Srednjovjekovnu tvrđavu probušili bez prigovora, a zakočili projekt hotela u centru

O tome kako Hrvatska, pa i Šibenik, trebaju raditi na privlačenju kvalitetnih domaćih i stranih investitora koji bi pokrenuli gospodarstvo i potaknuli zapošljavanje ispisane su do sada tisuće kartica novinskih tekstova. Građanima je, pa i političarima, barem načelno jasno da su investicije motor gospodarstva i često se govori kako investitorima treba olakšati na sve moguće načine kako bi se njihove ideje provele u djelo. Međutim, praksa je u velikoj mjeri drugačija od onog što se kao mantra ponavlja već godinama.

O tome svjedoče događanja oko hotela koji je trebao biti smješten u zgradi ex Rivijere kod stare pošte u Šibeniku, a koja se za te potrebe trebala rekonstruirati. No, zbog krutosti hrvatske birokracije, taj je projekt trenutno na čekanju, a ionako derutna zgrada protokom vremena samo sve više propada. Rekonstrukcija zgrade važna je zbog nekoliko stvari. Prije svega, postojeća građevina u derutnom je stanju, s nje otpadaju žbuka i crijep, pa je sanacija nužno potrebna i zbog sigurnosti građana, a s druge strane, činjenica je da je Šibeniku, kao gradu koji se u posljednjih nekoliko godina turistički razvija, nužno potreban luksuzniji hotel u samom gradskom centru.

SAGA O REKONSTRUKCIJI ZGRADE EX RIVIJERE

Priča s hotelom započinje u kolovozu 2012. godine, kada tvrtka SITUS d.o.o. koju je investitor angažirao za projekt, s projektantom arhitektom Tomislavom Krajinom, od Konzervatora traži suglasnost za idejni projekt rekonstrukcije spomenute zgrade. Konzervatorski odjel u listopadu iste godine izdaje Mišljenje prema kojem idejni projekt ocjenjuju prihvatljivim i mogućim, a na temelju tog rješenja izdana je i lokacijska dozvola u rujnu 2013. godine koja je danas još uvijek pravomoćna i pravovaljana, a izrađen je i konzervatorima predan Konzervatorski elaborat potreban za izdavanje Posebnih uvjeta Projekt je također pozitivno ocijenjen na Povjerenstvu za ocjenu arhitektonske uspješnosti pri Gradu Šibeniku, bez čije pozitivne ocjene lokacijsku dozvolu nije moguće dobiti.

Nakon ispunjenja ostalih pravnih i financijskih uvjeta, krenulo se u izradu glavnog projekta, pri čemu su izvršene manje izmjene i dopune projekta. Taj, izmijenjeni idejni projekt, dostavljen je Konzervatorskom odjelu u Šibeniku na uvid i usklađenje s već izdanom lokacijskom dozvolom, budući da je trebalo ishodovati izmjene i dopune pravovaljane lokacijske dozvole. I tu nastupaju problemi. Prema riječima projektanta Tomislava Krajine, unatoč tome što je on nekoliko puta osobno dolazio u Konzervatorski odjel i nudio se za konzultativni razgovor, bilo kakav sastanak sa stručnim kolegijem Konzervatorskog odjela ili nadležnim konzervatorom mu je bio odbijen. Nakon toga, SITUS d.o.o. dobiva Rješenje u kojem stoji kako ‘visinom, oblikovanjem i tretmanom fasada predviđena nadogradnja narušava ambijentalnu vrijednost postojećeg objekta, kao i integritet zaštićene kulturno-povijesne cjeline Šibenika’ te odbija izdati Posebne uvjete potrebne za izmjene lokacijske dozvole. Jednostavnije rečeno, projekt je stopiran.

KONZERVATORI: PROJEKT DA, IZMJENE NE

Obratili smo se Konzervatorskom odjelu s upitom o spornom projektu, a pročelnica Živana Stošić kazala nam je kako je Krajina ove godine dostavio novi, potpuno drugačiji projekt za istu lokaciju, te da su oni tek tada saznali da je na prethodni projekt iz 2012. godine izdana lokacijska dozvola od Ureda za provedbu dokumenata prostornog uređenja Grada Šibenika, iako prema Zakonu bez Posebnih uvjeta Konzervatorskog odjela izdavanje dozvole nije moguće.

– Međutim, autor projekta sad podnosi zahtjev uz potpuno drugačiji projekt, gabariti građevine su povećani, oblikovanje nadogradnje je potpuno drugačije, pri čemu je primijenjena metoda kontrasta, te je isti na stručnom kolegiju ovog odjela jednoglasno odbijen – kaže Stošić, dodajući kako Odjel smatra da je intervencija na toj zgradi u svrhu prenamjene prostora u hotel moguća, kao i da je prvi ponuđeni projekt na koji su izdali pozitivno Mišljenje bio prihvatljiv, jer je izrađen kao interpolacija metodom prilagođavanja zatečenoj arhitekturi.

NADOGRADNJA NE MOŽE BITI PREDMET PRIMJEDBI

Krajina pak kaže kako se spomenute izmjene odnose samo na novi dio građevine, odnosno onaj koji je trebao biti nadograđen, te da to nije moglo biti predmetom konzervatorskih primjedbi. Najviše ga smeta činjenica da je dobra komunikacija, za koju kaže kako je do sada postojala budući da dugi niz godina surađuje sa šibenskim Konzervatorskim odjelom, ovog puta izostala, a razlozi za to su nejasni.

– Ova je odluka donesena na temelju subjektivnog dojma o sviđanju ili nesviđanju. Ako zakon dopušta visinu od pet katova, ne mogu tu konzervatori reći da se njima više sviđa visina od tri kata. Međutim, ne krivim ja konzervatore jer riba smrdi od glave. Naprosto, u zakonu su ostavljene takve mogućnosti da se neke odluke donose na temelju subjektivnih dojmova, što ne bi smjelo biti moguće – objašnjava Krajina i dodaje kako se ipak nada kako će se ovaj ‘šum u komunikacijskom kanalu’ izgladiti, jer su do sada svi dobro surađivali.

DVOSTRUKI KRITERIJI KONZERVATORA?

Još su čudnije tvrdnje konzervatora da se projektom narušava ambijentalna vrijednost projekta ako znamo da je taj isti Odjel blagoslovio probijanje bedema iz 13. stoljeća na tvrđavi sv. Mihovila, iako je jedan od konzervatora javno istupio prosvjedujući protiv toga, tvrdeći da se time pomaže samo projektu, a ne spomeniku kulture. Dakle, u jednom slučaju projekt je važniji od kulturne baštine, a u drugom nije, iako je tvrđava sv. Mihovila nemjerljivo značajnija baština od derutne zgrade.

Točku na i stavio je investitor Damir Perkov, svjedočeći kako je u projekt hotela krenuo sa suinvestitorom, koji se zadržao oko godinu dana, da bi, uslijed birokratskih komplikacija i nedostatka podrške lokalne samouprave, iz svega povukao.

– Međutim, vidjevši što se sve događa oko stare gradske jezgre i kako se na nju gleda, suočivši se s našom birokracijom, koju je ocijenio nedopustivom, i zaključivši da kao investitor nema nikakvu podršku lokalne uprave, zaključio je da se ovakve stvari događaju samo kod nas i povukao se iz projekta. Mislim da to dovoljno govori o svemu. Riječ je o strateškom projektu za Šibenik kojem hoteli trebaju, ali vrijeme prolazi, zgrada se urušava i dalje propada, a ništa se nije riješilo – zaključuje Perkov.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.