Kabine na Jadriji postaju kulturno dobro, na jesen kreće i obnova

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nakon što su Hrvatske ceste koncem prošle godine objavile javni poziv Jadrijašima za otkup okućnica oko vikend kuća, koje su bile u vlasništvu te državne tvrtke, riješen je problem koji je više desetljeća tištao stanovnike i vikendaše ovog najpoznatijeg šibenskog vikend naselja. Sve zainteresirane fizičke osobe mogle su podnijeti zahtjev Hrvatskim šumama i uz ugovorenu naknadu stupiti u posjed svojih dvorišta kojima do sada nisu imali zakonsko pravo gospodariti. Kako doznajemo od upućenog izvora, stotinjak je jadrijaških obitelji to i učinilo, te su u tijeku postupci oko ove stvari. Osim ovog kapitalnog komunalnog problema, Jadrijaši su dočekali rješenje još jednog, manjeg, ali ne i manje važnog, a koje će konačno regulirati vlasništvo nad javnim površinama. Grad Šibenik, navodi zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta, platio je geodetsku izmjeru svih javnih prometnica koje će, nakon što se iscrtaju, na temelju zakonom zajamčena prava biti prebačene u vlasništvo Grada. Kako bi se konačno osjetila sustavna skrb o Jadriji, makar kada je riječ o nadležnim institucijama, valja spomenuti kako je, u jeku raščišćavanja vlasništva nad privatnim i javnim površinama Jadrije, te uklanjanja ove omče koja je visjela nad naseljem nekoliko desetljeća, i sprječavala bilo kakav razvoj i infrastrukturno opremanje naselja, i Lučka uprava Šibensko-kninske županije u suradnji sa Županijom definirala granicu jadrijskog pomorskog dobra.

ZAŠTITA DOBRA

U tim novim okolnostima Grad Šibenik imao je namjeru ući u ozbiljnu investiciju rekonstrukcije kabina koje su odavna najprepoznatljiviji dio vizure Jadrije, no njihov plan privremeno je zaustavila odluka Konzervatorskog odjela u Šibeniku, da se jadrijske kabine zaštite kao kulturni spomenik. Kako nam je kazala pročelnica šibenskog konzervatorskog odjela Živana Stošić, zahtjev za zaštitu kabina konzervatori su zaprimili 2014. godine, te su odlučili donijeti privremenu mjeru zaštite lokaliteta, odnosno svlačionica oko trampulina, izgrađenog dvadesetih godina prošlog stoljeća, te jugozapadnog dijela kupališta s većim kabinama uz more.

hodajuci kolegij buric dane mileta1

– Mjera je privremena i na snazi je tri godine, ali je unatoč tome lokalitet upisan na listu zaštićenih kulturnih dobara i za njega vrijede sve zakonom propisane mjere. Tijekom ove tri godine privremene zaštite, naš je zadatak donijeti trajne mjere i njih usuglasiti sa svim tijelima, uključujući i Upravu za zaštitu kulturne baštine. Ali, da, kabine na Jadriji već sad su u statusu kulturnog dobra – kaže Stošić. Jadrija je, pojašnjava konzervatorica, najstarije gradsko kupalište prepoznatljivo po svom arhitektonskom oblikovanju, a kako se ono ne bi mijenjalo na njega je stavljena zaštita.

– Dakako da ovo ne znači da se kabine ne smiju obnavljati, te da će ostati ovako ruševne kao što su sada, ali to se neće moći činiti bez posebnih uvjeta koje će utvrditi konzervatori ili odobrenja koje je potrebno u takvim situacijama – napominje Stošić.

Danijel Mileta ističe kako se od rekonstrukcije nipošto nije odustalo, te kako će Grad u projekt krenuti čim konzervatori izdaju svoje konačne smjernice i naputke vezane za ovo kulturno dobro. S obzirom da su današnji korisnici kabina obitelji koje su desetljećima u prostorima, ali bez ikakve naknade ili ugovora, to će, napominju u gradskoj upravi, trebati u budućnosti urediti. Na koji način još uvijek nije poznato ali će uvjete svakako valjati utvrditi nakon što se kabine rekonstruiraju.

Dok se čeka na konzervatorske smjernice, gradska uprava vodi još jednu jadrijsku bitku ne bi li razriješila status bungalova na poluotoku, iza sportskih terena. Riječ je o odmaralištu sastavljenom od nekolicine drvenih kućica kojim je nekad gospodarila hotelska kuća Rivijera, no danas je njihov pravi gospodar nepoznat. Točnije, teško ga je iščitati iz papirnato-pravne zavrzlame koju ne žele, ili ne mogu razmrsiti niti nadležne službe.

jadrija hodajuci kolegij bungalovi1

PROBLEM BUNGALOVA

– Grad Šibenik u više je navrata od nadležnih institucija od državnih inspektorata do DORH-a, pisao dopise i tražio da se jasno naznači mišljenje o tome tko i na koji način gospodari bungalovima. Naime, većina je kućica u veoma lošem, gotovo raspadajućem stanju, potpuno neprimjerenom za jedno vikend naselje. Zbog stanja u kojem se nalaze, kućice su postale opasne za prolaznike, te ih je potrebno ukloniti. Njima je nekad gospodarila Rivijera, neke od njih imaju privatne korisnike, a sve se nalaze na pomorskom dobru, pa je Gradu bilo teško utvrditi koga da kontaktiramo oko ovog problema. Nažalost, niti jedna nadležna institucija do danas se nije pismeno očitovala na naš zahtjev oko ovog pitanja pa je na snazi svojevrsni status quo – kaže Mileta, dodajući kako se očito radi o vrućem krumpiru kojeg se nitko ne želi uhvatiti.

Lučica još uvijek vez na crno

jadrija lucica hodajuci kolegij2

Probleme Jadrijašima već godinama izaziva pravno neuređeni status mjesne lučice. Brodovi se na tom mjestu i danas vezuju na crno, pa su predstavnici Mjesnog odbora Jadrija od Grada zatražili regulaciju ovog pitanja. Ipak, iz gradske uprave napominju kako će način funkcioniranja lučice ubuduće ovisiti o volji Mjesnog odbora.

– Grad će učiniti sve što nam kao jedinstveno mišljenje svih predstavnika Mjesnog odbora bude dostavljeno., međutim, čini mi se kako je čitava ova priča na neki način proizvod njihove međusobne nesloge oko ovog pitanja. Što se tiče nekakvih priča o mega investicijama u nautičku luku, vrijednima nekoliko milijuna kuna, mogu kazati kako0 je stav Grada da se najprije treba pronaći investitore, pa onda o takvom projektu pričati ozbiljno – napominje Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Burić: U rekonstrukciju kabina krećemo nakon ljeta!

jadrija (4)

Konačno su stvoreni pravni preduvjeti da se problemi Jadrije raspletu, kazao je za Šibenski tjednik gradonačelnik Šibenika Željko Burić, podsjetivši na ugovore koje Hrvatske šume potpisuju s privatnicima oko okućnica, ali i na činjenicu kako je Grad od Županije dobio pravo potkoncesije za gospodarenje nad kabinama na Jadriji. Komentirajući njihovu zaštitu kao kulturno dobro, Burić napominje kako se s tom odlukom konzervatora slaže jer su kabine postale dio prepoznatljive vizure vikend naselja, ali ističe kako će se morati ubrzati procesi koji će iznjedriti smjernice za rekonstrukciju kabina.

– Kabine su u derutnom stanju i ne mogu opstati ovakve. Grad ima ozbiljnu namjeru već nakon ljeta krenuti u rekonstrukciju kabina, naravno, u suglasnosti s konzervatorima koji će, nadam se, do tada imati gotova pravila koja ćemo morati poštovati tijekom tog projekta – kazao je Burić.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.