Radnicima Prešaonice jedna plaća obećana do konca tjedna, u petak u Zagrebu sastanak o sudbini TLM-a

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Prošlotjedni prosvjedi djelatnika TLM-ove Prešaonice čini se urodili su plodom. Barem tako tvrdi predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca Zdravko Burazer. Nakon prosvjeda, održano je nekoliko sastanaka s Upravom TPP-a koja je obećala radnicima plaću za rujan isplatiti do petka 28. studenog, dok bi isplata plaće za listopad trebala ići sljedeći tjedan, kazao nam je Burazer.

-Znam da je radnicima teško živjeti bez plaće, ali u trenucima kada se spominju stečaj i likvidacije, mislim da je strpljenje jedino rješenje. Ovo je, dugoročno gledano, za Prešaonicu najoptimalnije rješenje. Na sastanku smo doznali kako će pojedini vjerovnici koji su blokirali račun TPP-a isti deblokirati, a razgovaralo se i o tzv. okvirnom ugovoru koji se spominjao između TPP-a i Adriala. Taj je ugovor pokrenut s mrtve točke, konrektni potezi su napravljeni, a to bi značilo reprogramiranje duga Prešaonice kod Jadranske banke – tvrdi sindikalist. Naime, ukupno dugovanje TPP-a iznosi oko 115 milijuna kuna, Adrial bi preuzeo na sebe 72 milijuna kuna, a ostatak dugovanja bi Jadranska banka reprogramirala. Na taj način, smatra Burazer, ponovno bi se otvorila kreditna linija za TPP što bi značilo i nastavak proizvodnje.

Što se Valjaonica tiče, sve oči uprte su u Hrvatsku banku za obnovu i razvoj od koje je zatraženo kreditiranje u iznosu od 10 milijuna eura uz novi poslovni plan koji je Uprava dostavila HBOR-u.

-Signala još uvijek nema, hoće li HBOR kredit prihvatiti, ali u petak u Zagrebu imamo sastanak sa svim relevantnim institucijama, predstavnicima Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i DUUDI-ija na ovu temu. Na sastanku očekujemo konkretne odluke, hoće li država stati iza TLM-a odobrenjem kredita ili će se razgovarati o novom strateškom partneru – navodi sindikalist dodajući kako bi kreditno zaduženje značilo nastavak normalne proizvodnje TLM-a.

Na pitanje kako komentira da je HBOR ovih dana odbio kreditirati kaštelanski Adria čelik, Burazer odgovara:

-Nažalost, to je primjer kako su tvrtke poput Adria čelika i TLM-a svojevrsni taoci gospodarske politike ove Vlade jer njihova načela da se treba ulagati u proizvodnju padnu u vodu kada država treba napraviti konkretne korake – zaključuje Burazer.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.