FOTO: OTVOREN MUZEJ SV. FRANE: ‘Ovo je svetište hrvatske knjige na koje trebamo biti ponosni’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Večeras je svečano otvoren Muzej sv.Frane koji će Šibenčanima i turistima omogućiti uvid u bogatu i vrijednu povijest franjevačkog samostana koja je toliko dugo bila skrivana iza vrata samostana.

Voditelj večerašnjeg programa, Hrvoje Zekanović, pozdravio je okupljene u vrtu samostana sv. Frane :

– Hvala pjevačima Svetog Jakova na izvedbi naše himne i veliko hvala našem šibenskom glumcu, Jakovu Biliću, na predivnoj interpretaciji Šibenske molitve. Na ovaj veliki dan za naš grad, ali i cijelu Hrvatsku, pozdravljam naše uvažene goste: monsinjora Antu Ivasa, Fra Josipa Blaževića , provincijala provincije sv. Jeronima, predstavnike Grada, ali i sve Vas koji ste došli .

sv frane 5

sve frane 7

sve fane 9

Vrt samostana bio je pun gostiju koji su došli uveličati ovu večer, ali i zadovoljiti svoju znatiželju i vidjeti bogatstvo koje se skriva za vrata samostana.

– Ovdje je riječ o svetištu hrvatske knjige, trebamo biti ponosni , u ovim vremenima kada se sve odvija brzo, na naslijeđe koje se tu nalazi. Ovdje se nalaze tri bitna elementa identiteta: kršćanski, zavičajni i hrvatski. Sva tri su ovdje, pod krovom sv. Frane. Bitno je napomenuti da je i prvi gvardijan ovdje bio opat Martin s Raba, a ovo je i svetište prvog hrvatskog kanoniziranog sveca Nikole Tavelića – rekao je dr. Poljičak.

Jedan od najzaslužnijih za sve ovo je gvardijan Fra Ivan Brdarić, koji je spomenuo osmostoljetni niz fratara koji su ovdje boravili i zahvaljujući čijem pogledu u budućnost imamo sve ovo. Zahvalio je kreativnom timu umjetnika koji je ovaj projekt realizirao u samo četiri mjeseca, gradu, konzervatorskom zavodu, ali i pjevačima koji su ovaj događaj uljepšali.

sve frane 1

– Da ne bih nekoga ispustio, hvala svima , hvala gostima koji su ovaj događaj uveličali , a na taj način i udovoljili svojoj znatiželji . Veliko hvala našem pastiru, biskupu Ivasu.

Biskup Ivas je blagoslovio muzej i pročitao ulomak iz biskupijskog evanđelistara iz 11. stoljeća.

– Jutros sam otvorio knjigu na jednoj stranici i sada ću vam pročitati upravo taj dio.

Nitko ne može služiti dvojicu gospodara; ili će jednoga mrziti pa drugoga ljubiti…ne možete služiti Bogu i bogatstvu.’

ivas

sve frane 9muzej

ljudi

svirac

. Ulaz u muzej će se naplaćivati po cijeni od 20-ak kuna,a sve koje zanima povijest šibenskog franjevačkog samostana prije samog posjeta,  mogu to saznati u monografiji fra Nikole Mate Roščića ‘Samostan i crkva sv. Frane u Šibeniku’ koja je nedavno predstavljena.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.