Projekti Šibenik za Obonjan ponudili 140 milijuna kuna, Burić za to – ne zna?!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Kako neslužbeno doznajemo od dobro upućenih izvora, Grad Šibenik od tvrtke Projekti Šibenik d.o.o. dobio je za otok Obonjan ponudu u visini od 140 milijuna kuna, za kompletnu valorizaciju otoka i konačnu provedbu greenfield projekta koji je, podsjetimo, gradska uprava pokrenula još 2008. godine. Projekti Šibenik, navodno, žele u cijelosti preuzeti sve obveze koje je 2008. godine, potpisom ugovora, preuzela Orco grupa, a kasnije njezin sljednik Sunčani Hvar, partner koji od prvog dana potpisa ugovora do danas nije započeo milijunsko ulaganje na koje se obvezao. Budući da je tvrtka Šibenik projekti, uz Grad Šibenik i Sunčani Hvar, jedna od potpisnika ugovora o provedbi milijunske investicije na Obonjanu, te ima status partnera u projektu, smatraju kako u investiciju mogu ući -odmah. Budući da takav scenario za sobom povlači eventualne pravne posljedice koje bi nastupile kada bi vodstvo Šibenika jednostrano raskinulo ugovor sa Sunčanim Hvarom, Gradu su, kako doznajemo, osim ulaganja u iznosu od 140 milijuna kuna, ponudili i pokrivanje sve možebitne štete.

DOSTAVILI SVE PRIJEDLOGE

Sve ovo sročeno je u sporazumu kojim se reguliraju eventualni međusobni odnosi Grada i Projekata Šibenik d.o.o., a koji je na nekoliko službenih adresa gradske uprave mailom poslan još 22. rujna ove godine, zajedno sa term sheetom, odnosno planom aktivnosti u projektu. Term sheet predviđa da nakon sklapanja sporazuma između Grada i Projekata Šibenik potonja tvrtka nastavi realizirati ugovor iz 2008. u njegovom čitavom obimu. Realizaciji projekta, navodi se, pristupit će se u etapama. najprije će se graditi 60 apartmana kategorizacije četiri zvjezdice, te pripadajući zabavni sadržaji i to najdalje u roku od 48 mjeseci od dovršenja pripremnih aktivnosti. U sljedećoj etapi predviđeno je uređenje marine s najmanje 50 nautičkih vezova, što se, također, treba završiti 48 sati nakon zaključenja faze pripreme. Treća faza u kojoj bi se trebalo izgraditi dodatnih 60 apartmana kategorizacije četiri zvjezdice trebala bi biti realizirana 48 mjeseci nakon što se završe prve dvije faze. U istom roku predviđena je i gradnja aparthotela s najmanje 50 soba, hotela s najmanje 130 soba, te 60 vila u razini pet zvjezdica. Oba ova dokumenta na službene mailove gradske uprave poslani su nakon razgovora s predstavnicima Grada, te su na njihovu sugestiju usklađeni i poslani na potpis. Ipak, iako Šibenski tjednik pouzdano zna da su u gradskoj upravi ovakve razgovore vodili, a službenim kanalima da su zaprimili dokumente spremne za potpis, gradonačelnik Šibenika Željko Burić demantira postojanje službene ponude Projekata Šibenik. Priznaje kako se s predstavnicima tvrtke Projekti Šibenik razgovaralo, ali kako su jedno razgovori, a drugo pravne mogućnosti. Ipak, prvi čovjek Grada drži da se prije potpisa bilo kakvog ugovora s novim investitorom treba najprije razriješiti situacija sa Sunčanim Hvarom.

GODINAMA ‘VOZAJU’ GRAD

Da Sunčani Hvar već godinama ‘voza’ Grad i sprječava jednu od najvećih šibenskih turističkih investicija jasno su isticale sve dosadašnje vladajuće garniture, a da je tako i ovaj put svjedoči činjenica kako je tijekom predstečajne nagodbe koja se upravo provodi ta tvrtka nedavno osporila potraživanja Grada Šibenika u iznosu od 22 milijuna kuna.

Ipak, šibenski gradonačelnik na čitavu priču gleda optimistično. To što je tražbina Grada osporena, kaže, samo znači kako će, kada i službeno zaprime taj dokument, s predstavnicima Sunčanog Hvara morati sjesti za stol i dogovoriti tko kome i koliko duguje.

– Istina je da ima zainteresiranih za Obonjan i to nije tajna, ali prije odluke o bilo kakvim investicijama treba pravno završiti ovu priču. Najidealnije bi bilo kada bi se Sunčani Hvar i Projekti Šibenik dogovorili tko nastavlja projekt i po kojim uvjetima. Osobno, nemam ništa protiv da Prijekti Šibenik nastave projekt, ali su oko toga suglasne sve strane u sporu, i da to ni na koji način nije štetno za Grad – zaključuje Burić. Zanimljivo, u prosincu 2013. Burić je prvi progovorio o mogućnosti pokretanja arbitraže čiji bi trošak u cijelosti preuzeo novi investitor koji je spremno takav aranžman ponudio. Za Šibenski tjednik i Šibenski portal gradonačelnik je također izjavio kako je spreman raskinuti ugovor jednostrano jer neće dozvoliti da ovako značajna investicija propadne. Što se dogodilo u međuvremenu teško je reći. Ali je malo nevjerojatno da prvi čovjek Grada u ovim teškim vremenima nimalo povoljne investicijske klime nije upoznat s ponudom teškom 140 milijuna kuna koja bi, nota bene, iz propasti vjerojatno iščupala jedan odavno posrnuli projekt, a Gradu Šibeniku dala savršen alibi.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.