Reformist Baranović: U nedjelju ćemo opet po dućanima gledati brojne sugrađane kako rade

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Gradski vijećnik Petar Baranović predstavio je na današnjoj konferenciji za medije inicijativu Narodne stranke – Reformisti upućenu Hrvatskom saboru, a riječ je o, kako je istaknuo, prijekoj potrebi da se Zakon o radu konačno izmjeni u korist hrvatskog radništva. Simbolično je ovaj apel javnosti i kolegama uputio uoči nadolazećeg praznika rada i svih onih koji će taj dan biti na radnim mjestima i ‘zbrajati’ nepravde koje im ovako (ne)uređeni zakon donosi.

–  Dok će kolege iz ‘bogatijih’ stranaka vjerojatno građanima poklanjati karanfile, mi kao manja i skromnija stranka izlazimo sa zakonskom inicijativom da se radno zakonodavstvo reformira, u prvom redu s ciljem suzbijanja zloupotrebe rada na određeno vrijeme.

1. svibnja, bez obzira na praznik i činjenicu da je nedjelja, gledat ćemo opet svoje brojne sugrađane, prijatelje i obitelj kako na taj dan rade, upitno je koliko je toga uopće plaćeno. Također, u posljednje tri godine u RH, postotak onih koji dobivaju ugovore na određeno iznosi čak 85 posto. Rad na neodređeno gotovo izumire – izvjestio je Reformist.

Upravo je u trgovinama, kojih se Baranović danas najviše spomenuo, ugovor o radu na određeno posljednjih godina gotovo postalo pravilo.

– U moru slučajeva, istaknuo bih jedan koji me zaprepastio. Djelatnici jedne velike trgovine ugovor na istom radnom je produžen čak 36 puta, a kada se prvi put usudila tražiti svoja prava, ostala je bez tog posla. Mladi masovno napuštaju državu, žene odgađaju majčinstvo jer znaju da ih s trbuhom čeka i otkaz. Radnici pristaju na svašta jer su slabiji i u nezavidnoj situaciji. Mjeru o stručnom osposobljavanju pozdravljam, ali ne i ovu masovnu zloupotrebu hrvatskog radništva kada je u pitanju ugovor kojim se radi iznimka, onaj o radu na određeno – zaključio je Petar Baranović, dopredsjednik Narodne stranke- Reformisti, podsjetivši i na interpelaciju o radu Vlade na području radnog zakonodavstva koju je njegova stranka nedavno inicirala.


Pratite nas i na društvenim mrežama: