HODAJUĆI KOLEGIJ GRADONAČELNIKA BURIĆA: Već riješeno pola detektiranih komunalnih problema

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Hodajući kolegij bio je jedna od novosti koju je aktualna gradska vlast uvela po preuzimanju mandata. Ideja da se problematične točke u gradu detektiraju i počnu rješavati na licu mjesta odmah je po uvođenju nagrađena od struke – početkom prošle godine osvojila je 1. nagradu, Grand Prix Hrvatske udruge za odnose s javnošću u javnom sektoru za 2013. godinu.
Istina, sa strane odnosa s javnošću uvođenje Hodajućeg kolegija bio je odličan potez: građani, odnosno birači, dobili su priliku da o problemima unutar zajednice s nadležnima za njihovo rješavanje porazgovaraju na licu mjesta. Međutim, ima i onih koji u njemu vide samo i isključivo to – dobar marketinški potez kojim se zapravo ništa značajnije ne mijenja na bolje.
hodajuci kolegij brodarica5Pročelnica Ureda gradonačelnika Ana Gojanović-Rakić ne skriva da je dobar imidž gradske vlasti u javnosti svakako jedan od ciljeva projekta Hodajućeg kolegija, ali napominje kako ciljeva ima više jer se radi o višeslojnom projektu.
– Hodajući kolegij poslužio nam je za poboljšanje interne komunikacije, podizanje efikasnosti u radu, jer nije isto određeni problem iskomunicirati u uredu, slanjem dopisa te organiziranjem sastanaka, kao i izaći na teren, utvrditi stvarno stanje stvari i na licu mjesta delegirati posao. Na taj smo način već riješili brojne probleme. Osim toga, i medijima sada možemo pristupiti ravnopravnije, jer više ne čekamo da se nama pošalje upit, već sve informacije objavljujemo pod svima jednakim uvjetima – objašnjava Gojanović-Rakić.

jadrija hodajuci kolegij8Nesumnjivo da se Hodajući kolegij pokazao korisnim projektom za gradonačelnika i zaposlenike Grada, ali koliko je lokalna zajednica od njega uistinu imala koristi? Kada se podvuče crta, kakvu statistiku ima Hodajući kolegij? Od listopada 2013. godine do veljače 2015. godine održano je 14 Hodajućih kolegija, krenuli su iz centra grada, obišli tvrđavu Barone, Crnicu, Meterize, Šubićevac, Zaton, Danilo, Raslinu, Brodaricu, a detektirano je pritom gotovo stotinu komunalnih, što manjih, što većih problema. Od nešto skupljih zahvata koji su realizirani nakon kolegija može se izdvojiti uređenje igrališta u park-šumi Šubićevac, za što je osigurano 150 tisuća kuna, ali i ambiciozno uređenje plaže Rezalište predviđeno za 2016. godinu, koja bi prema idejnom rješenju trebala biti opremljena adrenalinskim sadržajima, dok je za ovu godinu dogovoreno uklanjanje bespravno postavljenih kioska, čišćenje plaže i zelenila.
Otprilike polovica obećanih stvari dosad je već riješena. Dvadesetak stvari još čeka na rješenje, što u ovoj što u idućoj godini, a neki se problemi ne mogu riješiti, barem ne momentalno, jer nisu u nadležnosti Grada.
– Mislim da bi bilo nerealno očekivati da će se baš svi komunalni problemi moći riješiti, jer to u praksi nikad nije tako, ali prema našem viđenju, Hodajući kolegij pozitivan je iskorak koji olakšava i ubrzava naš rad. Mislim da o tome najviše govori što su nas predsjednici mjesnih odbora sami počeli zvati da ih dođemo posjetiti, tako da nam je u pripremi posjet Žirju, na njihov poziv – priča Gojanović-Rakić.
meterize hodajuci kolegij2Hodajući kolegij uglavnom pozitivnim ocjenjuju i predsjednici mjesnih odbora. Predsjednik Mjesnog odbora Danilo Mate Kljajić kaže kako su zadovoljni napravljenim, iako uvijek ima prostora za poboljšanje.
– Obnovljena su kućice na autobusnim stajalištima i saniran je vodovod, a kroz treći mjesec trebalo bi se riješiti i uređenje jedne od ulica koja je u jako lošem stanju. Svjesni smo da novca nedostaje, pa bi bili jako zadovoljni kada bi sve godine bile kao ova – objašnjava Kljajić.
Hodajući kolegij pozitivan je projekt i u očima predsjednika mjesnog odbora Zaton Borisa Dukića, koji kaže kako on definitivno ima smisla jer se čelni ljudi grada na terenu mogu lakše upoznati s problemima općina.

hodajući kolegij1– Hodajući kolegij u Zatonu bio je prvi izvan grada, a gradonačelnik je došao na moj poziv. Tom sam ga prigodom, osim s problemima, upoznao i s načinom na koji funkcioniraju male sredine, a istina je da ovisimo sami o sebi. Htio sam gradonačelniku približiti sadržaje koje imamo, a to su i vrtić i škola i knjižnica i polivalentna dvorana. S učinkom sam uglavnom zadovoljan, jedino što ne znam u kojoj je fazi izgradnja sustava odvodnje bez kojeg se Zaton teško može dalje razvijati – zaključuje Dukić.
Transparetno objavljene brojke i podaci o odrađenom poslu svakako su pohvalni, a jedini je problem činjenica što se ne može usporediti koliko bi se efikasno problemi rješavali kada Hodajućeg kolegija ne bi bilo.


Pratite nas i na društvenim mrežama: