U trgovačkom centru Kaufland u sklopu specijalizirane ljekarne Farmacia, Šibenik će 13. svibnja dobiti svoj ‘Zdravi kutak’.
Što je to uopće Zdravi kutak i što nas je navelo da krenemo s tom uslugom? – započinje Šibenčanka Helena Jakoliš, o kojoj je Šibenski portal već pisao.
– Celijakija ili podmukla autoimuna bolest s tisuću lica spominje se kao bolest modernog doba. Sve veći broj oboljelih od celijakije, kao i autoimunih bolesti koje se u današnje vrijeme povezuju s konzumacijom glutena, naveo nas na ideju da na našoj lokaciji uvedemo ovu uslugu kako bismo povećali svijest o zdravoj prehrani. Gluten ili u prijevodu ljepilo je bjelančevina koju nalazimo u pšenici, ječmu, raži, dok su studije o konzumiranju zobi još nerazjašnjenje pa se ne preporučuje oboljelima od celijakije. Što se to događa s današnjom prehranom i zašto je kruh koji je bio simbol života danas postao naš najveći neprijatelj? – pita se Helena i pojašnjava kako najnovije studije za sve krive patuljastu pšenicu koja je proizvod genetske manipulacije.
– Ona danas sadrži drukčije glutenske bjelančevine i pri konzumaciji stvara poveću količinu glutena što može dovesti do preosjetljivosti na gluten, alergije na pšenicu i zadnjeg, najtežeg oblika, odnosno celijakije – priča Helena.
Put do svoje dijagnoze tražila je godinama, a prošle su tri otkad je saznala da je celijakija uzrok svih njenih teških dijagnoza. Prva lokacija na koju se uveo Zdravi kutak bila je specijalizirana ljekarna Farmacia u Zadru gdje je radila i živjela zadnjih nekoliko godina.
– Kada sam oboljela potpuno sam promijenila način prehrane pa sam uz bezglutensku prehranu, koja mi je doživotni lijek, počela istraživati i druge vrste prehrane te kako olakšati tegobe i dijagnoze koje su nastale zbog toga jer joj celijakija nije otkrivena na vrijeme. To mi je dalo nevjerojatnu snagu i motivaciju pa sam prvo otvorila grupu ‘Bezglutenski recepti’ koja danas broji više od 14 tisuća članova – kaže Helena i dodaje kako je grupa osnovana s ciljem pomaganja oboljelima od celijakije te da se sruši mit da je bezglutenska prehrana nezdrava i neukusna.
Potpora oboljelih i neopisiva sreća i zadovoljstvo ljudi kojima je pomogla dali su joj ideju da krene pisati knjigu kako bi opisala svoju borbu s bolešću i sretan završetak te napiše zdravu kuharicu.
-S veseljem vas obavještavam da bi do kraja ljeta knjiga trebala ugledati i svjetlo dana. Svi recepti će biti bez glutena, jaja, mliječnih proizvoda, šećera, kvasca, aditiva i konzervansa. Rad na knjizi bio je težak i mukotrpan, sve fotografije sam slikavala sama jer sam otkrila da me to posebno ispunjava, ali meni nema veće sreće i zadovoljstva nego nekome pomoći. Tako sam došla i na ideju da svoju ljubav i pomaganje oboljelima provodim i na svom radnom mjestu pa sam tu uvela širok asortiman bezglutenske neindustrijske hrane. Na našoj lokaciji može se naći super biološka i organska hrana visoke kvalitete poput chia sjemenki, goji bobica, sirovog kakao praha, ekstra djevičanskog kokos ulja, lucume, spiruline te začina poput cejlonskog cimeta, kurkume, đumbira.
– Ono što posebno ističem i čega u Hrvatskoj za celijakičare nije bilo su bezglutenske deklarirane namirnice za oboljele od celijakije: proso, heljda, quinoa, amaranth – zadovoljna je Helena koja oboljelima besplatno pomaže pri sastavljanju zdravih recepata, što je rezultiralo obostranim zadovoljstvom, te provodi degustacije zdrave hrane na način da educira o nutritivnim vrijednostima namirnica, a kao iznenađenje i šećer na kraju svi mogu besplatno isprobati njene delicije.
Ljekarna će se otvoriti 13. svibnja, a od 15.30 sati posjetitelji će moći degustirati zdravu i slasnu hranu iz Helenine kuhinje. U međuvremenu smućkajte neke od energetskih smoothija koje je posebno za čitatelje Šibenskog portala osmislila Helena!
Sastojci:
3 velike cikle, 2 slatke jabuke, 1 limun, 1/2 cm korijena đumbira
Sve sastojke stavite u sokovnik i procijedite.
Zeleni detox sok
Sastojci:
2 jabuke, 2 limete, 1 stabiljka celera, šaka špinata
Sve sastojke stavite u sokovnik i procijedite.
Sunshine juice
4 mrkve, 1 naranča, 1 limun, 1 žličica kurkume u prahu rastopljena u kokos ulju, 1/2 cm korijena đumbira
Sve sastojke stavite u sokovnik i procijedite.