LIJEČNIKA NI ZA LIJEK: Na šibenskoj burzi nema doktora za rad na otocima, Primoštenu i Skradinu

Liječnika obiteljske medicine i specijalizante hitne medicine na šibenskoj burzi rada ne može se naći. Ipak, šibenski Dom zdravlja i Zavod za hitnu medicinu ustrajni su u pronalasku kadra koji im nedostaje pa je trenutno oglašen natječaj za liječnika obiteljske medicine za rad na otocima te po dva liječnika hitne medicine za rad u Primoštenu i Skradinu.

-Doktora za rad na šibenskim otocima ne možemo pronaći. Permanentno nam je otvoren taj natječaj, ali nitko se ne javlja. Jako je malo liječnika obiteljske medicine na tržištu rada te stalno imamo problem s organiziranjem timova za rad na otocima – govori nam ravnatelj šibenskog Doma zdravlja Joško Jurić. Natječajem se, međutim, potencijalnim otočnim liječnicima ne nudi smještaj pa Jurića pitamo nije li to možda razlog zbog čega nema odjeka.

otoci-voda2

-Zlarin je blizu Šibenika pa nema razloga za to. Imali smo doktoricu godinu i pol dana koja je radila na Zlarinu, a bila smještena u Šibeniku, ali je dobila specijalizaciju i otišla – pojašnjava Jurić.

Identične probleme ima i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Tomislav Jukić. Specijalizanata hitne medicine nema ni za lijek, ali su ipak trenutno otvorena čak četiri radna mjesta.

-Imamo veliki problem s pronalaskom liječnika u Šibeniku. Svi se zapošljavaju što bliže svom mjestu boravka ili ostaju nakon fakulteta u Zagrebu. To je jednostavno sudbina malih mjesta, a Šibenik je mala sredina, a kamoli Primošten i Skradin – kaže Jukić. Upravo se u Primoštenu i Skradinu, naime, traže po dva liječnika hitne medicine kako bi se u tim mjestima smanjio pritisak na doktore opće prakse posebice u ljetnom periodu.

liječnici x

Podsjetimo, prema ustroju Mreže hitne medicine, Primošten i Skradin imaju organizirane punktove dežurstva koji podrazumijevaju dežurstvo liječnika opće prakse za vrijeme trajanja radnog vremena te noćno dežurstvo medicinske sestre, liječnika i vozača. S druge strane, u Šibeniku, Kninu i Tisnom ustrojenu su timovi hitne pomoći koje čine liječnik specijalist hitne medicine s najmanje jednom medicinskom sestrom i vozačem Hitne pomoći što, govori Jukić, funkcionira glatko. U Primoštenu i Skradinu međutim stvar nije tako bajna.

-Ljeti je posebno teško u tim mjestima jer liječnici opće prakse imaju svog posla, pretrpani su i teško da mogu odraditi sve tijekom radnog vremena, a kamoli u hitnoći. Zbog toga je na naš zahtjev župan Goran Pauk ministru zdravlja nekoliko puta pisao da se izmjeni Mreža hitne medicine te da Primošten dignemo na višu razinu,odnosno da i on dobije timove hitne pomoći umjesto punktova dežurstva – navodi Jukić koji se slaže kako niti to ne bi riješilo osnovni problem, a to je – nedostatak kadra.

hitna pomoc  2 1711

-Ne mogu prejudicirati hoće li se netko javiti na natječaj, nadam se da hoće. Preko ljudi iz Zagreba lobiramo, zovemo, kumimo…- iskreno će ravnatelj Zavoda. Baš poput Doma zdravlja, niti Zavod za hitnu medicinu liječnicima ne nudi smještaj premda je jedno vrijeme, primjerice u Vodicama, u dogovoru s gradskom upravom, doktorima bio osiguran smještaj u apartmanu. Jukić ističe kako je i uz taj benefit smještaja pronaći liječnika za rad u manjim sredinama gotovo –  Sizifov posao.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.