Šibenska politička mladež komentira krizu vlasti u zemlji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Pomladak političkih stranaka u Šibensko-kninskoj županiji, SDP-a, HDZ-a i HNS-a, za Šibenski portal prokomentirali su krizu izvršne vlasti u Hrvatskoj. Predsjednik Foruma mladih SDP-a Luka Nikpalj smatra kako bi čitava Vlada trebala podnijeti ostavku, dok predsjednik šibensko-kninske Mladeži HDZ-a Gordan Dado Fržop poručuje kako Hrvatska za novonastalu situaciju nema strpljenja. Matea Lambaša Goršić, predsjednica Interesnog odbora mladih HNS-a, drži da Karamarko pokušava spasiti sebe rušeći premijera kojeg je predstavio kao spasioca Hrvatske.

Njihova razmišljanja donosimo u nastavku.

Kako komentirate politički kaos izvršne vlasti u Hrvatskoj?

Luka Nikpalj: Blamaža je započela od samog početka pregovora Domoljubne koalicije i MOST-a, koji su direktno odgovorni za nastalu situaciju koja nikome ne može biti u interesu. Nažalost, pojedine političke opcije, koje se prikazuju „domoljubnima“, ponovno su pokazale da im interesi građanki i građana Republike Hrvatske nisu nimalo bitni te su podmetanjima, bivšoj Vladi i SDP-u, dokazali da ne znaju upravljati državom.

Gordan Dado Fržop: Hrvatska nema ni vremena ni strpljenja za ovo. Čvrsto sam uvjeren da će se u najkraćem mogućem roku naći prihvatljivo rješenje i hitno krenuti u borbu za gospodarski oporavak.

Matea Lambaša Goršić: Od samog početka pregovora HNS kao stranka i mi u interesnom odboru mladih smo donijeli odluku da nećemo sudjelovati u pregovorima s grupom MOST oko formiranja većine. Još je tada bilo jasno da HDZ( domoljubna koalicija) s MOSTOM neće moći, a niti htjeti sudjelovati u vođenju države bez fige u džepu, što zbog vlastitih uskogrudnih interesa, što zbog bolesne potrebe za vlašću i želje da se pod svaku cijenu budu prvi među jednakima. Posebno se to odnosi na prvog potpredsjednika gosp. Karamarka koji i sada pokušavajući spasiti sebe ruši premijera kojeg je slavodobitno doveo kao spasioca na vrh RH.

matea lambasa

Tko bi po vama trebao odstupiti, premijer Orešković, potpredsjednik Karamarko ili potpredsjednik Petrov?

Luka Nikpalj: Svi navedeni, ovo je katastrofa, tužna priča o demokraciji na čudan način u kojoj smo izgubili pola godine i zbog nerazumijevanja pojedinaca za upravljanje Vladom brojne prilike. Iskreno mislim da niti jedan od tri navedena najviša predstavnika izvršne vlasti nije dostojan funkcije koju bi trebao obavljati. Zajedno s pojedinim predloženim ministrima, zaslužni su za narušavanje ugleda Republike Hrvatske u svijetu i zaustavljanje brojnih pozitivnih i prijeko potrebnih reformi. Čudno mi je kako gospodin Petrov nije predvidio ovakav scenarij s obzirom da je dobro znao s kim ulazi u pregovore i takozvanu suradnju.

anketa luka nikpalj 250416 5

Gordan Dado Fržop: HDZ je jutros pokrenuo proces opoziva aktualnog premijera. Vjerujem da je to ispravno rješenje, o čemu će konačni sud donijeti vrijeme. Isto tako ne mogu se oteti dojmu o umiješanosti SDP-a u trenutne događaje i realizaciji obećanog „pakla“ vladajućima .

Matea Lambaša Goršić: Stav HNS-a pa i nas mladih u HNS-u je jasan. Niti je gosp. Orešković trebao biti premijer jer nije izabran na legalnim i demokratskim izborima, niti Domoljubna koalicija zajedno s MOSTOM mogu zajedno odgovoriti na izazove koji se nameću prilikom obnašanja izvršne vlasti. Prema tome trebaju odstupiti svi, a u interesu naroda i države.

Mislite li da je ova politička situacija dodatni motiv za mlade da se što aktivnije uključe u politiku?

Luka Nikpalj: Vjerujem da je ovakva situacija motiv za sve, ne samo za mlade, da se aktivnije uključe u društveno-politički život zajednice. Živimo u društvu u kojem se politika prikazuje nužno negativnom zbog ogorčenosti i depresije te pojedinih aktera koji su vječno bacili blato na sam društveno-politički angažman. Politika kroz političke stranke je ta koja smjernicama i izglasavanjem u Parlamentu donosi odluke i svi znamo da mora biti dosljedna i iskrena. Ispravna Vlada sredstva treba rasporediti za ulaganje u nova radna mjesta i u ljude, njihovo obrazovanje, školovanje, zdravlje, inovativnost i slobodu, kao što je radila koalicijska Vlada Zorana Milanovića.

Gordan Dado Fržop: Mislim da su mladi zaslužili bolje, i da ovo svakako na prvi dojam nije ohrabrujući poziv za bavljenje aktivnom politikom. Ono što je dobro, je činjenica da postoji trend pomlađivanja političkih aktera, čemu dokaz su i nedavni unutarstranački izbori u HDZ-u , kada je velik broj mladih dobio priliku zauzete važne pozicije unutar stranačkih tijela. Na neki način, ipak je to dokaz da su mladi prepoznali važnost trenutka u kojem se Hrvatska nalazi, i odlučili dati dio sebe i dio vremena svojoj općini, gradu, županiji ili državi. Važno je nastaviti te mlade uključivati, davati im prilike ali i graditi osjećaj odgovornosti. Vrata Mladeži županijskog HDZ-a su im širom otvorena, i svako novo lice, osobnost i mišljenje koje se temelji na poštenju i ljubavi prema Domovini je dobrodošlo.

frzop hzd vodice 3

Matea Lambaša Goršić: Nažalost nije, iako sama situacija u kojoj se sada nalazimo sama po sebi dokazuje da je što veći angažman mladih i neopterećenih kadrova ne samo potreban nego za Lijepu našu posebno nužan. Na nama mladima u politici, a i svim političkim relevantnim skupinama i društveno utjecajnim pojedincima je da ukažemo na potrebu angažmana što većeg broja mladih.

Što je po vama rješenje za izlaz iz ove krize vlasti u državi?

Luka Nikpalj: Kriza vlasti nastala je kao produkt krize vrijednosti koju imamo u društvu, ne samo u Hrvatskoj, već na područjima čitave Europe. Svugdje bauk potrošačkog društva udaljava ljude od društveno angažiranih aktivnosti i prikazuje „politiku“ kao nužno lošu te sve političare istima, što unatoč svemu jednostavno nije točno. – Novi izbori i volja kod građanki i građana da se prije donošenja odluke informiraju i zapitaju u kojem smjeru žele da Republika Hrvatska ide. SDP nije savršena stranka u svemiru, ali kad pogledamo spektar političkih opcija i njihovih predstavnika u Hrvatskoj, jedina je opcija koja može, s okupljanjem koalicije, omogućiti bolje uvjete života u državi i razvoj svih potencijala koje imamo, što smo već i dokazali za razliku od drugih.

Gordan Dado Fržop: Najosnovniji zadatak je da se svi politički akteri uozbilje, i da shvate da Hrvatska ne može čekati. Vjerujem da će HDZ kao najjači politički čimbenik, uspjeti u najkraćem vremenu usmjeriti kormilo Republike Hrvatske u mirnije, stabilnije i sretnije vode. Svatko od nas mora biti svjestan svoje odgovornosti u ovom trenutku. Samo jedinstveni u želji za ekonomskim , demografskim i gospodarskim oporavkom možemo naprijed.

Matea Lambaša Goršić: Novi izbori što prije, i mišljenja smo da svatko tko voli Hrvatsku i želi joj dobro ne razmišlja drugačije


Pratite nas i na društvenim mrežama: