FOTO: Sa Zenićevim odlaskom završilo je jedno razdoblje kulturnog života grada

Pratite nas i na društvenim mrežama:

– Na današnji dan prije tri godine napustio nas je naš  kolega Milivoj Zenić i njemu je ova izložba posvećena. Podsjetit ću da je bio jedan od velikih, zadnjih klasičnih intelektualaca i da je označio jedno razdoblje u kulturnom životu grada, ali ne treba ga vezivati samo uz ime jedne ustanove na način na koji danas vezujemo ime Slave Grubišića uz Muzej ili Drage Putnikovića uz šibensko kazalište, jednako tako i Milivoja uz Knjižnicu jer on je to nadišao. Značio je puno, ali imao je, osim toga, jednu drugu crtu, recimo to tako, ne samo profesionalnu nego i karakternu – to je jedna otvorenost prema svijetu. Bio je širokih, svestranih interesa. Dakle, od  knjiga, onog što je najviše volio preko povijesti i sporta, svega što jedno ljudsko biće može zainteresirati. Imao je tu jednu društvenu dimenziju i uz ovu našu ustanovu i grad vezao je mnoge suradnike ne samo iz Hrvatske nego i iz inozemstva. Plijenio je tim svojim pristupom prema ljudima, znanosti, ali i prema životu kao takvom – riječi su kojima je Vilijam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice ‘Juraj Šižgorić’, odao počast svom prerano preminulom dugogodišnjem kolegi i prijatelju, Milivoju Zeniću.

SEDAMNAEST FOTOGRAFA ZA ZENIĆA

Rekao je tako danas, u večernjim satima, na otvorenju izložbe fotografija simbolično nazvanoj  ‘Kalama, skalama i butama’ u organizaciji Fotokluba Šibenik, a koja je postavljena na prvom katu šibenske knjižnice.

fotoklub sibenik izlozba milivoj zenic obljetnica knjiznica 007 fotoklub sibenik izlozba milivoj zenic obljetnica knjiznica 001 fotoklub sibenik izlozba milivoj zenic obljetnica knjiznica 003

Izložba je to sedamnaest članova šibenskog fotokluba koja je pokrenuta prije tri godine s namjerom da se njome oda počast posljednjem šibenskom humanistu s početka 21. stoljeća, a idejom da postane tradicionalna i, kako nam kaže njen idejni začetnik, Zenićev veliki prijatelj, Željko Krnčević, da preraste okvire Šibenika, Hrvatske.

-Želja mi je da od ove izložbe napravimo nešto što bi bila izložba, recimo, fotografa cijelog svijeta, a tema bi bio Mediteran, stari gradovi Mediterana. I da bude u Šibeniku na današnji dan, na Milivojevu godišnjicu. Da sudjeluju fotografi iz cijelog svijeta, da se izabere sto, dvjesto fotografija, da ima žiri kao što je Zagreb Salon. Za to imamo snage. Novca ne treba mnogo jer bi se plaćala kotizacija. Znači, možemo to napraviti, nije problem – uvjeren je još jedan veliki šibenski kulturnjak, arheolog, kustos i fotograf, Krnčević.

fotoklub sibenik izlozba milivoj zenic obljetnica knjiznica 013 fotoklub sibenik izlozba milivoj zenic obljetnica knjiznica 010

Otkriva nam kako već sad, u trećoj godini postavljanja izložbe, šibenske fotografe ne treba upozoravati da se bliži vrijeme izložbe jer se za nju, kao i ostale, spremaju tijekom cijele godine. Tako će za svoje kolege iz fotokluba kazati kako je to, citiramo, jedna jako dobra ekipa. Njima, nastavit će, najveći problem, pak, predstavlja izabrati jednu ili dvije najbolje fotografije u moru odličnih fotografija.

VRHUNAC EMOCIJA

Pitali smo Krnčevića što bi Zenić rekao da jednu ovakvu prigodu njemu u čast, da li bi bio zadovoljan.

-Bili smo jako dobri prijatelji i puno smo se družili. Mislim da on, u prvom redu, ne bi htio da se ovako nešto oko njega radi, ali sa samim zbivanjem bio bi zadovoljan. Bilo bi:’Nemojte, ostavite mene na miru. Nemojte’, ali sa samim zbivanjem bio bi zadovoljan. Bilo bi mu drago vidjeti jedan ovakav događaj u njegovoj knjižnici – iskreno će Zenićev dugogodišnji prijatelj.

Otvorenju izložbe fotografija grada koji je Zenić obožavao prisustvovali brojni šibenski javni kulturnu i ini djelatnici. I bio je to vrhunac, za Šibenik, ionako emotivnog dana.

fotoklub sibenik izlozba milivoj zenic obljetnica knjiznica 019 fotoklub sibenik izlozba milivoj zenic obljetnica knjiznica 016fotoklub sibenik izlozba milivoj zenic obljetnica knjiznica 020


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.