Šibenski avanturisti sutra kreću na put do mističnog Samarkanda

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

– Nakon uspješno realiziranih ekspedicija Šibenik – Nordkapp 2013. i Šibenik – Dakar 2014., došao je red da Hrvatski klub putnika svoj kompas okrene prema istoku, prema Orijentu i upututi se drevnim Putem svile sve do Samarkanda. Putovanje će uključiti i obilazak najznačajnijih povijesnih znamenitosti koje se nalaze na Putu svile na kojem je svoje tragove ostavio slavni Marko Polo, koji je po nekim novim saznanjima u Veneciju došao upravo iz Šibenika, tako je navedeno u knjizi “Il Milione”, a naše putovanje kreće upravo iz Šibenika pa eto malo i simbolike- poručuju iz Hrvatskog kluba putnika.

– Kako smo već napisali, ovo je treća ekspedicija na koju krećemo. Prošle godine smo se uputili iz Šibenika do Dakra u Senegalu, a kako je avantura izgledala možete pogledati u kratkom filmu koji smo vam pripremili.

Ovog puta krećemo prema Istoku, želimo doživjeti taj čuveni Orijent. Polazak je iz Šibenika odnosno Zagreba pa preko Beograda i Sofije dolazimo do „grada na dva kontinenta“ starog Carigrada i današnjeg turskog Istanbula. Zlatnim rogom odzvanju leleci mujezina s pozivima na iftar ili pak sabah-namaz,elegantne kupole najveće pravoslavne katedrale sv.Sofije nadvijaju se nad rezidencijom osmanlisjkih sultana Top Kapi Sarajom koji se spušta do Bosforskih litica i Mramornog mora… Osjetiti ćemo duh bazara na kojem se trguje robom sa Puta Svile i Puta Začina – šetnjom kroz sokake Kapali i Misir čaršije…

Nastavljamo preko mosta sultana Mehmeda II. Osvajača i prelazimo u Malu Aziju, antičku Asiu Minor. Suvremena autocesta će nas vodi preko Ankare na Anadolijsku visoravan sve do Kapadokije. Jedna od antičkih helenskih država predstavlja prirodni fenomen i kulturnu baštinu čovječanstva – sa gradovima i naseljima u vulkanskim stijenama i špiljama.

Dalje idemo tragom Argonauta i put nas odvodi ka obalama Crnog mora te dolazimo do Gruzije ,suvremene republike poznatog Gruzijca ,koja je iako okrnjena secesijskim ratovima i nadalje prostire na od crnomorske obale do vrhunaca Kavkaza na području drevnih Kolhidskih i Iberskih kraljevstava…Prometej više nije zakovan za kavkaske litice,zlatno runo se svako toliko ukazuju se na nekoj od novih arhitektonskih čuda Gruzije kao popularni motiv…Opet se vraćamo na „klasični“ Put Svile odlaskom prema Bakuu-hektičnom glavnom gradu današnjeg Azerbajdžana na obalama tirkizno-naftnog Kaspijskog mora.

Od tud nastavljamo preko iranskog Azerbajdžana do regionalne prijestolnice Tabriza -središte čilimarstva na Putu Svile. Uskoro stižemo i do Teherana u podnožju spektakularnih planina Damavanda koje prelazimo na putu ka stepama i pustinjama Turkmenistana. Prije toga svakako posjećujemo i drevni Isfahan te antički Perzepolis.

Drevni Put Svile vrlo dobro je očuvan u zemljama Središnje Azije,a uzbekistanski i karakalpakijski dio je ujedno i najbogatiji sadržajima i doživljajima.Gradovi iz “1001 noći”, putopisa Marka Pola, nepregledna prostranstva stepa i pustinja prošarani urbanim draguljima Samarkanda, Buhare, Hive, Fergane su pred vama na ovom jedinstvenom putovanju. Uz to prolazimo i crvenom pustinjom Kizilkum te jašemo drevnom i modernom karavanom po dnu usahlog Aralskog mora…a obići ćemo i “Vrata pakla” koja se nalaze u Turkmenistanu- opisuju sve dionice puta šibenski avanturisti.

INFORMACIJE O EKSPEDICIJI:

– Ekspedicija broji 10 članova, od čega smo nas tri iz Šibenika, i to  Matko Jakelić, Joško Višnjić i Nikola Baraka, ostatak ekipe je iz Zagreba. Plan rute je preko Istanbula uci u Aziju i onda na Gruziju, Azerbajdžan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kirgistan. Krećemo iz Šibenika s jednim džipom dok se drugi priključuje u Zagrebu. Krećemo u subotu 28.02. u 10 sati ujutro, sad već tradicionalno sa Poljane, odakle smo krenuli i na posljednje dvije ekspedicije- kažu šibenski svjetski putnici.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.