike.

-Mislim da nakon ovog studija nikome neće biti problem naći posao. Na faks ću se pokušati upisati upravo zato, jer je riječ o perspektivnom području – napominje Lucija, dodajući kako se iz ovog projekta, ali i niza drugih vidi kako se Šibenik otvorio za mlade.
I Igor Šubašić, također učenik šibenske gimnazije će, poput svojih kolegica, u lipnju ove godine, nakon položene mature prijaviti upis na Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora.

-Prijavit ću se na ovaj studij jer mislim da mladima može osigurati dobru budućnost, mogućnost zaposlenja, a to je nama iz ove perspektive i najvažnije – kaže Igor, te dodaje kako je energetska učinkovitost u današnja vremena općenito zanimljiv pojam.
Podsjetimo, Grad Šibenik stipendirat će deset studenata s područja Šibenika koji će u akademskoj godini 2015./2016. upisati Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Visina stipendija za studente iznosit će 700 kuna mjesečno, a uvjeti dodjele stipendija bit će navedeni u natječaju čija se objava očekuje u srpnju ove godine. Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije prvi je korak u osnivanju samostalnog šibenskog sveučilišta. U osnivanju su još dva studija, Studij akvakulture i Studij zaštite okoliša, koji bi trebali profunkcionirati u narednim akademskim godinama, te stvoriti uvjete za osnutak samostalnog Sveučilišta Šibenik.


Pratite nas i na društvenim mrežama: