ŠIBENSKI POLITIČARI O PARIŠKOJ TRAGEDIJI: ‘Šibenik neće postati metom, ali ovo je definitivno i naš problem’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Pucnjava, sirene, suze i tijela u lokvi krvi tek su dio apokaliptičnih slika napada u Parizu koje su obišle i potresle cijeli svijet, pa tako i Šibenčane. Iako svojim političkim djelovanjem u prvom redu usmjereni na našu županiju, ni lokalni političari, naravno, nisu ostali ‘imuni’ na činjenicu da u današnjem svijetu vlada sve veće, nazovimo to ovom (ne)prilikom kroničnim nedostatkom zajedništva, koje iz dana u dan rezultira sve okrutnijim i tragičnijim posljedicama.

Političare smo pitali za kratki komentar aktualne situacije koja se, napomenimo, ne događa samo u Francuskoj. Saznali smo vide li oni u napadu na francusku prijestolnicu poveznicu s izbjegličkom krizom, što misle o uzvraćanju napada, ali i kako gledaju na mogućnost da bi, ne dao Bog, uzevši u obzir terorizam koji poprima sve veće razmjere, i Krešimirov grad u dogledno vrijeme mogao postati metom takvih napada.

pariz

Svi su sugovornici pokazali osjetljivost po pitanju ovakvih scenarija općenito i što se izbjeglica tiče. Šibenik su kao potencijalnu metu svi su isključili, dok im se oko jednog pitanja mišljenja ipak razilaze. Naime, reagiranje na napad napadom po jednom dijelu njih je logično i očekivano, a po drugima i nije najbolje rješenje.

– Posljednji napad je za svaku osudu. Pogotovo uzevši u obzir činjenicu da je u ovom slučaju riječ o multikulturalnoj zemlji koja je uvijek pokazivala otvorenost prema različitostima s naglaskom na humanu politiku – rekao nam je Ivan Klarin.

Moglo bi se reći da to i jest problem, dodali smo, s čim se Klarin složio dodavši da upravo iz tog razloga tajne službe svih europskih zemalja, pa tako i naše, naglasak moraju staviti na ovakve nesretne događaje. Što se izbjegličke krize tiče, po tom je pitanju i dalje senzibiliziran.

– Terorist će iskoristiti svaku situaciju kako bi postigao svoj cilj, pa tako i izbjegličku krizu, ali neće strah valjda nadvladati ono ljudsko što u sebi nosimo? – zapitao se Ivan Klarin s kojim su se složili i ostali sugovornici.

pariz napad

– Strašno. Što uopće reći? Kako to komentirati? Poveznica s izbjeglicama postoji, ali naravno da to ne znači da trebamo prestati biti socijalno osjetljivi. Moramo biti otvoreni, ali oprezni. Što se tiče mogućnosti da se ovakvo nešto jednom dogodi i u našem gradu, čisto sumnjam. Rizik je u tom slučaju izuzetno nizak – iskreno će Danijel Mileta, a frustriranost posljednjim događajem, pokazali su i Goran Pauk, Franko Vidović i Petar Baranović.

Paris attacks

– Kakvi su to umovi? Nemam dovoljno riječi osude. Dugotrajna nestabilnost u arapskim zemljama daje rezultate. Povezivanje ove tragedije s izbjeglicama debelo je pretjerivanje, Šibenik i Hrvatska su po ovom pitanju ipak sigurni jer službe dobro rade svoj posao, a ono što je u ovom trenutku važno jest osvijestiti činjenicu da se napadi neće spriječiti dok se ne spriječi njihov motiv – poručuje Franko Vidović.

– Ovo je tragedija. Moramo postati svjesni da se ovakve stvari ne događaju više ‘negdje tamo’ nego u našoj neposrednoj blizini. Iako ništa danas nije isključivo, ipak nije izgledno da se takvo nešto dogodi u Šibeniku. Ipak, to ne znači da nije naš problem. Ovo je itekako problem svih nas u globalu – tvrdi Pauk, a da je to produkt dugotrajne politike koja svoje ishodiše ima u zapadnim civilizacijama i treba joj se stati na kraj, dodaje Petar Baranović.

APTOPIX France Newspaper Attack

Ono oko čega se, kako smo i rekli, političari danas svojim komentarima ipak nisu usuglasili jest pitanje treba li na nasilje uzvraćati nasiljem. Podsjetimo, francuski borbeni lovci izvršili su u nedjelju svoje najveće napade na Islamsku državu u Siriji u njezinim uporištima u Raqqi samo dva dana nakon što je ta militantna skupina preuzela odgovornost za usklađene terorističke napade u kojima je ubijeno više od 130 ljudi.

Da se, u ovom slučaju, klin klinom izbija mišljenja je Danijel Mileta, a takvu ‘reakciju’ očekivao je i Vidović. Dok Pauk recimo to uopće nije ni htio komentirati, Klarin je rekao da bi taj ‘klin koji se izbija’ prije nazvao osovinom zla koja se treba iskorijeniti.

– Jutros su bačene nove bombe na pustinjske ciljeve. Izbacilo ih je francusko zrakoplovstvo s argumentom odmazde…valjda! Postoji li itko pametan na ovome svijetu koji misli da se ova globalna tragedija mržnje i nesnošljivosti može riješiti bombama. Koliko je gluposti i neiskrenosti prisutno u čvorištima političkog odlučivanja, pravo je čudo da nam se tragedije poput ove posljednje u Francuskoj ne događaju češće! Na koju je cijenu globalna politika svela ljudski život? Koliko zapravo danas vrijedi život običnog smrtnika u vremenu ovakvih politika…?!Kad doista odgovorimo iskreno na ova pitanja možda se otvori prolaz i put prema miru i prestanku nasilja – poručio je na svom Facebook profilu Petar Baranović koji nam je objasnio da nasilje nikako, po njegovom mišljenju, ne smije rađati novo nasilje. A to se, dodao je, nažalost događa.

prayforparis1

 

 

 

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.