Picula zabrinut zbog stradavanja životinja duž žilet-žice na granicama

Šibenski europaramentarac Tonino Picula upozorio je europsku komisiju na posljedice postavljanja žilet žice na granicu s Hrvatskom. Nije ulazio u moralno – pravne temelje odluke o postavljanju žičane barijere već se u priopćenju osvrnuo na posljedice koje ova barijera ima divlje životinje.

picula

Nastavak postavljanja žice na granici Hrvatske i Slovenije posljednjih dana izaziva nezadovoljstvo stanovnika s obje strane granične crte jer zbog žilet-ograde stradava brojna divljač, zbog čega je zastupnik Tonino Picula reagirao pitanjem Europskoj komisiji.

– Ne želeći ovdje ulaziti u rasprave o pravnoj utemeljenosti postavljanja sporne žice koja  često ne prati formalnu granicu među zemljama, niti simboličko značenje koje je u potpunoj suprotnosti sa svim načelima Europske unije, planirate li poduzeti mjere kako bi spriječili stradavanje divljih životinja na granici? – upitao je europarlamentarac.

Picula je u pitanju naglasio i da je od prošlog mjeseca Hrvatska jedina zemlja članica koja  je duž kopnene granice doslovno ograđena od susjednih zemalja, Slovenije i Mađarske, ujedno i od ostatka Europske unije. Također je naglasio kako, unatoč početnim osudama, nastavak postavljanja žice nije izazvao slične reakcije i osude institucija, iako izbjeglice i migranti prolaze dogovorenim rutama, preko graničnih prijelaza i uz koordinaciju policija zemalja na ruti.

 – Prve žrtve državne politike Slovenije, osim dobrosusjedskih odnosa i malogranične  komunikacije, su upravo životinje čija prirodna staništa ne poznaju formalna teritorijalna razgraničenja među državama -, dodao je Picula.

 – Pitanje stradavanja životinja samo je dio problema koji nastavak postavljanja žice na granici s Hrvatskom predstavlja, unatoč dosadašnjim hrvatskim prosvjednim notama i nezadovoljstvu lokalnog stanovništva s obje strane. No, dok očekujemo konkretne europske odgovore na izazove migrantske krize, mišljenja sam kako i o ovom problemu treba javno govoriti i pozvati na hitnu reakciju  zaključio je Picula.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.