HNS: Šibensko-kninska županija uopće nema povjerenstvo za ravnopravnost spolova

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Dana 25. 11. 2014. diljem Hrvatske obilježen je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Predstavnici našeg Grada i županije o to su se oglušili.

Potaknute ignoriranjem predstavnika Grada i Županije članice ženske inicijative HNS-a podružnice Šibenik zatražile su informaciju od Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH o radu Povjerenstva za ravnopravnost spolova za Grad Šibenik i Šibensko-kninsku županiju.

U odgovoru Ureda Vlade RH stoji da je povjerenstvu za ravnopravnost spolova Šibensko-kninske županije, koje je imenovano 30. ožujka 2010. godine, istekao mandat početkom 2014. godine, te da isti do danas nije imenovan. Ured Vlade RH također navodi da su u više navrata slali požurnice o osnivanju povjerenstva i imenovanju članova/ica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Šibensko-kninskoj županiji, a posljednju u obliku dopisa u rujnu 2014. godine.

Sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova (članak 28.) jedinice područne (regionalne) samouprave dužne su osnovati i sukladno predloženom programu rada, osigurati uvjete i sredstva za rad županijskim povjerenstvima za ravnopravnost spolova koja su radno-savjetodavna tijela županijskih skupština.

Zašto je važno imenovanje ovog Povjerenstva?

Ne samo što je to zakonska obveza, nego i način da se ostvari suradnja kroz tijela državne uprave s nevladinim udrugama i civilnim društvom, a u svrhu učinkovitije provedbe Zakona o ravnopravnosti spolova, poticanje afirmacije žena u lokalnoj zajednici, posebice u političkom i javnom životu, ženskom poduzetništvu, obrazovanju i kulturi, profesionalnom usavršavanju, promiču zdravstvenu i socijalnu sigurnost žena te sudjeluju na sprečavanju svih oblika njihove diskriminacije.

Na web stranicama Ureda  vidljivo je da su sve županije izvršile tu zakonsku obvezu osim naše.

Ovim putem apeliramo na medije da postave pitanje županu i predsjedniku županijske skupštine o razlozima ne imenovanja Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Nadamo se da župan ne će na upit ponovno odgovoriti da je netko drugi za to nadležan.

Županijski vijećnici HNS-a Petar Mišura i Vlatka Duilo to isto pitanje će postaviti na sljedećoj županijskoj skupštini.


Pratite nas i na društvenim mrežama: