NOVI KRITERIJI: Gradskim busevima po prvi put besplatno će se voziti socijalno ugroženi, invalidi..

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Grad Šibenik donio je nove kriterije po kojima će utvrđivati pravo na besplatan i subvencioniran javni prijevoz za Šibenčane u 2015. godini. Kako je naglašeno na današnjoj konferenciji za novinare, novom odlukom nastojalo se pravednije raspodijeliti novce iz gradskog proračuna. Tako su, po novome, utvrđena dva uvjeta prava na besplatan prijevoz – socijalni i prihodovni.

Besplatan prijevoz autobusima Autotransporta, prema socijalnom kriteriju, po prvi puta ostvarivat će: korisnici koji imaju pravu na zajamčenu minimalnu naknadu, stopostotni invalidi te roditelji, djeca i udovice poginulih branitelja Domovinskog rata.

Prema prihodovnom kriteriju, besplatan prijevoz ostvarivat će: osobe starije od 65 godina koje nisu nikada radile te nemaju primanja, umirovljenici stariji od 65 godina s mirovinom manjom od 2.500 kuna te umirovljenici mlađi od 65 godina s mirovinom manjom od 1.800 kuna.

S druge strane, pravo na subvencionirani prijevoz ostvarit će osobe starije od 65 godine i to: umirovljenici s mirovinom od 2.501 kunu do 3.500 kuna (godišnja karta: 1.zona -300 kuna, 2.zona -400 kuna te 3.zona -500 kuna), umirovljenici s mirovinom od 3.501 kuna do 4.500 kuna (godišnja karta: 1.zona -400 kuna, 2.zona -500 kuna te 3.zona -600 kuna).

Šibenski gradonačelnik Željko Burić i njegov zamjenik Nikica Penđer kazali su danas kako je ovakva odluka o besplatnom i subvencioniranom javnom prijevozu donesena na prijedlog nezavisnog gradskog vijećnika Ante Gašperova Čače.

buric-cace

-Ovo je dobar prijedlog gospodina Čače te ova odluka ne riješava samo prijevoz umirovljenika već ima i socijalnu notu. Pri izradi odluke vodili smo se kriterijem da svi umirovljenici ipak nisu socijalna kategorija kao i činjenicom da danas imamo mnogo ljudi koji imaju jako niska primanja te su se oni godinama žalili što Grad Šibenik i njima ne osigurava besplatan prijevoz – kazali su Burić i Penđer.

Pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Mirjana Žurić dodala je kako u Šibeniku zajamčenu minimalnu naknadu prima oko 1.500 stanovnika.

Za ovu će se stavku iz gradskog proračuna, kao i lani, izdvojiti dva milijuna kuna, no s obzirom da se očekuju kako će broj korisnika prava na besplatan i subvencioniran prijevoz zbog novih kriterija rasti moguće je da će se povećavati i izdvajanje iz gradske blagajne.

Umirovljenici će svoje pokaze, kao i dosada, ostvarivati na šalterima Autotransporta, ali ovog puta jednom godišnje, dakle, počeviši od 15. ožujka, dok će korisnici prema socijalnom statusu pravo na besplatan prijevoz ostvarivati u Odjelu za društvene djelatnosti Grada Šibenika.


Pratite nas i na društvenim mrežama: