OCJENA 2014. JE MRŠAVA DVOJKA: Zabilježili smo premalo investicija, a previše demagogije

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Godinu na odmaku, 2014., Šibensko-kninska godina kao da je prespavala. Uz nekoliko svijetlih iznimaka, te izuzevši politički folklor koji je, eto, svojim britkim tonom i vječnim kontrama zabavljao dio javnosti, malo je toga što možemo pribilježiti među uspjehe minule godine. Gospodarstvo nam je zamrlo još teže nego u godini ranije, investicije su dolazile na kapaljku, uglavnom od stranih investitora ili državnih i europskih fondova, dok se u obliku lokalnih inicijativa jako malo projekata nalazi na natječajima za sufinanciranje i kreće u realizaciju. Zbog svega toga, lokalna zajednica već je ozbiljno zabrinuta za budućnost, koja se u svom svjetlijem obliku sve teže nadzire kao svijetla mrljica na kraju dugog mračnog tunela. Valja priznati da nam je turizam počeo trljati oči nakon višegodišnjeg sna. Ove godine na šibensko-kninskom području porastao je broj dolazaka turista. Najveći bum ostvaren je u Skradinu, što je zapravo jedna lijepa činjenica i znak da se i druge sredine mimo turistički dobro poznatih Vodica, počinju razvijati. Turističko buđenje donijelo je i nova turistička ulaganja koja ćemo, u nedostatku pravih proizvodnih gospodarskih investicija, ipak istaknuti kao forte 2014. godine. U prvom redu, riječ je o investiciji turske Dogus grupe u iznosu od oko 20 milijuna eura u izgradnju hotelskog kompleksa u šibenskoj Mandalini. Investicija je započela u ovoj godini, a glavni hotelski objekt već je vidljiv u roh bau izdanju, te bi uz marinu za mega jahte, koja je u funkciji, trebao biti prvi veliki kotač u razvoju turizma u središtu Šibenika te melem za dugogodišnju šibensku bolest manjka smještajnih kapaciteta. Ako ćemo se zadržavati na turizmu ne smije se zaobići spomenuti niti veliku investiciju u hotelski kompleks na Jazinama u Tisnom u iznosu od 150 milijuna eura, za koju je ove godine potpisan ugovor s ruskom grupacijom Aqua relaxio, poznatom po gradnji ekskluzivnih smještajnih kapaciteta po čitavom svijetu. Veliki turistički projekt s Europskom su unijom nedavno ogovorili i Drnišani. Projekt pod nazivom ‘Razvoj turizma na rubnim dijelovima Nacionalnog parka Krka’, čiji je nositelj Grad Drniš, a partneri TZ Grada Drniša, Gradski muzej Drniš, Javna institucija zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko-kninske županije i Javna ustanova razvojna agencija Šibensko-kninske županije, ukupne je vrijednosti 632.133 EUR-a, a Europa ga preko IPA fonda sufinancira sa 84,22 posto.

OBNOVA TVRĐAVA SVIJETLI PRIMJER

Ugovor za njegovu provedbu već je potpisan, a osnovni mu je cilj razvoj i promocija autentične i atraktivne turističke ponude na rubnim dijelovima NP Krka. Među turističkim projektima koje treba istaknuti su u svakom slučaju i projekti obnove šibenskih tvrđava – sv. Mihovil obnovljen je i ove godine na njemu je otvorena ljetna pozornica, nesporno jedna od najljepših u svijetu, a u sve to uloženo je preko milijun eura, započeli su milijun eura vrijedni radovi na tvrđavi Barone, a kompletirana je i dokumentacija za obnovu tvrđave sv. Ivan koja će biti aplicirana na jedan od europskih fondova.

Ove godine svjedočili smo novom projektu iz područja stanogradnje, investiciju Zagreb-Montaže u izgradnju stambenog objekta na šibenskim Biocima, što je uvijek rado viđeno ulaganje, no zato se nismo usrećili gospodarskim investicijama koje bi nam dale nadu u bolje sutra. Štoviše, posljednjih dana svjedočimo polaganom umiranju još jednog velikog šibenskog industrijskog diva – TLM-a, odnosno njegove Tvornice prešanih proizvoda čiji pogoni ne rade već dva mjeseca, a radnici su se štrajkom morali izboriti za plaće. Situaciju u toj tvornici može promijeniti samo izdašno ulaganje i reorganizacija, no takvo što još uvijek ne nadzire se na vidiku, pa se valja pripremiti na tužne slike ispred porte nekadašnjeg industrijskog velikana koji s prijašnjom tvornicom ima još jedino poveznicu – u imenu. Jedina značajna gospodarska investicija u čitavoj županiji tijekom ove godine provedena je u Kninu. DIV, slijednik nekadašnje tvornice vijaka TVIK, nadogradio je postojeći pogon u kojem planira zaposliti preko 400 radnika. Konkretne efekte ove milijunske investicije Kninjani već osjećaju i to, prije svega, kroz novi natječaj o zapošljavanju 94 osobe koji je DIV raspisao u prosincu 2014. godine. Ako već nema ulaganja u proizvodnju, vesele makar investicije u infrastrukturu koja može pridonijeti razvoju gospodarstva.

BEZ ZNAČAJNOG ULAGANJA

Vjetar u leđa poduzetnicima iz županije sigurno će biti ulaganje u nove plinske instalacije, kao jeftiniji energent koji je od ove godine dostupan i na našem području. Velika stimulacija je i projekt izgradnje odvodnje i kolektorskog sustava za jugoistočni dio Šibenika, vrijedan deset milijuna eura, koji gotovo u cijelosti financiraju Hrvatske vode kreditom Svjetske banke, a provodi šibenski Vodovod i odvodnja d.o.o. Taj projekt dovest će vodovodnu infrastrukturu i u gospodarsku zonu Podi, čime će se povećati njezina atraktivnost među poduzetnicima. Konačno, u ovoj je godini zaokruženo ulaganje u šibenski gat Vrulje, vrijedno 12 milijuna kuna. Vlada još nije pronašla strateškog partnera koji bi platio izgradnju prihvatnog terminala za putnike, no valja nam se nadati kako će se ta situacija brzo riješiti.

Na žalost, osim još nekih manjih projekata nije bio nijedan drugi značajniji infrastrukturni zahvat, pa bismo ovu godinu mogli ocijeniti tek s mršavom dvojkom. Godišnji prosjek dodatno kvari neprolazna ocjena koju smo dodijelili nevjerojatnoj sporosti kojom se odvija projekt izgradnje stanova po programu poticajne stanogradnje. Čak 120 kandidata već četiri godine uzaludno očekuje početak radova na izgradnji drugog gradskog POS-a, no unatoč potpisanim ugovorima i višestrukim najavama o početku radova, prva lopata još uvijek nije ukopana. Nitko do danas nije dao pravo objašnjenje zašto se kasni, kao niti kada će s realizacijom početi ovaj Šibenčanima jako važan projekt. Jednakim puževim tempom odvija se projekt revitalizacije šibenske gradske jezgre. Izrađene su, doduše, kroz projekt Jewel određene studije koje su pokazale kakva je struktura stanovnika, te što su najveći problemi jezgre, ali nije napravljen nikakav projekt koji bi podrazumijevao sustavnu obnovu jezgre i njezinu konkretnu revitalizaciju. Koliko je teško poslovati na šibensko-kninskom području posljednjih godina znaju svi oni koji na koncu mjeseca samostalno, a ne iz proračuna ili javnih izvora, podmiruju svoje obveze i pokušavaju naplatiti potraživanja. Svim odgovornim poslodavcima, svim kulturnjacima, društvenim djelatnicima, a ponajviše onima koji čine vlast na našem području želimo da nas, sa što manje demagogije, i što više efikasnosti uvedu u Novu 2015. godinu. Za ovakvo stanje možemo podvući samo jedno – ne ponovilo se!

Projekt proširenja pogona DIV-a

div_knin

– Vrijednost – 35 milijuna eura

– Planira se izravno otvoriti 400 novih radnih mjesta i 350 putem dobavljača, nabave i logistike. Na površini od 22.000 kvadratnih metara odvijat će se kompletna proizvodnja vijaka od pripreme do završne obrade.

Projekt ‘Razvoj turizma na rubnim dijelovima Nacionalnog parka Krka’

Drnis

Vrijednost632.133 EUR-a

– Predviđa uređenje lokaliteta, koji su od velikog značaja za razvoj turizma, te izgradnju kapaciteta lokalnog stanovništva i ostalih relevantnih sudionika.

Projekt obnove šibenskih tvrđava

projekt tvrdava barone

– Vrijednost – (zasad) oko 2,5 milijuna eura

– Na sv. Mihovilu otvorena ljetna pozornica, započeli radovi na Baroneu, a dokumentacija za obnovu sv. Ivana pripremljena za aplikaciju

Projekt izgradnje hotela Šibenik

marina mandalina dogus group radovi hotel14

– Vrijednost – 15 milijuna eura

– Projekt podrazumijeva izgradnju smještajnih kapaciteta u aranžmanu Dogus grupe u šibenskoj Mandalini, čime će Šibenik dobiti kvalitetan hotel i preko 160 novih ležajeva na jednom mjestu.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.