FOTO: TUGA NA ŠIBENSKIM ULICAMA: Turisti otišli, zima zatvorila hostele, restorane, suvenirnice…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibenik, zapravo njegova stara gradska jezgra, polako ali sigurno utonula je u duboki zimski san. Jasno je to i na prvi pogled svakom tko je posljednjih dana prošetao starim dijelom grada.

repka-zatvolreni prostori hostel globo 8_josipa211114

KLJUČ U BRAVU

Nakon ljeta prepunog kulturno–zabavnih sadržaja na otvorenom, na brojnim ljetnim pozornicama, u kojem su gotovo podjednako participirali privatni poduzetnici, uglavnom vlasnici ugostiteljskih objekata i Grad Šibenik, što sam, što preko kulturnih ustanova koje financira poput knjižnice, kazališta, muzeja i galerija, stigla nam je, ne tako oštra zima. Vremenske prilike nam itekako idu na ruku, nije hladno ni približno, sigurni smo da bi mnogi turisti voljeli posjetiti Šibenik i preko zime. Ugodne šetnje po ugodnom vremenu po danu, uživanje u kulturnoj i gastronomskoj ponudi na večer, čine se kao idealan godišnji odmor. I to za one zahtjevnije goste, koji ne vole prevelike gužve, i spremni su na izvanpansionsku ponudupotrošiti dobre novce.

Ali, tek što je turistička sezona završila, nestalo je sve živosti iz gradske jezgre, napora lokalne samouprave da je dodatnim naporima revitalizira i na jesen, a s time i većina ugostitelja i iznajmljivača zatvorili su svoje objekte, i to već u rujnu.

– Mi zapravo nismo zatvorili svoja vrata, na telefonski poziv i preko internet rezervacija i dalje se kod nas gosti mogu smjestiti preko cijele zime. I prošle godine imali smo pet-šest gostiju za doček Nove godine u Šibeniku, ove očekujemo kojeg i više. Ali, to se uopće ne isplati, bez da smo puni barem 20 kreveta, nema smisla držati hostel cijele zime otvorenim. Što uopće da rade turisti preko zime u Šibeniku? Ništa ne radi, nema nikakve ponude, pa i naša nova atrakcija, tvrđava sv. Mihovila, zatvorena je i neiskorištena preko zime. Nema koncerata, predstava, nema poslovnih velikih okupljanja, nema zapravo ništa- kažu Neno i Katarina Ćorić iz hostela Mare.

Neki drugi hosteli, poput hostela Indigo u samom centru stare gradske jezgre, kao i ‘pripadajući’ mu restoran Nostalgija kod crkve sv. Frane uopće ne rade. Hostel Globo istih vlasnika iznad autobusnog kolodvora preko zime služi samo za najam soba studentima.

Do početka nove turističke sezone svoja vrata zatvorili su caffe & wine bar Vino&INO, recepcija raspršenog hotela Horizont, vinoteka i suvenirnica Bibich, dakle cjelokupna ugostiteljska, ali i jaka kulturna ponuda na Maloj loži, koja se ovog ljeta pretvorila u mini centar zabavne ponude u gradu. Preko zime, prođete li preko Male lože, ne bi vam ni na pamet palo da se tu preko ljeto skoro svaki dan organiziraju koncerti, a u Vino$Ino se traži stolica više.

repka-zatvolreni prostori ino vino1_josipa211114

MALA LOŽA TRG DUHOVA

– Jednostavno se u Šibeniku ne isplati raditi zimi. Nema ljudi, nema događanja. Da se sad sam upustim u organizaciju koncerata kao što to radim preko ljeta, izgubio bi velike novce. Trebat će godine da se Šibenik počne doživljavati kao zimska destinacija – kratko je komentirao vlasnik caffe & wine bara Vino&INO Vedran Gulin, a istog su stava i mnogi drugi koji su stavili ključ u bravu.

Kako kaže Anton Dobra iz šibenskog Raspršenog hotela, tu bi opet morao povući sam Grad Šibenik.

– Ne može se očekivati da ugostitelji sami pokrenu veliku revoluciju u Šibeniku, da na tu razinu podignu ponudu, pa da bez sunca i mora turisti pohrle u grad. Ovo što se sad organizira, to klizalište i božićni sajam u parku, primarno je orjentirano na domaće stanovništvo, na Šibenčane. To je dobro, ali ne gradi se na klizalištu brend, taman će neki Njemac doći klizati u Šibenik. Trebaju nam jaka imena, jaki koncerti inozemnih zvijezda, da se zna da u Šibeniku svake zime kod nas gostuju velike svjetske atrakcije. Uz to će krenuti i popratna ponuda, svi će od toga profitirati. Imamo tisuću festivala preko ljeta, imamo tvrđavu sv. Mihovila, a preko zime nemamo niti jedan jedini festival, ni kulturni ni zabavni, tvrđava je zatvorena sve do Uskrsa. Na taj način nikad nećemo naprijed. Jednostavno, nemamo prave strategije, gdje i kako preko zime. Imamo i bogom danu klimu, pogotovo za razne pripreme sportaša, na kojem neki puno manji sportski centri zarađuju odlično preko cijele godine. A mi nemamo ni poštenu sportsku dvoranu- kaže Anton Dobra.

repka-zatvolreni prostori nostalgija7_josipa211114

MEDULIĆ POSTAO GRADILIŠTE

Jedan od centara stare gradske jezgre je i Medulićev trg, barem što se ugostiteljske ponude tiče. Preko ljeta tu imamo preko 200 sjedećih mjesta u restoranima, a sad, preko zime, tu je jedan mali štekat. I nije to zbog toga što je uređenje palače Marenci zauzelo po trga.

– Da nema ovih studenata i nekoliko stalnih gostiju, sigurno bih preko zime zatvorio kuhinju. Nemam za koga držati otvoreno sve kao i preko ljeta. I to ne samo zbog zime, lako bi se i vani postavili veliki grijači, kad bi za to bilo potrebe. Jednostavno, nema ‘pasa’, čeka se Ukrs- kaže nam vlasnik restorana Medulić.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.