Klarin: Most je u pravu, treba ukinuti sve županije, pa i našu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

S predsjednikom ŽO SDP-a Ivanom Klarinom, saborskim zastupnikom i koordinatorom kampanje koalicije ‘Hrvatska raste’ za IX izbornu jedinicu porazgovarali smo o aktualnim pregovorima koalicije s Mostom.

Jeste li zadovoljni ostvarenim izbornim rezultatom koalicije?

Zadovoljni smo rezultatima izbora i na razini države i na razini IX izborne jedinice. Kad se sjetimo da su svega nekoliko dana prije izbora u HDZ-u najavljivali 11 mandata, da su u ovoj izbornoj jedinici prvi i drugi na listi bili Tomislav Karamarko i Josipa Rimac trenutno dva najjača čovjeka u HDZ-u i da je HDZ sa svojom koalicijom u ‘svojoj utvrdi’ dobio samo 8 mandata, a Karamarko doživio fijasko s preferencijalnim glasovima, onda naravno da smo zadovoljni. Desna koalicija je gubitnik ovih izbora jer su daleko ispod cilja koji su sebi zadali o broju mandata, a trenutno Zoran Milanović kao mandatar ima 13 potpisa podrške izabranih zastupnika više nego što ima Tomislav Karamarko. Sve to govori u prilog činjenici da je tzv. Domoljubna koalicija na ovim parlamentarnim izborima doživjela težak poraz.

Vodite li pregovore s Mostom i koliko mandata nedostaje SDP-u za formiranje Vlade?

Ne sudjelujem u pregovorima u Zagrebu koji se vode, ali po mojim informacijama ne više od pet zastupnika.

 Koliko su vam bliski njihovi zahtjevi, poput onog o ukidanju županija?

Pregovori s Mostom se vode i oni su uistinu pregovori koji se baziraju na programskoj ili reformskoj platformi, što je jako dobro za Hrvatsku. Zastupnici SDP-a i svi oni zastupnici koji su dali potpis za novog mandatara imaju uvjet da mandatar nove Vlade bude Zoran Milanović. Vjerujem da će pregovori polučiti dobar ishod jer SDP i njihovi partneri u parlamentu zajedno s Mostom nude puno stabilniju Vladu nego što bi to bila Vlada desnog centra, a što je preduvjet uspješnom provođenju reformi.Zahtjevi Mosta su nam dosta bliski, naravno da se oko nekih prijedloga treba još razgovarati jer su to fundamentalne reforme i ako ih želimo provesti kvalitetno, trebaju se kvalitetno pripremiti i razraditi. Oko puno reformi se slažemo, pa i oko nove decentralizacije Hrvatske, a što je vrlo jasno tražio i naš koalicijski partner IDS.

Treba li ukinuti našu županiju?

Osobno sam za ukidanje svih županija pa tako i za ukidanje naše županije i većeg broja općina u RH. Županije nemaju nekog smisla i treba ih spojiti u regije ili nekoliko županija u jednu (ne više od pet u Hrvatskoj) jer je ovo što sada imamo previše. Puno je administracije, puno župana, zamjenika, vijećnika po skupštinama, sve to birokratski ubija Hrvatsku. Isto tako, sve općine koje se samostalno ne mogu financirati treba ukinuti i spojiti ih s drugim jedinicama lokalne samouprave. Naravno, potrebno je imati stroge kriterije po kojima će se to odvijati. Zalažem se, također, za jaču decentralizaciju i jačanje ovlasti gradova i općina u RH, jer po meni nema smisla da nam županija upravlja, primjerice, s pomorskim dobrom u općini Tisno, to naprosto nije prirodno, a ni potrebno.

Ima li naznaka kada bi i kako bi mogli završiti pregovori?

Ozbiljniji pregovori započeli su tek jučer, vjerujem da će se brzo usuglasiti, neće proći više od tjedan dana, jer Hrvatska treba što prije dobiti novu stabilnu Vladu s podrškom saborske većine.


Pratite nas i na društvenim mrežama: