Šibenčani oboljeli od raka ulje i pripravke od kanabisa nabavljaju – tajno

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nakon što se sve više zemalja Europske unije, Italija, Francuska, Nizozemska, Češka, Austrija, Njemačka, Rumunjska i od ljeta Slovenija, otvoreno svrstalo u skupinu onih koji su zakonski regulirali legalizaciju konoplje u medicinske svrhe, i u Hrvatskoj se javlja sve više pobornika ove ideje. I to ne bez razloga. Ozakonjenju konoplje u medicinske svrhe prethodila su mnoga znanstvena istraživanja i studije koje su pokazale više nego dobar učinak na bolesnicima koji boluju od raka, multiple skleroza, AIDS-a, psihičkih i autoimunih bolesti, epilepsije i mnogih drugih, a svjedočanstva ljudi koji su ulje konoplje isprobali na sebi samo potvrđuju njegov blagotvorni učinak. No, za sve njih postoji problem koji marihuanu, zbog njezinog sastojka THC-a, još uvijek svrstava u kategoriju droga i samim tim ilegalnim za upotrebu. Sve je više primjera koji Hrvate po spasonosne kapi ulja kanabisa tjeraju u Sloveniju, a iako svjesni kako se radi o nedozvoljenim zakonskim radnjama i poticanju crnog tržišta, bilo kakva nada u ozdravljenje ne ostavlja mogućnost razmišljnju o eventualnim posljedicama.

NA RUBU DOZVOLJENOG

Među onima koji su za svoje zdravlje spremni učiniti baš sve nalazi se i nekolicina naših sugrađana, no ipak, još uvijek nespremnih za otvoreni razgovor na ovu temu. Ništa čudno i nerazumljivo s obzirom da se cijela situacija odvija u sivim zonama i na rubnim krajevima dozvoljenog, ali iz razgovora s osobom, podaci su poznati redakciji, koja je indirektno bila uključena u proces korištenja ulja kanabisa, i ostalih produkata konoplje, dade se iščitati kako je uzimanje ulja konoplje kod jednog člana njegove obitelji pokazivalo određene rezultate, no s terapijom se, nažalost, započelo kasno.

– Nakon što smo se suočili s činjenicom da se moramo boriti s rakom, krenuli smo standardnim terapijama koje trenutno postoje. Zračenja su bila ustaljena i ljudima koji se bore s takvim tipom bolesti standardna rutina, ali sve skupa nije davalo značajnije rezultate – govori nam naš sugovornik.

– Sasvim slučajno od jednog poznanika saznao sam za čovjeka koji u Sloveniji sam proizvodi proizvode od industrijske konoplje i nije bilo druge nego otići vidjeti o čemu se radi. Uzeo sam mjesečnu dozu i još nešto drugih proizvoda koji se proizvode na jednom velikom imanju i krenuo put Hrvatske. Na svu sreću na granici nije bilo nikakvih problema, ali nije mi bilo baš svejedno s obzirom da je kod nas zakonom još uvijek zabranjena upotreba takvih proizvoda. Nažalost, u našem slučaju ovaj oblik pokušaja izliječenje nije postigao nikakav rezultat jer je rak već uznapredovao i dosta kasno smo krenuli s korištenjem ulja. Bez obzira što ni s tim nismo uspijeli postići ništa, mislim kako bi pravovremena upotreba ulja kanabisa imala učinka, a potvrđuje to i primjer jednog našeg sugrađanina za kojeg znam da već dosta vremena korisiti ulje i u njegovom slučaju rezultati su očigledni – navodi naš sugovornik.

GOSPODARSKA ISKORISTIVOST

Osim dokazanog, ali od farmaceutske industrije još uvijek nedovoljno iskorištenog potencijala u medicinske svrhe, industrijska konoplja je biljka od koje se, prema nekim procjenama, može proizvesti od 20 do 25 tisuća različitih proizvoda, što dovoljno govori o i gospodarskom potencijalu koji bi se sve izvjesnijom legalizacijom mogao ostvariti. Hrana, odjeća, energenti, građevinski materijal pa i stočna hrana predstavljaju samo neke opće grane već dokazane gospodarske iskoristivosti industrijske konoplje.

Ante Županović, sanacijski upravitelj bolnice

ante zupanovic7-josipa140714

Zašto ne? Sve ono što može pomoći ljudima u svrhu liječenja, ako ima rezultate i pomaže, treba iskoristiti. Nikad nisam bio ni protiv alternativnih metoda liječenja ako se može postići bilo kakav rezultat, pa tako ni protiv korištenja kanabisa u svrhu liječenja. Nije tajna kako se i sada koriste određeni lijekovi koji imaju zabranjene komponente, ali se u određenim dozama koriste u medicinske svrhe. Kažem, sve što ljudima može pomoći i ako je pod kontrolom, ja sam apsolutno za.

Željko Burić, gradonačelnik Šibenika

buric

Iskreno, nemam baš puno saznanja o učincima kanabisa u medicinske svrhe i do sad se nisam susreo s niti jednim konkretnim slučajem, tako da stvarno ne znam što bih vam rekao. Međutim, ako postoje utemeljeni znanstveni dokazi, regulirani zakonom, zašto ne legalizirati uzgoj konoplje? Sve ono što u medicini daje rezultate treba iskoristiti, ali naravno mora biti zakonski regulirano


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.