FOTO: Pet novih otočnih proizvođača iz Šibensko-kninske županije dobilo oznaku kvalitete

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Župan Goran Pauk primio je danas ovogodišnje dobitnike oznake ‘Hrvatski otočni proizvod’ iz Šibensko-kninske županije, kojima je oznaka dodijeljena 24. i 25. studenog na otoku Rabu. Pet otočnih proizvođača iz naše županije dobilo je oznaku HOP za ukupno sedam proizvoda: Raol d.o.o iz Murtera za crnu maslinu pasteriziranu, Lipa – obrt za stručno usavršavanje i izradu narodnih nošnji za prstenove za salvete, Poljoprivredna turistička zadruga Faust Vrančić za filetirane inćune, pogaču Fausta Vrančića i ručno kukičane haljine, Turistička agencija ‘Bisage’ za proizvode i suvenire od maslinovog drveta (gajeta, mlin za maslinu, talja, svijećnjak, privjesci za ključeve…) te OPG Mario Šmit iz Prvić Šepurine za liker od mirte.

otocni_proizvod2

otocni_proizvod4

Oznaka ‘Hrvatski otočni proizvod’ dodjeljuje se osmu godinu zaredom, a projektom se nastoji potaknuti otočane na stvaranje proizvoda vrhunske kvalitete i samozapošljavanje, kazao je župan Pauk te najavio kako će Županija u proračunu za iduću godinu izdvojiti sredstva za otočni razvoj. Pauk je dodao kako, u suradnji s Gradom Šibenikom, intenzivno rade na pronalasku prostorija u centru Šibenika gdje bi otočki proizvođači svoje suvenire mogli izlagati tijekom cijele godine.

Do sada je oznaku kvalitete HOP dobilo deset proizvođača s našeg područja za 41 proizvod.

Ove godine po prvi put oznaku HOP dobila je Dragana Pirjak iz Turističke agencije ‘Bisage’.

-Svoje proizvode dosada smo prodavali samo u Jezerima za tamošnje goste, a sada smo ih počeli i distribuirati. Narudžbe su već počele za iduće ljeto –govori Pirjak. Liker od mirte Mario Šmit proizvodi već nekoliko godina, a njegov su originalni suvenir prepoznali i domaći i strani gosti.

-Preporučio bih svim proizvođačima da se udružuju jer su im veće šanse za plasman proizvoda tijekom cijele godine ako se udruže – kazao je Šmit.

otocni_proizvod

Važnost udruživanja malih proizvođača s hrvatskih otoka prepoznali su i na nacionalnoj razini te je osnovana Udruga poslovni klaster ‘Hrvatski otočni proizvod’, a za čijeg je predsjednika izabran Ivan Nimac iz Poljoprivredne zadruge Faust Vrančić s Prvića.
-Hrvatski suveniri ovako moraju izgledati! Dakle ne bi smjeli prodavati one iz Kine već autohtone proizvode koji su nastali zahvaljujući pojedincima i to treba cijeniti. Biti otočne proizvodnje je da ona ne postoji samo tri mjeseca već da opstane tijekom cijele godine, a to će biti moguće jedino ako proizvođači svoje suvenire mogu plasirati čitavu godinu zbog čega je i osnovan klaster – poručio je Nimac.

ivan_nimac_otocni_proizvod


Pratite nas i na društvenim mrežama: