FOTO: POVIJESNI DAN ZA ŠIBENIK: Svoja vrata otvorio Studij energetike!

arhiva

Prvi šibenski sveučilišni studij danas je svečano otvorio svoja vrata. Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u prostoru iNavisa započeo je s radom, a 42 studenata od ovog tjedna početi će slušati prva predavanja. Uz predstavnike lokalnih vlasti, na današnjem svečanom uvodnom satu sudjelovali su članovi akademske zajednice, predstavnici Sveučilišta u Zagrebu, dvaju fakulteta koji kadrovski i tehnički stoje iza šibenskog studija – FER-a i FSB-a te gospodarstvenici i studenti.

studij energetike 7 0510

studij energetike 4 0510

studij energetike 2 0510

Šibenski brucoši danas su se upoznali s načinom funkcioniranja fakulteta,  predstavljena im je studentska služba, način polaganja ispita i nastavnici.

studij energetike 6 0510

studij energetike 5 0510

Voditelj Studija Marko Delimar pojasnio im je kako studiraju na modernom studiju te u mnogo boljim uvjetima od onih koje imaju brucoši na FER-u i FSB-u misleći pri tom na vrhunski opremljene prostorije i laboratorije. Studente je također podsjetio kako će zbog specifičnosti nastave, budući da nastavni kadar na predavanja u Šibenik dolazi iz Zagreba, imati manji broj sati te će se od njih tražiti aktivan angažman i inicijativa. Naglašeno je i kako je riječ atraktivnom fakultetu, ali dosta zahtjevnom.

studij energetike delimar 0510

studij energetike 8 0510

studij energetike 1 0510

Posebno uzbuđen danas bio je šibenski gradonačelnik Željko Burić, što je i sam priznao, navodeći kako je otvorenje Studija energetike prekretnica za razvoj grada Šibenika.

-Otvaranje sveučilišnih studija omogućiti će gradu stvaranje akademske zajednice. Mi s projektom idemo dalje, povezivanjem sveučilišta s Veleučilištem, koje je već etablirano, i onda definitivno možemo kazati da je budućnost grada Šibenika zagarantirana. Sada smo oslonjeni na nastavni kadar iz Zagreba, ali intencija nam je u budućnosti stvoriti nastavnu bazu vlastitog kadra  – poručio je gradonačelnik.

Prorektor Sveučilišta u Zagrebu Miljenko Šimpraga kazao je kako je Studij energetike važan ne samo za Šibenik već i zagrebačko Sveučilište.

studij energetike simpraga 1 0510

-Sveučilište u Zagrebu ima društvenu odgovornost. Osim što godinama pomažemo razvoj grada Zagreba, spremni smo pomoći i ostalim gradovima u Hrvatskoj. U povijesti smo razvijali mnoge fakultete i sveučilišta.  Ovo je prvi ovakav studij u Hrvatskoj, a mi smo odlučili da nećemo ostaviti sve u Zagrebu. Energija je strateški važna, a Hrvatska je bogata energijom koja se može dobivati obnovljivim izvorima energije, svim onim koje do sada nismo koristili  – kazao je Šimpraga dodajući kako je projekt šibenskog studija brzo realiziran budući da su od potpisivanja ugovora do otvorenja prošle tek dvije godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.