Nacionalna izložba poštanskih markica u Šibeniku: Mladi izlagači predstavili svoje zbirke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Večeras je u Gradskoj knjižnici otvorena 15. po redu nacionalna filatelistička izložba mladih s međunarodnim sudjelovanjem.

– Prva i druga izložba su bile u Splitu i Karlovcu, ali kako nije postojao interes kod većih društava, mi smo nastojali to pokrenuti i već smo 13. godinu za redom domaćini. Izlagači su organizirani u Hrvatskom filatelističkom savezu koji broji 36 društva, unutar kojih je okupljeno dvjestotinjak mladih članova. Šibensko društvo je među mlađima, ali interes je velik – kazao nam je Petar Čičin Šain, predsjednik Društvo filatelista i numizmatičara Šibenik

markicw

Izlagači na ovoj izložbi, djeca u dobi od 6 do 21 godine, su podijeljena u tri skupine, a kada govorimo o novčanoj vrijednost poštanskih markica, Čičin Šain naglasak stavlja na onoj edukativnoj.

– Mnogi od njih su počeli u Šibeniku i u europskim okvirima osvajaju vrijedne nagrade. Na natjecanjima je bitno da je predstavljena jedna zaokružena priča, koja ima svoj početak i kraj, i to je ono što se ocjenjuje – objasnio je Čičin Šain.

Vrijednost pojedine markice može dosegnut nekoliko milijuna dolara, saznali smo, a za započeti ovaj hobi nikada nije kasno.

– Naš pokojni kolega je u ratu ostao bez svega, bio je u logoru i kada je pušten preko Crvenoga križa započeo je sakupljati markice na temu Crvenog križa i, iako je tada već bio u umirovljeničkim godinama, skupio je zavidnu kolekciju – priča Čičin Šain.

markice3

Izložba se kao i svake godine do sada organizirala u suradnji s Hrvatskim filatelističkim savezom , a projekt rada s mladima šibenskog Društva, u sklopu kojeg se održava i ova izložba, je prepoznat od strane Grada i Županije, koji su osigurali potrebna sredstva u sklopu projekta financiranja aktivnosti neprofitnih udruga.

markice1

Izložbu, na kojoj su se Šibenčani predstavili s temom MDF-a, možete pogledati na prvom katu knjižnice do 2. kolovoza.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.