FOTO: Šibenčane stisla kriza, ne kupuju više ni boriće

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Stiže Božić! Uz obavezne darove (premda ih je sve manje i sve su jeftiniji u ovo recesijsko vrijeme), ono čega se skoro nitko neće odreći svakako je lijepo, zeleno božićno drvce.

A njih, kao i prošlih godina, po Šibeniku ne nedostaje. Dapače, čini se da ih ima i previše, barem u odnosu na mali broj kupaca koje smo susreli na uobičajenim punktovima gdje Šibenčani kupuju svoj bor, na kružnom toku na Meterizama, kod Kauflanda, kod Tommyja na Vidicima i u šibenskoj Dragi iznad autobusnog kolodvora.

NEMA U BOSANSKOJ

Ove godine ostali smo bez jednog standardnog punkta, radovi na Bosanskoj ulici nisu zaustavili samo promet, ove godine tamo nema ni borića. Dakle, kupaca ima slabo, tu i tamo tek po koji, ali kako smo u obilasku bili u petak 19. prosinca, bilo je još vremena da prodavači rasprodaju ono što su za ovaj Božić namijenili Šibenčanima. Šibenčani, zna se, i onako sve rade u zadnji čas, tek kad stisne ‘priša’. Zato smo o borićima popričali s prodavačima, a oni o tom lijepom drvu znaju puno.

– Evo, ovo vam je danska jela, najkvalitetnije drvo, najljepše se grana, iglice su joj najdeblje i najizdržljivije, otpadaju znatno sporije od iglica domaće smreke, koju također imamo u ponudi. Lijepa je i ona, dapače, mnogim Šibenčanima je i draža od ove uvozne iz Danske, nekako više odiše domaćim štihom – kaže Ivica Pleadin iz šibenske firme Fructus, šef prodajnog punkta na ‘kružnom’ toku kod Meteriza.

bozicna drvca2-josipa181214 bozicna drvca1-josipa181214

Cijena danske jele i domaće smreke skoro je ista, ljepši primjeci visoki između dva i tri metra koštaju oko 300 kuna. Ali, nađe se tu borića za svačiji džep, najmanje, točnije rečeno, najniže primjerke od nekih metar visine možete dobiti i za 50 kuna.

– Ispod te cijene nemamo ništa, što je ljudima često teško objasniti. Nema tu cjenkanja, za svaki bor izdajemo račune, koliko piše da košta toliko kupac mora i dati. Jedino pred sam Božić znamo smanjiti malo cijene, da ipak rasprodamo sve ove borove. Danske jele uvezli smo, naravno, iz Danske, a domaću smreku nabavili smo u Pokupskom blizu Siska – kaže Ivica Pleadin.

Ako mislite da vam za prebaciti do kuće bor od tri metra visine treba makar solidan kombi, varate se. Prodavači su postali snalažljivi, konstruirani su posebni topovi, jelka se kroz njih provuče, grane se stisnu, krošnja se omota mrežicom i od raskošnog bora dobijete tek nešto širi sklopljeni suncobran. Stane skoro u svaki auto, a nije teško ni za ponijeti kući na leđima, po starinski. Jedini problem po Pleadinu, ali i po svim prodavačima u gradu je što ljudi nemaju novaca, znatno jači argument od ranog datuma zašto prodaja iz godine u godine sve slabije ide.

SVE SLABIJE I SLABIJE

– Lani nam nije ostalo puno borova, tek nekoliko. A kako mi se ove godine čini i kako je počelo, ostat će nam ih znatno više. Stisla je ljude kriza – kaže Pleadin.

Slično razmišlja i prodavač Saša ispred Kauflanda, ponuda borova mu je manje više ista kao i na Meterizama.

– Kažu mi kupci da je još rani datum. Prve godine sam ovdje, pa valjda još nisam upoznat s navikama Šibenčana, ali moram primijetiti da sam lani u Zagrebu na ovaj datum već prodao puno borića. Istina da u Zagrebu ima puno više ljudi, ali je i puno jača konkurencija, pa se sve to nekako iznivelira. Nadam se da će biti bolje do Božića, lokacija mi je odlična, u ovaj shopping centar dolazi dosta ljudi, valjda će netko od njih primijetiti i ove moje božićne jelke – kaže pomalo nezadovoljni Saša.

Na parkiralištu kod Tommya na Vidicima borove prodaje Nusret Mehić, koji, za razliku od prodavača na Meterizama i kod Kauflanda, borove sam uzgaja na svojih četiri hektara zemlje u blizini Slavonskog Broda. Nusret sa svojom obitelji tu već više godina prodaje boriće, a i kod njega je priča ista, svake godine je sve gore i gore. Međutim, kako sam podiže i dansku jelu i smreku i srebrenu jelu, Nusret je prava enciklopedija, o borovima zna ama baš sve.

– Moram znati sve, jer jele su, iako se to ne bi reklo, osjetljive biljke ako ne rastu u podneblju odakle originalno dolaze. Primjerice, uvezao sam sadnice danske jele, koja se u našim klimatskim uvjetima u Slavoniji sasvim drugačije ponaša od domaće smreke. Ako je puno kiše grane joj idu u širinu, iglice su deblje, takav bor je slabije tražen. S druge strane, ako je puno sunca, počne se sušiti. Morate im stalno pridavati potrebnu pažnju, nije to samo ono, kao to je stablo, pusti ga da raste – kaže Nusret.

OSJETLJIVE BILJČICE

Sumnja da bi borovi uspjeli bez svakodnevne brige na našoj, dalmatinskoj vrućoj mediteranskoj klimi.

– Tko se želi iskušati u tom hortikulturnom izazovu, za njih imamo spremne jele zasađene u lonce sa zemljom. Pa kad im dosadi u kući, mogu je presaditi u vrt. Nisu ništa skuplje od ovih, nazovimo ih ‘jednokratnih’ – kaže Nusret.

bozicna drvca8-josipa181214 bozicna drvca3-josipa181214

Kod njega smo našli i najskuplju jelu u gradu, preko četiri metra visoku dansku ljepoticu. Kako je Nusret izvan sustava PDV-a, jer je riječ o proizvodu njegovog obiteljskog gospodarstva, s njim se oko cijene možete i cjenkati. Tko zna, možda vam i spusti za koju kunu.

Božić se opasno približio, ako još niste kupili svoju jelu, sad znate gdje ćete ih naći.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.