Pauk: Ministar pred kraj mandata najavljuje gradnju nove šibenske bolnice, pametnome dosta!

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Župan Goran Pauk priopćenjem je reagirao na vijest kako će se danas u prisutnosti ministra zdravlja Siniše Varge u OB Šibenik potpisati ugovor za izradu idejnog rješenja za izgradnju nove šibenske bolnice.  Pauk protestira jer nitko od predstavnika Županije nije pozvan na potpisivanje ugovora te dodaje kako u čitavom mandatu aktualnog Ministarstva ‘nisu uspijeli ostvariti nikakav ozbiljan kontakt, a kamoli konstruktivnu suradnju’.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

Prosječan čitatelj portala i građanin Šibensko-kninske županije, na prvu, videći ovu „vijest“ sigurno će doći u nedoumicu vidi li neki stari tekst ili je nešto novo.

Budući da se spominje ime aktualnog ministra zdravlja, shvatit će da je stvarno nešto „važno“ i novo i da je 20. listopada 2015. god. i skori službeni početak predizborne kampanje.

Ova informacija o početku izrade idejne dokumentacije za novu bolnicu je u najmanju ruku čudna i zbunjujuća. Nije jasno o čemu se ovdje govori niti o kakvoj je dokumentaciji riječ. Svatko imalo upućen u ovu temu zna da je takva dokumentacija već odavno izrađena i u to uložena ne mala financijska sredstva i da je do sada na projektu izgradnje nove bolnice u Šibeniku odrađen ogroman posao i učinjen čitav niz koraka, a ovdje se govori o prvom uvodnom koraku….

Podsjetit ću:

Šibensko-kninska županija, kao zakonski osnivač bolnica na području naše Županije već odavno je spoznala problematiku prostornih i tehničkih rješenja paviljonskog tipa na aktualnoj lokaciji u središtu grada i već odavno, u suradnji sa tadašnjom upravom bolnice, poduzela ozbiljne i konkretne aktivnosti za izgradnju nove bolnice u Šibeniku.

Istina te aktivnosti nisu svakome vidljive, ali su opsežne i mukotrpne prije nego se dođe do faze postavljanja dizalica i gradnje koju svatko jasno vidi i prepoznaje. Još 2007. godine izrađen je opsežan i detaljan dokument pod nazivom, Programske smjernice i kapaciteti za dimenzioniranje nove bolnice u Šibeniku“, autor specijalizirana tvrtka za ovakve projekte „ 3L“ d.o.o. Zagreb. U dokumentu je sa svih aspekata analizirano postojeće stanje u bolnici, prikazani važeći bolnički standardi i u skladu s njima i u suradnji sa stručnim osobljem bolnice definiran i izrađen prijedlog za novu bolnicu.

Nadalje, 2010. godine, u suradnji sa Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi, zbog usklađenja sa izmijenjenim standardima izvršena je korekcija elaborata i izrađen novelirani elaborat „ Programske smjernice i kapaciteti za dimenzioniranje nove bolnice u Šibeniku“. Uz to je izrađen poseban Arhitektonsko- građevinski program, a 2011. godine i Instalacijski program za novu bolnicu.

Slijedom iznesenog, u suradnji sa Gradom Šibenikom se krenulo u iznalaženje adekvatne lokacije i od više opcija, kao najpovoljnija izabrana je lokacija u bivšoj vojarni Bribirskih knezova. Provedene su sve potrebne prostorno-planske aktivnosti i utvrđena konkretna čestica zemlje za gradnju.

Prije dvije godine Županija je u svom proračunu osigurala financijska sredstva za izradu idejnog projekta nove bolnice. U tijeku priprema pojavile su se određene dileme i problemi oko načina izrade projekta u tehničkom smislu, a zatim Zakon o sanaciji javnih ustanova, postupak sanacije bolnica, prijenos osnivačkih prava sa Županije na Državu i potpuni prekid suradnje po pitanju bolnica od strane Ministarstva zdravlja prema Županiji.

Po pitanju gradnje nove bolnice u Šibeniku u čitavom mandatu aktualnog Ministarstva nije bilo moguće ostvariti nikakav ozbiljan kontakt, a kamoli konstruktivnu suradnju. I sada na kraju mandata, pred same izbore svečana najava- gradit ćemo novu bolnicu- pametnome dosta!

Za razliku od ovoga, Šibensko-kninska županija je već dugo i vrlo ozbiljno u ovoj temi i nastavit će sa njezinom realizacijom čim se uspostave konstruktivni uvjeti i suradnja svih relevantnih čimbenika u ovom projektu, a tu svakako i nezaobilazno spada suradnja sa resornim Ministarstvom i Državom, poručuje Pauk.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.