Šibenski studenti od iduće godine mogu na besplatno školovanje u inozemstvo

Veleučilište u Šibeniku se uključilo u dvije Ceepus mreže koje omogućuju mobilnosti studenata u partnerske zemlje. Radi se o dvjema mrežama, Urban Innovations Network i Sustainable Energy Resources. U obje mreže koordinator je Slovačka, odnosno fakultet iz Bratislave.

Kako ove dvije mreže još prolaze evaluacijsku analizu od strane Nacionalnih agencija, naše studenti će, nakon što proces provjere završi, moći odlaziti na duži ili kraći period na fakultete koji su s nama u mreži. To će se odnositi na akademsku godinu 2015./2016., a o broju studenata i mjeseci same mobilnosti odlučivat će koordinator vodeći računa o financijama i izmjenjivanju institucija koje šalju i primaju studente. Naime, jednom kad se uđe u mrežu, ta ista mreža se produžuje svake godine tako da se pred naše studente otvara zaista lijepa mogućnost da odu na školovanje u inozemstvo.

Ovakva vrsta mobilnosti podrazumijeva da je školovanje besplatno, a usto, ovisno o zemlji u koju se odlazi, student ima pravo na novčanu naknadu za troškove života, dakle hranu, smještaj i džeparac.

Veleučilište također planira pokretanje nove mreže koji bi prijavili u siječnju 2016. godine te bi tada ostvarivali mobilnosti za ak.god. 2016./2017. Veleučilište bi bilo koordinator, a partneri su Fakultet u Opatiji, Portorožu, Kotoru, Novom Sadu i Mostaru. Kako je tema koji misle razraditi turizam, studenti će biti više nego zainteresirani za sudjelovanje. Štoviše, trebat će njihovo aktivno sudjelovanje u izradi projektne ideje.

-S obzirom da je Agencija za mobilnost i programe EU upoznata s našim interesom za program Ceepus, obavijestila je Veleučilište o slobodnim mjestima za mobilnost studenata na fakultetima u Sloveniji. Radi se o freemover mobilnostima što znači da se studenti prijavljuju sami uz, naravno, pomoć matične institucije. Naime, student treba prvo provjeriti koji to fakulteti nude programe slične onima na Veleučilištu. Sljedeći korak je stupanje u kontakt s tim fakultetom koji bi, ukoliko se slaže, trebao napisati „Letter of Acceptance“ – kaže Ankica Arbutina, predsjednica Studentskog zbora VUŠ-a.

Veleučilište sa svoje strane treba izdati dva pisma preporuke za zainteresiranog studenta. Svakako je iznimno bitno napisati dobro motivacijsko pismo koje student prilaže prijavi. Prijavljujete se online, putem mrežne stranice CEEPUS-a (www.ceepus.info). Potrebna je registracija, a potom prijava za ulogu Mobility, koja omogućava prijavu mobilnosti (cjelokupni prijavni obrazac je online).

Za freemover prijavu potrebno je priložiti dodatnu dokumentaciju (gotovi obrasci već postoje na stranici CEEPUS-a):

1.       Prihvatno pismo – Letter of Acceptance (za studente i doktorande)
2.       2 pisma preporuke  – Letter of Reccomandation matične institucije, samo za studente i doktorande

S obzirom da su predavanja već počela, a ova mogućnost se odnosi na ljetni semestar, studenti će odabrati short-term mobility te iskoristiti vrijeme provedeno u Sloveniji za izradu završnog rada ili istraživanje.

Također se intenzivno radi i na ERASMUS programu s kojim bi se trebalo startati početkom iduće godine.

Zainteresirani studenti za ostvarivanje mobilnosti unutar mreže CEEPUS putem stipendiranja u ak. godini 2014./2015. mogu se javiti ECTS koordinatorici mr. sc. Ivani Kardum Goleš, pred. na e-mail: ikardum000@gmail.com

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.