Što je to Mileta tri tjedna radio u Kini i je li bilo vrijedno žrvovanja brade

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na poziv Veleposlanstva Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Danijel Mileta i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Matija Bumbak boravili su od 11. svibnja – 2. lipnja u Kini.

Gdje je izvješće i što je to zamjenik gradonačelnika radio u Kini pitao je u srijedu na sjednici gradskog vijeća SDP-ovac Rajić, a Mileta je danas ukratko ispričao što su u ta tri tjedna vidjeli i radili.

– Cijela priča oko našeg odlaska u Kinu počela je krajem 2013. kada nas je posjetio kineski veleposlanik u Zagrebu. Gradonačelnik Burić tom mu je prilikom pokazao što Šibenik ima, čime se diči, objasnio mu planove gradske uprave, a to je očito kineskom veleposlanstvu bilo zanimljivo jer nam je ove godine stigao poziv da sudjelujemo na trotjednom seminaru u Kini. Matija Bumbak i ja smo se prijavili, poslali svoje životopise, odradili razgovor i naposlijetku, iako je kineska vlada imala u planu u potpunosti financirati sve troškove sudjelovanja samo jednoj osobi, odlučili su da posjetimo obojica – uvodno će Mileta ističući da su na seminaru ujedno bili jedini iz Europe

Seminar je zapravo dio strateškog plana kineske vlade. Cilj im je, naime, kroz edukacije dužnosnika i poduzetnika njima zanimljivim zemljama približiti svoje tržište i društvo, te način razmišljanja, kako u gospodarskom, tako i u socijalnom smislu. Prvu polovicu boravka obilježila su učionička predavanja gdje im je kinesko ministarstvo trgovine dovelo niz vrhunskih stručnjaka i njihovih menadžera iz uglavnom državnih poduzeća, a drugi dio preveli su uglavnom u autobusu obilazeći velike centre i pogone.

– Kineski proizvodi imaju dosta prepreka što se ulaska na europsko tržište tiče, a mi smo te teme iskoristili kako bismo prezentirali našu poduzetničku zonu ‘Podi’. Cijena od pet eura po kvadratu Kinezima je, recimo, smiješna i jeftina. Povezali smo tu priču i sa šibenskom lukom, te željeznicom koja je povoljna poveznica sa srcem Europe. Obzirom da svi uglavnom govore kineski, ipak se tamo našlo nekoliko konzultanata s izvrsnim znanjem engleskog jezika. Oni su shvatili našu poruku i zaprimili smo njihove e-mailove i prije nego što smo stigli nazad u Šibenik – priča zamjenik gradonačelnika koji je otkrio da su dobili su i inicijalni prijedlog bratimljenja s jednim od kineskih gradova kojem će, kako tvrdi, pristupiti oprezno.

– Kina je poprilično daleka i skupa, pa ćemo morati dobro razmisliti hoćemo li ulagati u bratimljenje. U svakom slučaju moramo odabrati ono što je dobro za Šibenik –

Poznata po jeftinoj radnoj snazi, predožba Kine kao zemlje u kojoj se sve prodaje za 12 kuna, kaže, nije u potpunosti točna.

– Imaju jednostavan princip trgovanja, po principu ‘koliko platiš-toliko dobiješ’. Tako se tu nađe i jako povoljnih i skupih proizvoda, a o kvaliteti ovisi cijena. Njihova se trgovina temelji na obujmu i na taj način, bez obzira na cijenu, nije im teško uprihoditi veliki novac – objasnio je Mileta koji je na kraju priznao da je vrijedilo brade koju je zbog odlaska u Kinu morao žrtvovati, ali problema oko nove neće biti jer se s njom opet vratio.

– Dosta su im velike sigurnosne mjere i svako malo su me fotografirali, a na svakoj slici brada je bila pomalo veća, pa su se uglavnom po tome ‘ravnali’ – smije se Danijel Mileta


Pratite nas i na društvenim mrežama: