ŠIBENSKI OBIČAJI Božić će se provesti u krugu obitelji i prijatelja

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vrijeme oko Božića mnogima je najdraže vrijeme u godini. Dani su to kada se obitelj okuplja u toplini doma, svakodnevni stresovi i problemi ostavljaju se po strani, njeguju se tradicionalni običaji ili osmišljavaju novi. Mnogi Šibenčani koje je staza života uputila van Šibenika upravo će za Božić stići u svoj grad kako bi blagdane proveli s obitelji i prijateljima. Okićene ulice odišu svečanim ozračjem i teško je, unatoč svom stresu koji priprema blagdanskog slavlja neminovno ostavlja za sobom, biti mrzovoljan i neraspoložen.

ŠIBENSKA PROSLAVA

Kada već pričamo o običajima, šibenski kraj ima svoje specifičnosti. Naime, Šibenik i njegova uža okolica jedini u Hrvatskoj slave ‘Proslavu’ 17. prosinca, u osminu pred Božić. Podrijetlo ovog običaja ne može se sa sigurnošću utvrditi, ali pretpostavlja se da potječe iz daleke prošlosti, kada su poganski narodi slavili rađanje boga Sunca.

– Kazivači spominju da su se taj dan pripremale fritule, slavilo se po gradu uz pjesmu, plesalo se kolo na Poljani, sve do ponoći kada bi gradom odjekivala crkvena zvona – objašnjava etnologinja Marija Krnčević Rak.

RIJEČI JURJA ŠIŽGORIĆA

Od pradavnih poganskih običaja potječe i datum slavljenja Božića: Crkva u Rimu je, želeći potisnuti to pogansko slavlje, na isti dan počela slaviti rođenje Isusa Krista. O tome, još u 15. stoljeću, piše i Juraj Šižgorić u svome djelu ‘De morbius quibusdam Sibenici’, portretirajući i šibenske božićne običaje:

– Kao što su se za vrijeme Saturnalija u Rimu dječaci igrali orasima, a odrasli se ljudi kockali, donosili darove i zauzvrat dobivali na gozbi druge darove, tako se taj običaj održava u gradu Šibeniku o najvećoj svetkovini, Rođenju Gospodinovu, u onom mjesecu u kojem su to radili u okviru Saturnalija, a mi, uklonivši pogansku zabludu, za vrijeme Božića. Na taj datum Šibenčani kite i bor, što je još jedna specifičnost, navodno kako bi se prisjetili pobjede nad Turcima.

Provjerili smo među poznatim i uglednim Šibenčanima imaju li neke svoje, specifične božićne tradicije te kako i gdje planiraju provesti predstojeće blagdane. Njima, kao i vama, želimo sretan i blagoslovljen Božić

 

Franka Klarić, glumica:

franka klaric3-7dana-joza-11012008– Ove godine ću, kao i svake, Božić provesti s obitelji, a pridružit će nam se i moj dečko koji će doći iz Zagreba. Moji tradicionalno idu na polnoćku, a ja na svečanu božićnu misu. Ove godine možda budemo imali jednu novost. Tata, naime, ima ideju da ove godine umjesto jelke okitimo maslinu, ali ne znam još hoće li mu ta ideja proći. Badnjak ću provesti s prijateljima. To nam je već tradicija: oni dođu iz Zagreba, pa se okupimo i navečer idemo vani.

Vinko Brešan, redatelj:

vinko bresan6-josipa050412– Božić ću provesti s roditeljima u Šibeniku. Nemamo nikakvih posebnih tradicija ni običaja. Plan je biti doma, gledati televiziju, jesti i uživati.

Teo Petani, košarkaš:

gkk-petani-teo– Božić ću provesti u kućnoj atmosferi. Nemamo neku posebnu obiteljsku tradiciju, sve je to klasika. Na Badnjak ćemo kititi bor, neizostavne su i fritule, polnoćka i obiteljsko druženje.

Ivan Zoričić, karate trener:

ZORICIC– I ovaj Božić proteći će mi kao i svi ostali do sada: u krugu obitelji, u toplini doma, uz druženje i veselje. Održavamo tradicionalne običaje koji se njeguju od davnina, poput kićenja bora za Badnjak, poklona koje ostavljamo pod bor, obiteljskog ručka za Božić…

Danijel Mileta, dogradonačelnik Šibenika:

mileta_1– Kod mene je Božić klasičan, sa svim klasičnim tradicijama koje se njeguju. Provest ću ga u Šibeniku s obitelji. Za blagdanski meni zadužena je moja supruga, a sve što ona spremi je odlično tako da oko toga nemam briga.

Franko Vidović, saborski zastupnik SDP-a:

vidovic franko2-josipa170211– Božić ću provesti u Šibeniku i jedva čekam doći iz Zagreba i malo odmoriti. Ne planiram ići nigdje, osim u crkvu. Dakle, Božić ću provesti kući, s obitelji, gledati televiziju i družiti se uz dobru hranu.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.