INTERVJU: Goran Bulat, direktor GP-a: ‘U važan projekt Poljana uključene su sve službe’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

S kakvim je brojkama Gradski parking zaključio proteklu godinu?

Gradski parking planira završiti godinu sa nešto manje od 17 milijuna kuna prihoda, a najvjerovatnije ćemo imati dobit sličnu prošlogodišnjoj. Rast prihoda se temelji na strategiji razvoja od 2015.– 2020., gdje je plan optimalizacija rashoda uz zadržavanje kvalitete te trend širenja obima poslovanja, kao i širenja djelatnosti. Gradski parking se vodi odlikom dobrog gospodara, pa smo iz sigurnosnih razloga sanirali pročelje zgrade autobusnog kolodvora, ali smo i investirali u preuređenje prodaje karata, prostora blagajne te wc-a na ulasku u zgradu. Uložili smo u kompletnu rekonstrukciju i nadogradnju na brodovima s brodske linije Bordarica – Krapanj. Investirali smo u nabavku dodatne opreme za parkirališta te ćemo s tom praksom nastaviti i dalje.

U kojoj je fazi projekt izgradnje podzemnih garaža na Poljani?

Grad Šibenik je dobio glavni projekt i u izradi je konačni izvedbeni projekt. U procesu je i izrada studije gospodarske opravdanosti sukladno aproksimativnom troškovniku. U svakom slučaju sve službe su uključene u projekt Poljana i u međusobnoj smo korelaciji s Gradskom upravom u realizaciji istog projekta. Javno poduzeće Gradski parking financirat će radove i sutra upravljati s tri kata podzemnih garaža u kojima će se moći parkirati oko 260 vozila. Paralelno, šibenska Gradska uprava financirat će uređenje gornjeg dijela Poljane.

Što ako se uspostavi da je taj projekt prevelik zalogaj za poslovanje GP-a?

poljana projekt

 

Projekt Poljane je od izuzetnog značaja i mišljenja sam da treba nastojati pronaći kvalitetan sustav financiranja, a kako bi Gradski parking nastavio uredno svoje poslovanje.

Problem stanara stare gradske jezgre je nedostatak parking mjesta. Mimo projekta Poljane razmišljate li o pronalasku rješenja na drugim lokacijama ili je sve ‘bukirano’?  

Zadovoljstvo mi je što se grad Šibenik svakog dana sve više razvija u turističkom smislu kao što su raspršeni hotel, uređenje plaže Banj, novoizgrađeni apartmani u staroj jezgri, mnogobrojne manifestacije… Međutim razvoj turizma donosi i određene negativne okolnosti kao što su opterećenost prometa kako u kretanju tako i u mirovanju zbog velike frekvencije automobila posebno u sezoni. Na ovu činjenicu su nas posebno uputili prigovori stanara stare gradske jezgre.  Već 2014. godine smo donijeli mjere za rasterećenje, kao i za oživljavanje  stare gradske jezgre. Jedna je od ideja je smanjiti gužvu u samom centru grada i ujedno povećati bržu protočnost automobila na parkirališnim mjestima u sezoni te usmjeriti vozila na parkiralište TEF-a. To nastojimo napraviti obilježavanjem prometne signalizacije te izradom letaka koji upućuju turiste na područje TEF-a sa uređenim prostorom od 400 parkirnih mjesta i simboličnom dnevnom kartom za aute od samo 20kn, kamp kućice, kamp vozila i kombi vozila 50kn,te putnički autobuse 75 kn. Navedeni parking je namjenjen  za turiste grada i turiste naših otoka, a letke namjeravamo dijeliti u suradnji sa TZ-ima. Mišljenja smo da će svaki turist uvidjeti ljepotu prizora grada Šibenika šetnjom preko plaže Banj i pogledom na vizuru grada Šibenika iz smjera TEF-a. Nadalje, produljenje turističke sezone sa 01.06.-01.09. za mjesec dana od 01.06. do 30.09. i sistemom naplate sukladno ljetnjem vremenu, a radi brže fluktuacije automobila na parkirališnim mjestima u gradu Šibeniku. Premještanje Obale Hrvatske mornarice iz 1. zone u 0. zonu radi smanjenja gužve na otvorenim parkiralištima i usmjeravanja na zatvoreno parkiralište Draga, poradi lakšeg nalaženja parkinga za lokalno stanovništvo sa povlaštenom parkirnom kartom.Ukidanje vremenskog ograničenja u 0. zoni od 120 minuta u vrijeme sezone radi poticanja razvoja ugostiteljske djelatnosti. Produljenje radnog vremena u sezoni od 01.06.-30.09. sa 07.00 do 21.00 na 07.00 do 23.00 sata svim danima u gradu Šibeniku. Ovim činom osiguravamo veću protočnost automobila na parkirališnim mjestima, pa samim tim i lakše nalaženje parkinga za lokalno stanovništvo u staroj gradskoj jezgri sa povlaštenom parkirnom kartom. Druga ideja je potaknuti oživljavanje stare gradske jezgru i u zimskom periodu (6 mjeseci) na način: u periodu od 01.10.-01.04. na parkiralištima  0. Zone Obale palih omladinaca,Obala prvoboraca i Obala HRM (Ukoliko se prihvati prijedlog pod br.1), prilikom plaćanja satne parkirne karte isključivo na parkirnom automatu, za cijenu od 1 sata (5kn) izda parkirna karta koja vrijedi 2 sata u vremenu od 15-21h, kao i da se na parkiralištu B Zone -Poljana u periodu od 01.10.-01.04. u vremenu od 15-21h  vozilima koja na parkiralištu borave 3 sata, taj treći sat bude besplatan, odnosno da se plaća parkirališna naknada za 2 sata.

Razmišljate li o otvaranju novih parkirališta u gradu Šibeniku?

goran bulat 2 200116

 

Kontinuirano radimo na pronalaženju rješenja za promet u mirovanju i u dogovoru smo kako sa gradskom upravom, tako i sa mjesnim odborima.

Postoje li neki veći problemi nedostatka parkiranja u ostalim kvartovima u Šibeniku?

Prepoznajemo trend razvoja turizma u gradu Šibeniku. Sve je veći broj dolazaka i noćenja, samim tim i veći broj automobila i veća je potreba za parkiranjem. Stoga je jedan od naših  najvećih potencijala i rješenja za cijelokupnu situaciju – projekt Poljana.

Ovih dana predstavili ste pilot projekt besplatnog korištenja električnog vozila u staroj gradskoj jezgri. O čemu je točno riječ?  

intermodal elektricni auto 180116 4

Električna vozila služe za sve stanovnike stare gradske jezgre, za obrte i pravne osobe. Navedena vozila su dio besplatnog pilot projekta do 18.03.2016., u kojem definiramo potrebe prijevoza unutar stare gradske jezgre. Ne izmišljamo ništa novo, što do sada nije radio postojeći koncesionar, samo što mi to radimo u svrhu prikupljanja informacija potreba stare gradske jezgre. Jedina bitna razlika je što navedeni projekt radimo s vozilima bez emisije CO2 i  proizvodnje buke unutar stare gradske jezgre.

Ove godine za sve osnovnoškolce financirali ste klizalište tijekom Adventa u Šibeniku. Hoćete li isto ponoviti i iduće godine?

Mi smo sudionik novogodišnjeg programa u Šibeniku, a kreator je Grad Šibenik. Mi smo partner koji već godinama sudjeluje u cijelokupnom programu manifestacija grada Šibenika, pa samim tim i u dočeku Nove godine. Hoće li Grad planirati istu stvar i dogodine, još ćemo vidjeti, no svakako ćemo pomoći u skladu s našim mogućnostima.


Pratite nas i na društvenim mrežama: