Više

    FOTO: Recept za luganige čuva se kao i onaj za Coca-Colu!

     

    Božić i dani oko njega, pa sve do Nove godine, vrijeme su koje se pamti po druženju s obitelji i dobroj ‘spizi’. Kuhaju se tradicionalna jela i slastice, a u Šibeniku blagdanski je stol nezamisliv bez aromatičnih kobasica luganiga,
    I dok su bakalar i fritule blagdanska gastronomska tradicija u čitavoj Dalmaciji, pa i šire, luganige su specifične za šibenski kraj. Priču o tome kako su točno stigle u Šibenik nitko ne zna sa sigurnošću.

    Ono što se zna jest da su ime dobile po talijanskom gradu Luganu, odakle su stigle u Šibenik, vjerojatno nakon II. svjetskog rata. U svoju mesnicu, koja se nalazila na mjestu Nove Pošte, luganige je iz Italije donio Đakovčanin Ivica Mutavčić, šibenski zet koji je svoj zanat prenio na šegrta, mesara Ozrena Maričića. On je, pak, tajnu pripreme ovog specijaliteta prenio bratu, danas umirovljenom mesaru Zdeslavu Maričiću. Recept za luganige brižljivo se čuva, tajan poput onog Coca-Colinog, a svaki mesar koji ih u Šibeniku danas pravi ima svoju inačicu. Interes za ovim kobasicama je, kažu mesari, velik i širi se i izvan granica naše županije.
    – Recept za luganige nismo baš doslovno naslijedili, nego smo skupljali podatke od starijih mesara koji su ih prije radili, u vrijeme dok je prerada bila gdje je danas Nova Pošta. Pravimo ih ima dobrih 15 godina, pa smo ih usavršili. Sad, je li to dovedeno do te mjere kakve su one izvorno bile, nemoguće je ustanoviti, ali ljudi su zadovoljni. Evo, sad su nam baš maloprije bili ljudi iz Splita koji dolaze već četiri, pet godina. Cijena za kilogram je 50 kuna, iako su začini koji u njih idu stvarno preskupi, ali budući da je to blagdanski, božićni specijalitet, stavili smo cijenu koja je prihvatljiva većini građana – priča Zoran Sladić iz mesnica Sladić.
    Ista je cijena i u mesnici Ivić, u kojoj luganige radi Mate Pamuković, po svome receptu.

    luganige - Petar Ivić
    – Od koga ga je on dobio, ne znam, vjerojatno ga je naslijedio od starijih kolega. Taj recept ide s koljena na koljeno – objašnjava nam Petar Ivić i dodaje kako je interes za ove aromatične kobasičice izuzetno velik. Ima, kaže, dosta Šibenčana koji žive u Zagrebu kojima su luganige slali čak i autobusom, a potražnja je velika i među Splićanima. Ove je godine mesnica Ivić ‘sezonu’ otvorila dosta rano, već za Sve svete, a u redovnoj će ih ponudi imati do Sv. tri kralja.
    – Onda radimo pauzu do Uskrsa, kada ih ponovno pravimo. U periodu između, radimo ih prema narudžbi – priča Ivić.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Putovanje kroz kartografsku baštinu: Bruno Brakus predstavit će...

    U atriju Muzeja grada Šibenika u srijedu, 24. travnja u 20 sati bit će održano predstavljanje Kataloga Kartografske zbirke Muzeja grada Šibenika, autora Bruna...

    Druženje učenika TUŠ-a i djece iz ‘Kamenčića’ u...

    'I od malo se može puno' naziv je današnjeg susreta u Turističko ugostiteljskoj školi na kojem su dobru energiju i suradnju dijelili učenici TUŠ-a,...

    Borovište će ‘gorjeti’, uoči velikog derbija stigla sjajna...

    Borovište će u subotu 'gorjeti'. 'Koplja će ukrstiti' Zagora i Zadar, dvije vodeće momčadi 3.NL jug. Unešićani su prvi s bodom više i u...

    NAJNOVIJE

    Putovanje kroz kartografsku baštinu: Bruno Brakus predstavit će Katalog Kartografske zbirke Muzeja grada Šibenika

    U atriju Muzeja grada Šibenika u srijedu, 24. travnja u 20 sati bit će održano predstavljanje Kataloga Kartografske zbirke Muzeja grada Šibenika, autora Bruna...

    Druženje učenika TUŠ-a i djece iz ‘Kamenčića’ u pripremi ručka za malo novca

    'I od malo se može puno' naziv je današnjeg susreta u Turističko ugostiteljskoj školi na kojem su dobru energiju i suradnju dijelili učenici TUŠ-a,...

    Borovište će ‘gorjeti’, uoči velikog derbija stigla sjajna vijest za Zagoru, predsjednik poručio: ‘Vjerujem da ćemo se u subotu navečer svi skupa radovati’

    Borovište će u subotu 'gorjeti'. 'Koplja će ukrstiti' Zagora i Zadar, dvije vodeće momčadi 3.NL jug. Unešićani su prvi s bodom više i u...