Šibenčani nerado mijenjaju domove, na HomeExchange samo dva oglasa

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ljeto na Francuskoj rivijeri, zima u Italiji, proljeće u Americi – i sve to besplatno. Zvuči kao scenarij nekog američkog filma, ali riječ je o nečemu što je dostupno svima nama. Stranica HomeExchange omogućava svojim korisnicima besplatan smještaj po svijetu, a bazira se na zamjeni domova preko gore spomenute stranice. Nekoliko klikova, cijena putnih troškova i cijeli je svijet vaš. Na portalu HomeExchange nalazi se preko 50 tisuća domova u 150 zemalja svijeta, a odnedavno je ta opcija dostupna i Hrvatima.

Cijela priča je počela prije dvadesetak godina. Amerikanac Ed Kushins je 1992. godine, po povratku sa svoje prve zamjene u Washingtonu, odlučio pokrenuti svoj vlastiti portal za zamjenu i to počinje priča o HomeExchange.com. Kroz godine su rasle i podružnice, a danas postoji skoro dvadeset stranica na različitim jezicima, među kojima se nalazi i hrvatska podružnica HomeExchange.hr.

home exchange - Copy

Hrvatski ured portala HomeExchange otvoren je lani, u skladu sa sve većom potražnjom za Hrvatskom kao hit destinacijom, a sama činjenica da je trend putovanja Hrvata porastao zadnjih godina, čini Hrvatsku idealnom lokacijom. Sama ideja zamjene domova je u Hrvatskoj još uvijek relativno nepoznata, ali sudeći prema broju oglašenih stanova na stranici, Hrvatska itekako konkurira na svjetskom tržištu. U Hrvatskoj je obavljen veći broj zamjena i svi korisnici govore o pozitivnim iskustvima koje namjeravaju ponoviti.

POZITIVNA ISKUSTVA

– Stranica je pokrenuta prošle godine i broj članova je s postojećih 20, koji su bili članovi stranice na svjetskoj razini, narastao na više od 600, što je, kada uspoređujemo druge zemlje, dvostruki, pa čak i trostruki rast. Jedna od pozitivnih stvari ove vrste zamjene je što je moguće mijenjati domove unutar Hrvatske – netko ima privatnog posla u Zagrebu, želi otići u zološki vrt ili kazalište, dok će druga osoba dobiti vikend odmor u Dalmaciji. Svi mi imamo potrebe u određenim gradovima, a niti jednu lokaciju ili nekretninu ne smijemo podcijenjivati. Ja sam imala petnaest zamjena do sada i sve je prošlo u najboljem redu. Imamo u ponudi vikendicu, ali sam otvorila ‘strancima’ i vrata svoga doma. Mnogima je to goruće pitanje, kako pustiti stranca u vlastiti prostor, ali bitno je shvatiti da vi ne puuštate stranca u kuću, to su osobe s kojima ste razmijenili dvadesetak mailova, kontaktirali ste putem Facebooka i Whatsappa… Moderna tehnologija znatno olakšava stvari i približava ljude. Stranica ne garantira stopostotnu sigurnost, ali to ne garantira niti jedan hotel. U više od dvadeset godina koliko stranica postoji na svjetskoj razini, nije bilo nekih ružnih iskustava. Bitno je iskomunicirati s osobom kod koje idete, tražiti fotografije, pa vas neće umjeste spa kupaonice dočekati poljski zahod bez vrata. Postoje razne inačice naše stranice, ali ja stojim iza naše, za druge ne mogu garantirati. Individualna aktivnost je bitna, niti ja, niti moji članovi nisu imali iskustvo da su poslali dvadeset poruka i dobili odbijenice. Godišnja članarina je šest stotina kuna i to je nešto na što se većina zagrcne, ali na našoj stranici postoje brojne akcije, čak do pedeset posto. Ono što dobijete ovim načinom putovanja vrijedi svake kune članarine, od iskustva, jeftinijeg putovanja do komoditeta smještaja – ispričala nam je Rujana Lukač, predstavnica HomeExchange.hr.

2izmjena domova - Copy

Većina članova se učlanjuje isključivo iz financijskih razloga, no nije zanemariv broj onih kojima takav način putovanja predstavlja užitak, odmak od hotelskog smještaja i pruža im veći komoditet i osjećaj slobode.

Najveći broj objekata koji se mijenjaju je na obali jer Dalmacija je i dalje najpopularnija turistička destinacija u našoj zemlji, a olakotna okolnost je što je tu veliki broj apartmana pa na taj način korisnici ostavljaju svoj privatni dom za sebe i koriste apartmane kao objekt zamjene. Za samo područje Šibenika smo našli nekoliko oglasa, a kontaktirajući neke od njih saznali smo njihova iskustva.

– Prvu zamjenu smo imali prije sedam ili osam godina, a dosad smo imali desetak zamjena. Kako imamo kuću na Srimi, koju izvan sezone ne koristimo, nju smo ponudili na stranici Home Exchange, i otkrili novi, ekonomičniji način putovanja gdje jedino trebamo pokriti troškove puta. Kako imamo malu djecu, birali smo bliže lokacije tako da smo dosad bili u Budimpešti, Grazu, Munchenu, nekoliko puta u Zagrebu, a za jesen planiramo Toskanu i vjerojatno ponovno Njemačku – iskustvo je Šibenčanina Josipa Skelina, korisnika Exchange stranice. Skelin napominje kako postoje i slučajevi trostruke zamjene.

TROSTRUKE ZAMJENE

izmjena domova

– Mi smo, tako, bili kod Mađara, Mađari kod Australaca, a Australci kod nas. Sve je moguće i neugodnih iskustva nismo imali. Godinama se bavimo turizmom tako da nam je ovo relativno blisko. Naravno, mi smo u situaciji da imamo nekretninu koja nije naš privatni dom, koju možemo ponuditi na zamjenu, a da li bismo vrata svoga doma otvorili strancima ne mogu reći, jer o tome nismo ni razmišljali. Mi smo boravili u privatnim stanovima i, naravno, u početku je bilo malo neobično, ali to je puno komotniji smještaj od onoga u hotelu. Tamo imate na raspolaganju jednu sobu, ovdje cijeli stan ili kuću. I bitno je napomenuti da nije potrebno mijenjati kuću za kuću, vi doslovno možete ponuditi vilu u Dalmaciji za garsonijeru u Barceloni. Okolina dobro reagira na ovo što radimo, super im je ta ideja, ali još uvijek se nitko od naših prijatelja nije upustio u ovakav način putovanja. Kod nas ljudi ne putuju toliko, iako je taj trend s pojavom jeftinijih karata u porastu. Svijet nikada nije bio bliži – kaže Skelin.

Mnogi će se pitati, s punim pravom, je li takav način putovanja siguran, što će nas dočekati u stanu u koji dođemo, a što će biti sa našim kada se vratimo?

Podaci govore da su, u više od dvadeset godina poslovanja i milijun razmjena, imali zanemarivi broj incidenata, dok veću opasnost predstavlja ostavljanje praznog stana tjedan ili dva. Kao najveći problem ostaje, dakle, onaj intimne prirode i, naravno, posjedovanja nekretnine koju možete ponuditi na razmjenu.

Kada se sve sažme, romantična šetnja Parizom nikad nije bila jednostavnija i jeftinija!


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.