ISTRAŽILI SMO: Jesu li lokalne akcijske grupe ispunile svoju funkciju? Likvidan tek LAG Krka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nastali na temelju jednog od sedam osnovnih načela EU projekta LEADER, projekta koji se bavi povezivanjem, izradom strategija i razvojem ruralnog gospodarstva, ‘Lokalne akcijske grupe’ ili LAG-ovi, zaživjele su u zadnje dvije godine u svim hrvatskim županijama. Povezivanje lokalnih subjekata iz sva tri sektora, javnog, privatnog i civilnog, izrada lokalnih strategija, te usmjeravanje i praćenje njihove provedbe, spada u osnovi zadatak svih LAG-ova, a sve s krajnjim ciljem poboljšanja ekonomske konkurentnosti i razvoja svakog pojedinog područja na kojemu LAG djeluje.

ZAPELI NA POČETKU

Područje Šibensko-kninske županije pokrivaju tri LAG-a, ‘LAG More 249’, ‘LAG Krka’ i ‘LAG Dinara 1831’, a iako bi se, gledajući sa strane, mogao steći dojam kako je i ova na papiru dobro zamišljena ideja suradnje, povezivanja, razvoja same kvalitete življenja, ali i pomoći ruralnom stanovništvu u pronalasku jednostavnijih i bržih načina do sredstava iz EU fondova lako ostvariva, u praksi to ipak izgleda nešto drugačije. Umjesto da su se pokazali kao spasonosno rješenje za slabije razvijene krajeve, županijski LAG-ovi većinom su se spotaknuli o financijske probleme. LAG Dinara 1831. zbog financijskih dubioza, ali i neriješene strukture upravljanja, u nemogućnosti je provoditi zadane programe. Račun preko kojeg posluje LAG Dinara je u blokadi, pa je nemoguće raditi bilo što u korist lokalnih čimbenika. ‘LAG More 249’ uopće nije dobio akreditaciju od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, pa bez sredstava koje bi s akreditacijom dobio iz IPARD-a pokušava doprinijeti razvoju ruralnog područja na kojemu djeluje, a jedini akreditiran i likvidan je ‘LAG Krka’.

Za osnivanje ‘LAG-a More 249’ u okviru Programa lokalnog razvoja Ujedinjenih Naroda za razvoj (UNDP), u siječnju 2013. godine, potpisan je sporazum između UNDP-a i Šibensko-kninske županije. Cilj je bio osnovati LAG za područje općina Pirovac, Tribunj, Tisno, Murter-Kornati, Primošten i Rogoznice, grada Vodica te naselja grada Šibenika: Grebaštice, Žaborića, Jadrtovca, Brodarice, Krapnja, Zlarina, Kaprija, Žirja, Zatona i Rasline. Nažalost, ‘LAG More 249’ nije prošao proces akreditacije za korištenje mjere 202 iz IPARD programa na natječaju krajem 2013. godine, te se kao i ostali LAG-ovi financira samo od članarina, a taj iznos nije dostatan za kvalitetan rad, govori nam voditeljica LAG-a, Meri Krnić.

lag-promina

– Akreditacija lagovima omogućava godišnju potporu u iznosu od 450 tisuća kuna, a iz tih sredstava prihvatljivi su troškovi obuke, usavršavanja i putovanja na stručne skupove za članove LAG-a. Sva poduzeća, OPG, zadruge, udruge, gradovi, općine i svi drugi podnosioci prijava na natječaje IPARD-a s područja LAG-a, nezavisno jesu li članovi LAG-a ili ne, mogu dobiti pismo preporuke LAG-a za svoje projekte i time ostvariti 30 posto bodova više nego podnositelji s drugih područja Hrvatske. Također, članovi mogu sudjelovati u izradi lokalne razvojne strategije, mogu utjecati na definiranje strateških smjerova razvoja svog područja, inicirati i ostvarivati suradnju s LAG-ovima s drugih područja i/ili drugih zemalja u aktivnostima kojima se bave. Mogu razmjenjivati znanje i iskustvo, prenositi dobru europsku praksu na područje svog bavljenja, širiti horizonte itd. – pojašnjava nam Krnić. Iako bez konkretnih prihoda ‘LAG More’ lani je organizirao niz radionica i predavanja, među kojima valja istaknuti radionicu na temu ‘Izrada projektnog prijedloga’, na kojoj su se sudionici upoznali s osnovama pisanja projektnog prijedloga, od analize problema, dionika, ciljeva, odabira strategije, faze planiranja do izrade logičke matrice, te radionicu ‘Ideje i resursi za razvoj – Mogućnosti Eu fondova, udruživanja, zelenog poduzetništva na području LAG-a More 249’, koja je održana u Splitu.

RAD BEZ NOVCA

– Jedna od naših važnijih aktivnosti je pisanje projekata i prijava na natječaje, pa smo tako jednom članu LAG-a pomogli u pisanju projekta vezano za humanitarni i socijalni turizam. Podržali smo i inicijativu MO otoka Kaprija u pokušaju okupljanja zainteresiranih dionika za pokretanje projekta na otoku Kapriju te zajedno s Muzejom grada Šibenika održali prezentaciju o LAG-u i suhozidima kao ruralnoj baštini, napisali projekt za natječaj Promocija poduzetništva i obrtništva pod nazivom ‘Ključ uspjeha u rukama žena’, koji nije prošao, sudjelovali u projektu Poboljšanje pristupa osobama u nepovoljnom položaju, gdje je nositelj Grad Vodice, a partneri LAG More 249, HZZ Područni ured Šibenik, te poljska udruga B4, koja ima svoju podružnicu u Splitu. Projekt je raspisalo Ministarstvo socijalne politike i mladih u okviru ESF, a rezultati natječaja su u tijeku – kaže Krnić i dodaje kako pomažu i svojim članovima u pripremi projekata za natječaje.

– Iako se može kazati kako LAG-ovi na našem području još nisu dovoljno prepoznati, te je nedovoljna informiranost o načinu funkcioniranja i rada LAG-a, mogu kazati da je LAG u dosadašnjem razdoblju slijedio zadane ciljeve. Uspješno se ostvaruju kontakti i potrebna suradnja s pojedinim jedinicama lokalne samouprave i ostalim članovima LAG-a, mjerodavnim gradskim i županijskim odjelima i institucijama, Ministarstvom poljoprivrede, Agencijom za plaćanje u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju. Jedan od ključnih problema našeg LAG-a je što nije akreditiran i time su mogućnosti za bolje i kvalitetnije djelovanje smanjene. Nadamo se da ćemo dobiti sredstva u okviru mjere 19.1 kojima ćemo olakšati tekuće poslovanje, te kvalitetno pripremiti lokalnu razvojnu strategiju i postati akreditirani LAG – zaključuje Krnić.

USPJEŠAN LAG KRKA

lag111

‘LAG Krka’ jedina je lokalna akcijska grupa na šibensko-kninskom području koja je akreditirana i posluje pod pokroviteljstvom IPARD programa. Iako osnovana u studenom 2011. godine, aktivna je od kolovoza 2014. godine, kada je ured počeo s radom. LAG Krka djeluje na području sedam jedinica lokalne samouprave naše županije – gradova Drniša i Skradina, općina Bilice, Ružić, Promina i Unešić, te sedam naselja grada Šibenika, Brnjica, Čvrljevo, Dubrava, Goriš, Gradina, Konjevrate i Lozovac. LAG Krka trenutno okuplja 34 predstavnika civilnog, javnog i privatnog sektora, govori voditeljica ureda Ivona Malenica. LAG Krka, nastavlja Malenica, kao akreditirana grupa ima odobren maksimalan iznos potpore u iznosu 450 tisuća kuna godišnje za financiranje troškova unutar provedbe Mjere 202 ‘Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja’ za razdoblje od 09. srpnja 2013. godine do 09. srpnja 2015. godine.

– U protekloj godini organizirali smo nekoliko predavanja, prezentacija i konzultacija s ciljem savjetovanja na području pisanja prijava za nacionalne natječaje kao i natječaje EU fondova, pripreme i planiranja projektnih ideja, te upoznavanja s osnovnim načelima LEADER pristupa i mjerama Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020., dok u ovoj godini planiramo započeti s izradom Lokalne razvojne strategije (LRS) za područje koje naš LAG-a obuhvaća, a koja nam predstavlja temeljni dokument za upravljanje ruralnim ali i lokalnim razvojem. Uz ovu, za nas, najvažniju aktivnost, u planu nam je predstavljanje našeg LAG-a na ‘LAG Summer Festivalu 2015’ koji se krajem lipnja održava u Biogradu na moru, kao i kontinuirani rad na osnaživanju resursa i kapaciteta područja koje obuhvaćamo. Mogu kazati kako porastom broja naših aktivnosti, raste i interes lokalne zajednice za rad LAG-a Krka. Kao jedan od pokazatelja uspješnosti je i porast broja naših članova za čak 60 posto te više od 100 ljudi koji su sudjelovali na događajima u našoj organizaciji. Uspješnost svakog LAG-a ovisi o tome koliko su njegova uloga i značaj prepoznati od strane lokalne zajednice na području koje LAG obuhvaća, a kako sad stvari stoje, držim da se našem LAG-u smiješi svijetla budućnost – kaže Malenica.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: